- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η S&P αναβάθμισε 4 ελληνικές τράπεζες - Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα σε Εθνική και Eurobank
Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέχεια διαδοχικών αναβαθμίσεων για τις ελληνικές τράπεζες
Η S&P αναβάθμισε 4 ελληνικές τράπεζες - Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα σε Εθνική και Eurobank
Στην αναβάθμιση τεσσάρων ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global Ratings, επικαλούμενος το ισχυρότερο θεσμικό πλαίσιο και τη βελτιωμένη ποιότητα των κεφαλαίων τους.
Συγκεκριμένα, ο οίκος αναβάθμισε:
- την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank στην επενδυτική βαθμίδα (BBB- με σταθερές προοπτικές από ΒΒ+),
- την Τράπεζα Πειραιώς στη βαθμίδα BB+ με σταθερές προοπτικές από ΒΒ και
- την Aegean Baltic Bank στη βαθμίδα BB με σταθερές προοπτικές από ΒΒ-.
«Η άποψή μας για το θεσμικό πλαίσιο των ελληνικών τραπεζών είναι τώρα ευθυγραμμισμένη με αυτό των περισσότερων τραπεζών της Ευρωζώνης. Η σταδιακή οικονομική ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών έχει δώσει στην Εποπτική Αρχή μεγαλύτερο περιθώριο να ενεργεί προληπτικά και να αντιμετωπίζει τα εναπομείναντα θέματα από τη χρηματοπιστωτική κρίση», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο S&P.
«Η άσκηση των ρυθμιστικών και εποπτικών καθηκόντων μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, στις οποίες αντιστοιχεί το 95% του συνολικού ενεργητικού του συστήματος, στηρίζει επίσης την άποψή μας», προσθέτει.
Ο οίκος σημειώνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος βοήθησε στην εφαρμογή πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μετά τη δεκαετή χρηματοπιστωτική κρίση. Η ρυθμιστική Αρχή στήριξε επίσης τις τράπεζες στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα αποθέματα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που είχαν από την περίοδο της κρίσης, μαζί με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προσθέτει ο οίκος.
«Ειδικότερα, το πρόγραμμα «Ηρακλής» ήταν επιτυχημένο, παρέχοντας κρατικές εγγυήσεις για να βοηθήσει τις τράπεζες στην τιτλοποίηση και διάθεση των NPEs από τους ισολογισμούς τους. Αυτό οδήγησε σε σημαντική βελτίωση του πιστωτικού προφίλ των τραπεζών, με το ποσοστό των NPE του τραπεζικού συστήματος να βελτιώνεται στο 4,6% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2024 από 56,3% στο τέλος του 2016».
«Μετά την αποκατάσταση της ποιότητας ενεργητικού και της ικανότητας κερδοφορίας, πιστεύουμε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει φθάσει σε ένα σημείο καμπής και τώρα θα επιζητά να χρησιμοποιεί κεφάλαια για να μεγεθύνει τον ισολογισμό του και να διατηρεί την κερδοφορία, περιορίζοντας παράλληλα τις εισροές νέων κόκκινων δανείων… Αναμένουμε ότι το ποσοστό NPE των εγχώριων συστημικά σημαντικών τραπεζών κυμαινόταν από 2,5% έως 4% στο τέλος του 2024…Μελλοντικά, η μείωση των επιτοκίων και η συμπίεση του περιθωρίου θα πιέσει τις τράπεζες να έχουν νέους μοχλούς κερδών για την προστασία της κερδοφορίας τους. Σε αυτούς τους μοχλούς περιλαμβάνεται μία σημαντική αύξηση στον δανεισμό κατά 4%-5% ετησίως το 2025-2026, χάρη στη συνέχιση των μεγάλων κρατικών επενδύσεων και των κεφαλαίων του Next Generation EU καθώς και στην επέκταση των δυνατοτήτων για δημιουργία προμηθειών», σημειώνει ο S&P.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρά τις ελκυστικές τιμές, η αγοραστική κίνηση παραμένει «παγωμένη» - Οι έμποροι ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών
Ο γνωστός δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής μιλάει στην Athens Voice
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.