- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πώς οι απατεώνες του ΟΠΕΚΕΠΕ μεταμφιέζονταν σε οικολόγους που προστάτευαν τη φύση
To αποκαλυπτικό άρθρο του Δημήτρη Καμπουράκη στο Liberal.gr
Πώς οι απατεώνες του ΟΠΕΚΕΠΕ μεταμφιέζονταν σε οικολόγους που προστάτευαν τη φύση
Στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρεται με άρθρο του ο δημοσιογράφος/αρθρογράφος του Liberal.gr Δημήτρης Καμπουράκης ο οποίος αποκαλύπτει ότι πολλές από τις επιδοτήσεις δίνονταν σε δήθεν οικολόγους.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Δημήτρης Καμπουράκης για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Πριν δυο χρόνια, μια εταιρεία προσπάθησε να βάλει μια ανεμογεννήτρια σε έρημη βραχονησίδα του κεντρικού Αιγαίου. (Δεν είναι ηλίθιο το ΓΕΕΘΑ που δίνει τέτοιες άδειες, ξέρει τι κάνει, ας μην επεκταθούμε επ’ αυτού.) Και τι ανακαλύπτει; Ότι η βραχονησίδα είναι δηλωμένη στον ΟΠΕΚΕΠΕ σε δυο αδέρφια από την Κρήτη, από 50% του νησιού ο κάθε αδερφός. Οι οποίοι μάλιστα πρωτοστατούν στο κίνημα «Ελεύθερα βουνά, Περήφανοι άνθρωποι» που αντιστέκεται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Κρήτη, αλλά και στην εγκατάσταση στύλων υψηλής τάσης που θα μεταφέρουν το ρεύμα των καλωδίων της ηπειρωτικής Ελλάδας μέσα στο νησί. Μιλάμε για περιβαλλοντική ευαισθησία μεγατόνων. Και πολύ συμφέρουσα».
Τα επόμενα βήματα στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Βουλευτές από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τους δυο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη στην ογκωδέστατη δικογραφία των 3.000 σελίδων για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που έφθασε στη Βουλή.
Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι «απόλυτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού ήταν και είναι η πλήρης εξυγίανση των διαχρονικών παθογενειών στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ». Υπενθυμίζουν ότι ήδη από το 2024 η διαπίστευση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τεθεί σε επιτήρηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι ίδιες πηγές καταλήγουν ότι με γνώμονα την πλήρη διαφάνεια και σύμφωνα με την πάγια θέση της κυβέρνησης, η δικογραφία θα μελετηθεί ενδελεχώς προς περαιτέρω αξιολόγηση.
Τα κόμματα τηρούν στάση αναμονής μέχρι να δουν τη δικογραφία. Πάντως, μετά τη μελέτη της δικογραφίας, οι κοινοβουλευτικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους τα κόμματα είναι δύο: είτε να ζητηθεί προανακριτική επιτροπή, όπως έγινε προσφάτως με τους Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Τριαντόπουλο, είτε εξεταστική.
Θυμίζουμε ότι η εξεταστική επιτροπή ερευνά πολιτικές ευθύνες και για τη σύστασή της απαιτούνται οι υπογραφές 60 βουλευτών (1/5 του συνόλου). Η πρόταση για την άσκηση δίωξης κατά υπουργών υποβάλλεται γραπτώς (προανακριτική) και υπογράφεται τουλάχιστον από 30 βουλευτές.
Με το αναθεωρημένο Σύνταγμα (α.68) υπάρχει και η πρόβλεψη η μειοψηφία να καταθέσει αίτημα για σύσταση Εξεταστικής με 10 υπογραφές, εφόσον υπερψηφιστεί από 120 βουλευτές.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέσμη 25 μέτρων για ενέργεια, στέγαση και μεταφορές, με στήριξη σε 1,5 εκατ. πολίτες
Πού έχει αναρτηθεί η λίστα με τους δικαιούχους
ικανότητα ενός κράτους ή μιας πολιτικής δύναμης να διαμορφώνει το αφήγημα γύρω από μια σύγκρουση μπορεί να αποδειχθεί εξίσου σημαντική με την ίδια τη στρατιωτική ισχύ
Τι θα κάνει ο συγκεκριμένος κόμβος deiktesota.gov.gr
Στέλεχος με μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία
Δήλωσε παράλληλα ανοιχτός σε νέες αλλαγές
Καθοριστική η Ένωση Αποταμιεύσεων για την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και αυτονομία
H εφαρμογή της σύμβασης μπορεί να καλύψει έως και 400.000 εργαζόμενους
Περίπου 500.000 πολίτες στη χώρα παραμένουν αδιάγνωστοι
Η διαδρομή θα εκτείνεται σε μήκος 12.500 χιλιομέτρων
Πώς κερδίζετε έκπτωση έως 4% στον φόρο εισοδήματος
Αναλυτικά τα στοιχεία για την Αττική - Τι είναι το «Θερμόμετρο» ακινήτων
Με ποια κριτήρια καθορίζεται η σειρά πληρωμής
Επιδοτήσεις μόνο με απόδειξη παρουσίας στο χωράφι
«Η ελληνική οικονομία έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει πρόσθετα μέτρα» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης
Επίσκεψη εργασίας στο Κισινάου από την Υπουργό Πολιτισμού
Για τις διαρροές μετά την εκλογή συνέδρων
«Αναγκαία τα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αυξημένη κατά 25% η χρηματοδότηση για καθαρισμούς, εξοπλισμό και δράσεις πρόληψης πυρκαγιών
Τι ισχύει με τις συνδρομές σε Netflix, Spotify, Apple TV και HBO Max
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.