- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μητσοτάκης: Ζητήματα κυριαρχίας δεν συζητάμε με την Τουρκία - Το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό, διακομματικό πρόβλημα
Οι απαντήσεις στα καυτά ζητήματα στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του πρωθυπουργού
Μητσοτάκης: Ζητήματα κυριαρχίας δεν συζητάμε με την Τουρκία - Η διπλωματία του Twitter είναι εύκολη
«Ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή το τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών της ελληνικής κυριαρχίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ μιλώντας για τη στάση της Τουρκίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι προσδοκά πάντα σε ήρεμα νερά με τη γειτονική χώρα και είπε ότι σε ένα βαθμό έχουμε πετύχει τουλάχιστον να αποφεύγουμε τις ακραίες εντάσεις και μια καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η μόνη μας διαφορά με την 'Αγκυρα είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας ενώ για το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας είπε ότι θα γίνει εν ευθέτω χρόνο.
Είπε επίσης ότι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν ενώ τόνισε πως τα θαλάσσια πάρκα είναι αμιγώς περιβαλλοντική πρωτοβουλία και θα έπρεπε να αγκαλιάζονται από όλες τις χώρες.
«Τα θαλάσσια πάρκα εκτείνονται στο εύρος των χωρικών μας υδάτων .Τα χωρικά μας ύδατα προσδιορίζονται από τα νησιά τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα και ζήτημα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών από την Τουρκία δεν υφίσταται», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι σε αντίθεση με πολιτική άλλων κυβερνήσεων η κυβέρνηση έχει άλλη πολιτική.
«Στο σκάκι προτιμώ να παίζω με τα λευκά. Θέλω να έχω την πρωτοβουλία των κινήσεων. Πολλές από τις αντιδράσεις είναι απότοκο πρωτοβουλιών της ελληνικής Κυβέρνησης. Αντιπαρέρχομαι τη θεωρία της ακινησίας και της αποδοχής τετελεσμένων με μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία προφανώς προκαλεί και αντιδράσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ απαντώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που το αμφισβητούν αυτό σημείωσε: «Δεν θυμάμαι κάποια σημαντική πρωτοβουλία μεταξύ του 2004 και του 2009 στα ελληνοτουρκικά. Η τότε κυβέρνηση προσπάθησε να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη αλλά δεν τα κατάφεραν. Η διπλωματία του twitter είναι εύκολη αλλά θα συνιστούσα να είναι λίγο πιο προσεκτικοί».
Αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Λιβύη σημείωσε ότι υπάρχει απόσταση από το «πάει προς κύρωση» το τουρκολιβυκό μνημόνιο μέχρι το «κυρώνεται».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Λιβύη είναι πρακτικά μια διαλυμένη χώρα, χωρισμένη στη μέση και σε εμφύλιο. «Η οποιαδήποτε συνεννόηση δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Η κυβέρνηση επιδίωξε να έχει σχέσεις και με τις δύο πλευρές. Αυτή τη στιγμή η επίσημη κυβέρνηση στο πεδίο, σέβεται τη μέση γραμμή, άρα τα όρια της Ελλάδος. Εμείς προσκαλούμε την κυβέρνηση της Τρίπολης να συζητήσει με την Ελλάδα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε και τεχνικές επιτροπές που θα συζητούν αυτή την προοπτική. Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν είναι μόνο παράνομο αλλά και παράλογο. Δεν παράγει δικαιώματα και φαίνεται από την απόφαση της chevron να συνομιλήσει μαζί μας. Είναι δημιούργημα της Τουρκίας η οποία περίπου εκβίασε την κυβέρνηση της Λιβύης τότε να το υπογράψει. Η ΕΕ δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι το μνημόνιο αυτό είναι άκυρο και δεν παράγει νομικά αποτελέσματα», τόνισε.
Για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα προστάτευσε τα σύνορά της το Μάρτιο του 2020 και πως η προστασία των θαλασσίων συνόρων είναι πιο σύνθετη υπόθεση. «Πήραμε δύσκολη απόφαση. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους διακινητές αλλά και στους πελάτες τους ότι η άφιξη στην Ελλάδα δεν θα ισοδυναμεί με μια εύκολη είσοδο», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε αν κάποιος προτείνει κάτι διαφορετικό.
«Η χώρα δεν μπορεί να ανεχτεί μία μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, για να την αποτρέψουμε», τόνισε.
Για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα ο πρωθυπουργός δήλωσε πως θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί την κατάλληλη στιγμή και όταν κλείσουμε εκκρεμότητες με την Κύπρο σχετικά με τον επιμερισμό του κόστους του έργου. «Είναι πιο σημαντικό έργο για την Κύπρο απ' ότι για την Ελλάδα. Χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκούς πόρους. Το καλώδιο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα γίνει. Η όδευση ενός καλωδίου δεν απαιτεί έγκριση κανενός παράκτιου κράτους. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία εγείρει ερωτήματα παντελώς αδικαιολόγητα. Το καλώδιο την κατάλληλη στιγμή θα προχωρήσει. Ο επιμερισμός του κόστους της κατασκευής του καλωδίου θα πρέπει να γίνει με τρόπο δίκαιο. Πιστεύω θα το λύσουμε και η Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ζητά προσέγγιση με την Ευρώπη και από την άλλη να μπλοκάρει έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος», τόνισε.
Για την είσοδο της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι απαιτείται ομοφωνία. «Η Τουρκία όσο επιμένει σε casus belli απέναντι στην Ελλάδα και να εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών, δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα SAFE. Η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει», τόνισε.
Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η Τουρκία εδώ και δύο χρόνια δεν κάνει παραβιάσεις και παραβάσεις στο Αιγαίο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι γνωρίζει ότι αν θέλει να προμηθευτεί F16 θα υπάρχουν όροι.
Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα του 2019 είχε απέναντι της μια Τουρκία με παραγγελία για 100 f35 και παρουσίασε την σημερινή εικόνα που είναι εντελώς διαφορετική.
«Η ασφάλειά μας είναι η αποτρεπτική μας δυνατότητα. Η άμυνά μας, οι συμμαχίες μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ είπε ότι προφανώς αν χρειαζόταν να επικοινωνήσουμε με οποιονδήποτε σε μια κρίση, θα μπορούσαμε εύκολα να το κάνουμε.
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Θα ξεκινήσουμε από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ήταν γνωστό ότι υπήρχαν προβλήματα στις διασταυρώσεις. Δεν αφορούσε μόνο αυτή την κυβέρνηση και θα αναλάβω στο ακέραιο τις ευθύνες που μου αναλογούν. Το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διακομματικό και κοινωνικό. Υπάρχουν αποφάσεις που εκδικάστηκαν – δεν περιμέναμε την ευρωπαϊκή εισαγγελία για να μάθουμε ότι υπάρχει κάτι προβληματικό στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το πρόβλημα έπρεπε να αντιμετωπιστεί εν κινήσει – η απόφαση για τη διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήρθε πριν από την απόφαση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. Το κάναμε εν κινήσει. Όλοι γνωρίζουμε ότι το πάρτι αυτό τελειώνει, δεν ήταν πάρτι των τελευταίων ετών – θα ξεκινήσουμε από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας. Θα ξεκινήσουμε από τους μεγάλους και μετά θα πάμε στους μικρούς. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Κρήτη, αφορά όλη την Ελλάδα. Νομίζει κάποιος ότι μόνο νεοδημοκράτες τα έκαναν αυτά; Η Εξεταστική πρέπει να γίνει για να μιλήσουν ανοιχτά κάποιοι άνθρωποι και να δώσουν εξηγήσεις.
Θα επιληφθεί η δικαιοσύνη και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να δούμε τι μπορούμε να πάρουμε πίσω. Δεν μπορεί η χώρα να προχωρήσει έτσι, με αυτό το καθεστώς – οι αγροτικές ενισχύσεις θα συνδυάζονται με μια δραματική αύξηση του πρωτογενούς τομέα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Το νομοσχέδιο ήδη έχει πάει στην Ευρώπη» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Το 35ωρο στην πράξη: μύθοι, πραγματικότητες και η ελληνική συζήτηση
Τι βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών
Κατηγορίες για καθυστερήσεις, υψηλά επιτόκια και ελλιπή προστασία δανειοληπτών από το ΠΑΣΟΚ
Η υπόθεση αναδεικνύει τις εσωτερικές τριβές στην αξιωματική αντιπολίτευση
Νέα μέτρα λόγω κρίσης στη Μέση Ανατολή - Εξετάζεται και ευρωπαϊκός συντονισμός
Κινητοποίηση φορέων και δήμων μετά το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ryanair
Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στο Άμπου Ντάμπι - Εστίαση σε ασφάλεια, ναυσιπλοΐα και συνεργασία
Το Σάββατο 9 Μαΐου 2026, στον χώρο Εμπειρία Ευρώπη Αθηνών
Η Ευρώπη σε σημείο καμπής, με ανάγκη για ανάπτυξη, κυριαρχία και ταχεία ψηφιακή μετάβαση
Τι δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης για τα καταναλωτικά δάνεια
«Η ποιότητα της δημοκρατίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποφυγή των διχασμών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Ο υπουργός Υγείας στέλνει μήνυμα πως οι εκβιαστικές συμπεριφορές πρέπει να καταδικάζονται
Στο πλαίσιο ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και με φόντο τα 250 χρόνια της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ
Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί σε σεβασμό συμφωνιών και απειλεί με ενεργοποίηση του μηχανισμού αντιποίνων
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία
Χωρίς έλεγχο και κανόνες τα ηλεκτρικά πατίνια, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, σύμφωνα με την «Αθήνα Ψηλά»
Μέχρι το τέλος Μαΐου θα ξεκινήσει η κανονική εκτέλεση δρομολογίων
Θα κοπούν σχεδόν μία στις τρεις αιτήσεις
«Τρεις συνάνθρωποί μας έφυγαν για τη δουλειά τους και δεν επέστρεψαν ποτέ», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.