- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ανακούφιση για τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας η συμφωνία με την Βουλγαρία για το νερό
H Σόφια θα απελευθερώσει νερό από τον ποταμό Άρδα
Ελλάδα: Ανακούφιση για τους αγρότες της η συμφωνία με την Βουλγαρία για το νερό
Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η Βουλγαρία και η Ελλάδα υπέγραψαν μια πενταετή συμφωνία για το νερό, όπως επιβεβαίωσε το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη, μια απόφαση που προκάλεσε ανακούφιση στους Έλληνες αγρότες που ανησυχούσαν για τις σοδειές τους.
Η συμφωνία αντικαθιστά μια 60ετή συμφωνία της Ελλάδας με την Βουλγαρία που έληξε τον περασμένο Ιούλιο, υπογραμμίζοντας πόσο επισφαλείς έχουν γίνει οι υδάτινοι πόροι στην περιοχή της Μεσογείου λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το αδιέξοδο σχετικά με τη συμφωνία είχε προκαλέσει ανησυχία στους αγρότες της βόρειας ελληνικής περιοχής του Έβρου, οι οποίοι πραγματοποίησαν μπλόκα με τρακτέρ τον Ιανουάριο απαιτώντας λύση. Η συμφωνία έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Βουλγαρία, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι παραχωρεί δωρεάν έναν πολύτιμο πόρο.
Σύμφωνα με κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο γειτονικών χωρών στις 2 Μαΐου, η Βουλγαρία θα απελευθερώσει νερό από τον ποταμό Άρδα, που πηγάζει από τα βουνά της, σε 50.000 στρέμματα (20.000 εκτάρια) της πεδιάδας του Έβρου στη βόρεια Ελλάδα.
Η ποσότητα θα αποφασίζεται ετησίως μετά από αξιολόγηση των αναγκών της Βουλγαρίας, ανέφερε το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών στο Reuters.
«Οι δύο πλευρές τονίζουν τη σημασία των υδάτινων πόρων... καθώς και την ανάγκη προστασίας αυτών των πόρων ενόψει των κινδύνων που ενέχει η κλιματική αλλαγή», ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι Έλληνες αγρότες ήλπιζαν σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία, αλλά υποδέχτηκαν με ικανοποίηση τη νέα συμφωνία. «Την τελευταία στιγμή, βρέθηκε μια λύση», δήλωσε ο Δημήτρης Δρακούδης, επικεφαλής μιας τοπικής ένωσης αγροτών. «Ανησυχούσαμε επειδή έχει ξεκινήσει η περίοδος άρδευσης», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι αγρότες εξακολουθούν να περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους της συμφωνίας.
Η συμφωνία που έληξε ήταν μέρος της συμφωνίας αποζημίωσης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που υπογράφηκε το 1964 και υποχρέωνε τη Βουλγαρία να απελευθερώνει 186 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού κάθε χρόνο από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, από υδροηλεκτρικά φράγματα προς τον Έβρο.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει λειτουργικά φράγματα στην περιοχή για την αποθήκευση νερού και υποχρεούται να αναβαθμίσει ή να κατασκευάσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις αποθήκευσης νερού σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, ανέφερε η Βουλγαρία.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.