- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Βενιζέλος: «Δεν είπα ότι η χώρα στερείται κυβέρνησης – Υπάρχει όμως αντικειμενική δυσκολία διακυβέρνησης»
Η διευκρίνιση στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών
Βενιζέλος: «Δεν είπα ότι η χώρα στερείται κυβέρνησης – Υπάρχει όμως αντικειμενική δυσκολία διακυβέρνησης»
Διευκρινίσεις για τη φράση του ότι «η χώρα έχει καταστεί μη διακυβερνήσιμη» έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών με θέμα «Το αδιέξοδο της χώρας που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι δεν αμφισβητεί τη σταθερότητα της κυβέρνησης, αλλά αναφέρεται σε βαθύτερα προβλήματα αντιπροσώπευσης και λειτουργίας της δημοκρατίας.
«Δεν είπα ότι η χώρα στερείται κυβέρνησης. Προφανώς και έχει σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεν αποκλείεται στις επόμενες ή μεθεπόμενες εκλογές να υπάρξει και πάλι μονοκομματική κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας», σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας πως «παρά τις προσπάθειες που γίνονται, υπάρχει μια δυσκολία που απορρέει από τα αδιέξοδα του σήμερα».
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «κρίση δημοκρατίας» και «πρόβλημα λειτουργίας της δημοκρατίας», εξηγώντας ότι το ζήτημα αφορά συνολικά τον δυτικό κόσμο. «Τα πολιτικά συστήματα δεν εφάπτονται με την κοινωνία τους, δεν μπορούν να διαμορφωθούν οι αναγκαίες συναινέσεις και αυτό φαίνεται σε όλους τους τομείς – από την εξωτερική πολιτική μέχρι την άμυνα και την ασφάλεια», είπε.
Αναφέρθηκε επίσης σε «κρίση αντιπροσώπευσης και πολιτικής συμμετοχής», καθώς και σε «κρίση αξιοπιστίας των θεσμών και εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες αρχές». Όπως τόνισε, όλα αυτά συνθέτουν «ένα κράτος αποδυναμωμένης κυριαρχίας», που δυσκολεύεται να διαμορφώσει μεγάλες εθνικές στρατηγικές.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκλεισε την τοποθέτησή του με αναφορά στα ελληνοτουρκικά, εκφράζοντας ανησυχία για το γεγονός ότι «δεν έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις ενός καλόπιστου και έντιμου διαλόγου που να μπορεί να οδηγήσει σε συναινέσεις».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εβδομαδιαία ανάρτηση του πρωθυπουργού - Αναλύει τις διεθνείς προκλήσεις και τον ρόλο της Ελλάδας
Ο πλήρης σχεδιασμός για οικονομία, κράτος, κοινωνία και ανάπτυξη την επόμενη χρονιά
Το νέο νομοσχέδιο και το ζήτημα της τηλεθέασης
Το ΥΠΕΝ επεκτείνει τα προγράμματα «Εξοικονομώ» - Ειδική μέριμνα για ευάλωτα νοικοκυριά, φοιτητές και κλειστά ακίνητα
Σε ισχύ οι νέες φορολογικές κλίμακες στον ιδιωτικό τομέα - Ποιοι κερδίζουν περισσότερο
Παρά τις ελκυστικές τιμές, η αγοραστική κίνηση παραμένει «παγωμένη» - Οι έμποροι ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών
Ο γνωστός δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής μιλάει στην Athens Voice
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.