- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πρωτοβουλία Μπακογιάννη: Δήμοι και Περιφέρειες πρωταγωνιστές για το μέλλον της Ευρώπης
Όσα έγιναν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη
«Οι πόλεις δεν ζητούν απλώς στήριξη, αλλά ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών για το μέλλον της Ευρώπης» σημείωσε ο Κώστας Μπακογιάννης
Ο Κώστας Μπακογιάννης παρουσίασε την Πέμπτη την πρωτοβουλία του για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στο μέλλον.
Στόχος της πρωτοβουλίας του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ENVE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Κώστα Μπακογιάννη, ήταν να αναδειχθεί ότι η κλιματική κρίση δεν αντιμετωπίζεται θεωρητικά, αλλά μέσα από ουσιαστική δράση στις γειτονιές, τα σχολεία και τα δίκτυα της καθημερινότητας.
Ο κ. Μπακογιάννης, στην κεντρική του τοποθέτηση, υπογράμμισε ότι οι πόλεις δεν ζητούν απλώς στήριξη, αλλά ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών για το μέλλον της Ευρώπης: «Η Επιτροπή των Περιφερειών, και ιδιαίτερα η Επιτροπή μας, η ENVE, έχουν ήδη προειδοποιήσει: Δεν υπάρχει ανθεκτική ή δίκαιη Ευρώπη χωρίς ανθεκτική και δίκαιη αυτοδιοίκηση. Η Ευρώπη δεν χρειάζεται άλλες διακηρύξεις. Χρειάζεται να εμπιστευθεί ξανά τη δύναμη της αυτοδιοίκησης. Να κάνει πράξη αυτό που γράφει στο ίδιο της το Σύνταγμα: ότι η Ένωση χτίζεται από κάτω προς τα πάνω».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Εθνικό Συντονιστή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα στην Ελλάδα (ΙΝΖΕΒ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος, καθώς και ο Χάρης Κούντουρος, εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική κρίση δεν είναι θεωρία, αλλά ζήτημα ζωής και ασφάλειας: «Στην Αττική αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος είναι απόλυτη προτεραιότητα. Με έργα ουσίας, συνεργασία και αποφασιστικότητα, χτίζουμε μια Περιφέρεια πιο ασφαλή, πιο πράσινη, πιο βιώσιμη. Γιατί το αύριο δεν θα μας περιμένει – πρέπει να το δημιουργήσουμε εμείς, σήμερα, όλοι μαζί: κράτη, περιφέρειες, δήμοι, κοινωνία των πολιτών».
Από την πλευρά του, ο κ. Μαρκόπουλος επισήμανε: «Στην ΠΕΔΑ βλέπουμε το περιβάλλον όχι ως ένα θέμα ειδικού ενδιαφέροντος, αλλά ως ζήτημα πρώτης γραμμής. Η πολιτική προστασία, η ενέργεια, η διαχείριση απορριμμάτων και η εξοικονόμηση νερού είναι πεδία συνεργασίας, σχεδιασμού και ευθύνης».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, δημάρχων, αιρετών, ακαδημαϊκών, φοιτητών και ενεργών πολιτών. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν οι: Γιάννης Μώραλης (Δήμαρχος Πειραιά), Γιώργος Κουτελάκης (Δήμαρχος Νέας Σμύρνης), Βασίλης Ξυπολυτάς (Δήμαρχος Κηφισιάς), Γιώργος Παπαναστασίου (Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ - Δήμαρχος Αγρινίου), Στέλιος Μαμαλάκης (Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου), Νίκος Χουρσαλάς (Δήμαρχος Κορυδαλλού), Ανδρέας Ευθυμίου (Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου), Παναγιώτης Μαργέτης (Δήμαρχος Μεγαρέων), Παναγιώτης Μανούρης (Δήμαρχος Νέας Ιωνίας) καθώς και Αντιπεριφερειάρχες και στελέχη της Περιφέρειας Αττικής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι έχουν έκπτωση έως 50%, για ποιους ιδιοκτήτες ο φόρος είναι μηδενικός
Συμμετοχή άνω των 150.000 πολιτών δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τα μέλη για τη μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία ανάδειξης συνέδρων
«Θα μάθετε να σέβεστε τους θεσμούς», διαμηνύει ο υπουργός Υγείας
Έντονο ενδιαφέρον και αυξημένη συμμετοχή - Έως τις 19:00 ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Οι παρεμβάσεις στην αγορά και η συζήτηση για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες
Η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε για πρώτη φορά στο αν απογοητεύτηκε που δεν προτάθηκε ξανά για το αξίωμα
Η κυβέρνηση εφαρμόζει μόνιμες φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες, μισθωτούς, οικογένειες και επαγγελματίες
Πόλεις-εργαστήρια της εθνικιστικής δεξιάς, ισλαμιστές υποψήφιοι και ο βαθύς ύπνος της γαλλικής κοινωνίας
Θα επιλέξει τον δρόμο της θεσμικής ευθύνης ή θα παρασυρθεί από τον πειρασμό της εύκολης αντιπολίτευσης;
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
«Αναμένω τη δημόσια απολογία του μέσου και την άμεση απόσυρση του δημοσιεύματος» - Η ανάρτηση της κόρης του πρωθυπουργού
«Έπεσα από τα 108 στα 56 κιλά, χωρίς φάρμακα και ήταν πάρα πολύ δύσκολο»
Μια ύστατη ευκαιρία να σταλεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία
Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στην Αθήνα
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και την 110 Πτέρυγα Μάχης
Εθνοπατριωτικό λεξιλόγιο, περιστέρια της ειρήνης, καταγγελία των γερακιών του Τελ Αβίβ — ποτέ της Τεχεράνης
Τέλος στην εκκρεμότητα δεκαετιών βάζει νέα ρύθμιση της Σοφίας Ζαχαράκη - Ποιους αφορά η διαδικασία
Ο οίκος επιβεβαιώνει το αξιόχρεο αναγνωρίζοντας μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και συνεχή αποκλιμάκωση του χρέους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.