- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Kύκλος Ιδεών: Το δημοσκοπικό αδιέξοδο της χώρας – Η απογοήτευση των πολιτών
Οι βασικές τοποθετήσεις από την εκδήλωση
Kύκλος Ιδεών: Το δημοσκοπικό αδιέξοδο της χώρας – Η απογοήτευση των πολιτών
Στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών αναδείχθηκε με σαφήνεια το βάθος του θεσμικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Οι ομιλητές τόνισαν ότι η κρίση εμπιστοσύνης δεν είναι πια παροδική συγκυρία, αλλά μια διαρκής κατάσταση που διαβρώνει τη δημοκρατική λειτουργία. Το αίσθημα αδιεξόδου αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και συνδέεται με την απαξίωση βασικών θεσμών, από το Κοινοβούλιο μέχρι τη Δικαιοσύνη, οδηγώντας σε κρίση πολιτικής συμμετοχής και αντιπροσώπευσης.
Ευάγγελος Βενιζέλος: Μίλησε για «κρίση δημοκρατίας» που δεν περιορίζεται στην Ελλάδα αλλά χαρακτηρίζει ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Τα πολιτικά συστήματα, όπως είπε, δεν εφάπτονται με τις κοινωνίες τους, με αποτέλεσμα την έλλειψη συναινέσεων. Εξέφρασε ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά, καθώς δεν έχουν διαμορφωθεί οι όροι έντιμου διαλόγου.
Στράτος Φαναράς: Παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν την επιδείνωση του κλίματος στην κοινή γνώμη, με τις αρνητικές κρίσεις για την πορεία της χώρας να κυριαρχούν. Ανέφερε ότι το 62% των πολιτών ζητά πολιτική αλλαγή, ενώ οι θετικές αξιολογήσεις για την αντιπολίτευση έχουν καταρρεύσει. Υπογράμμισε πως η εμπιστοσύνη σε θεσμούς, όπως η Δικαιοσύνη, είναι χαμηλή σε σχέση με την ευρωπαϊκή εμπειρία.
Ανδρέας Πετρουλάκης: Επισήμανε πως η κοινωνία κουβαλά ακόμη το «υδατογράφημα» του δημοψηφίσματος του 2015. Περιέγραψε την πόλωση μεταξύ φιλοευρωπαϊκού και αντισυστημικού χώρου και χαρακτήρισε «ακατανόητη» την τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη.
Κώστας Κωστής: Εστίασε στο χαμηλό κοινωνικό κεφάλαιο της Ελλάδας, λέγοντας ότι μας λείπει μια σταθερή δημόσια διοίκηση που θα μπορούσε να αντιμετωπίζει μακροχρόνιες προκλήσεις ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις.
Ινώ Αφεντούλη: Τοποθέτησε το φαινόμενο στο διεθνές πλαίσιο, τονίζοντας ότι η απαξίωση των πολιτικών ελίτ είναι παγκόσμια. Στάθηκε στη μετατόπιση της Γαλλίας προς την άκρα δεξιά και στην αδυναμία των σοσιαλιστικών κομμάτων να ανταποκριθούν στις ελπίδες που δημιούργησαν, κάτι που μετέτρεψε την προσδοκία σε οργή.
Παύλος Τσίμας: Αναφέρθηκε στην παγκόσμια υποχώρηση της δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα η δυσπιστία είναι ιδιαίτερα έντονη, με το 61% να δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται ούτε την κυβέρνηση ούτε την αντιπολίτευση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Στόχος είναι η προσθήκη 258.000 νέων καταναλωτών και άνω των 2.000 χιλιομέτρων δικτύου
Σύντομα το πλαίσιο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
«Πότε επιτέλους θα παραδοθεί στους πολίτες;» ρωτά ο δήμαρχος Αθηναίων
Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για καθυστερήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.