- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πιερρακάκης στο συνέδριο Economist: Είμαστε πιο ισχυροί από ποτέ ως Ελλάδα
Από τα capital controls στο ψηφιακό κράτος και την οικονομική ανάκαμψη - Πώς αλλάζει το μοντέλο ανάπτυξης
Ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης στο συνέδριο Economist - Μίλησε για ανάπτυξη, ψηφιοποίηση, επενδύσεις και νέο επενδυτικό μοντέλο στην Ελλάδα.
«Είμαστε πιο ισχυροί από ποτέ ως Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist με τίτλο «29th Annual Government Roundtable - Walking steadily across a tightrope of uncertainty» κάνοντας λόγο για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στα μεγέθη της οικονομίας, που αποδεικνύουν αυτό, όπως είναι το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,8% του ΑΕΠ και η ανάπτυξη 2,3%. Έχουμε μια δημοσιονομική σταθερότητα και μια τεχνολογική εξέλιξη που βοηθά στο να διαχειριστούμε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, δήλωσε.
Ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι πριν από 10 χρόνια υπήρχαν τα capital controls και «είναι θαύμα το πώς διαχειριστήκαμε και αντιμετωπίσαμε την κατάσταση. Είναι δείγμα της επιμονής και της υπομονής όλων μας». Δήλωσε ότι υπάρχει στρατηγική ενδυνάμωσης της οικονομίας και «έχουμε πολλές προκλήσεις, αλλά μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε».
Ο υπουργός έκανε λόγο για στρατηγική 3+1 σημείων στους σημερινούς καιρούς στην Ευρώπη. Το ένα αφορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει απειλές και πρέπει να αρθούν τα εμπόδια με τους δασμούς και να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση. Τα άλλα τρία, αφορούν σε εθνικό επίπεδο:
- Την άρση των εμποδίων τόσο εντός των κρατών, όσο και μεταξύ των κρατών-μελών. «Έχουμε ξεκινήσει να αντιμετωπίζουμε τη γραφειοκρατία και θα συνεχίσουμε», είπε.
- Να υπάρχουν ευρωπαίοι πρωταθλητές, άρα εθνικοί πρωταθλητές. Έφερε ως παράδειγμα την Παιδεία και πώς μπορεί να συμβάλλει τα επόμενα χρόνια στην ανάπτυξη.
- Το Υπερταμείο και οι περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις μέσω αυτού.
Σε ερώτηση για την άρση των εμποδίων και τη ροή επενδύσεων προς την Ελλάδα, ο υπουργός είπε ότι το ελληνικό μοντέλο που απέτυχε βασιζόταν σε μη εμπορικούς τομείς της οικονομίας και κυριαρχούσε η κατανάλωση ως «ατμομηχανή» της οικονομίας.
Ανέφερε ότι οι εξαγωγές/ ΑΕΠ ήταν 10% το 2019 και σήμερα είναι στο 42%, με τον μέσο όρο στην ΕΕ στο 51%. «Μια χώρα σαν την Ελλάδα πρέπει να είναι στο 60%. Είμαστε στη μέση του δρόμου και μπορούμε να κτίσουμε πάνω σε αυτό (σσ το ποσοστό 42%) ως προς το νέο οικονομικό μοντέλο».
Οι επενδύσεις/ΑΕΠ ήταν 11% το 2019 και σήμερα είναι στο 15%, με τον μέσο όρο στην ΕΕ στο 21%. «Συνεχίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε.
Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει, σε αντίθεση με τα άλλα Ταμεία, να ταυτίζει τις επενδύσεις με τις μεταρρυθμίσεις και το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τις επενδύσεις θα φανεί τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Πιερρακάκης έκανε ειδική αναφορά στη δημοπρασία 5G σε εθνικό επίπεδο, με το 27% των εσόδων να οδεύει στην ανάπτυξη του εθνικού ταμείου 5G (κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ) και με την Κομισιόν να τη χαρακτηρίζει ως την καλύτερη δημοπρασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για την άρση των εμποδίων σχετικά με τις επενδύσεις, ο υπουργός αναφέρθηκε στην πλατφόρμα «ΜΙΤΟΣ», όπου κωδικοποιήθηκαν όλες οι εξωτερικές υπηρεσίες που παρέχει το κράτος. Είπε ότι από τις 5.500 υπηρεσίες που παρέχει το κράτος σε επιχειρήσεις και πολίτες, οι 2.000 εξ αυτών προσφέρονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω του Gov.gr.
Και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι στρατηγική έως τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης να απλοποιηθούν περαιτέρω τομείς και υπηρεσίες όπου υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον». Ενώ τάχθηκε και υπέρ της ανάπτυξης περισσότερων «παικτών» μέσω συγχωνεύσεις και εξαγορών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέχρι σήμερα έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ.
Κριτική σε Μητσοτάκη και Ευρώπη
Η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το δημοσιονομικό κόστος της επαναφοράς της 13ης σύνταξης
Tι αναφέρει ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα
Εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει κανονικά το Σάββατο
Τι απάντησε η Αναστασία Σαπουνά
Συνεισφορά 40 εκατ. από τα διυλιστήρια για μείωση 10 λεπτά στην αμόλυβδη και 5 λεπτά στο ντίζελ έως το τέλος Αυγούστου
«Αυτή είναι η απάντησή μας σε όσους αμετανόητους μετατρέπονται σε δολοφόνους»
«Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ προς την Αλεξία Μπακογιάννη» - Η ανάρτηση μετά τη σύλληψη των δραστών
«Σύντομα θα έχει ραντεβού με τη Δικαιοσύνη»
Η κόντρα στη Βουλή και η αναφορά Μητσοτάκη στα «μπακαλίστικα»
«Ο Δήμος συστηματοποιεί και εντείνει τις δράσες του στα αντικείμενα στα οποία έχει ουσιαστική αρμοδιότητα» σημειώνει η αρμόδια Αντιδήμαρχος
«Οι βουλευτές δεν είναι γουρούνια για να γίνονται λασπομαχίες» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών
«Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Μια συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία αφαιρεί επιλογές από το πολιτικό σύστημα» σημείωσε ο βουλευτής
«Επειδή ποτέ δεν έκρυψα τις επιλογές μου, θα στηρίξω για συναισθηματικούς λόγους και μόνο, τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές»
Την παραίτησή του υπέβαλε και ο Λάμπρος Τσουκνίδας από τη θέση του διευθυντή της «Αυγής της Κυριακής»
Είχε προαναγγείλει την προσχώρησή του στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη
Η απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για την ακρίβεια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.