Πολιτικη & Οικονομια

Κανείς δεν ήθελε συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας

Δεν είναι εποχή για συναινέσεις και δήθεν πολιτικό πολιτισμό

27207-103923.jpg
Λεωνίδας Καστανάς
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κανείς δεν ήθελε συναίνεση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας
© Eurokinissi / Μιχάλης Καραγιάννης

Το θέμα της επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και γιατί σε αυτό το γεγονός δεν ήταν δυνατόν να υπάρχει συναίνεση μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς

Δεν είναι εποχή για συναινέσεις και δήθεν πολιτικό πολιτισμό. Και αυτό τα κόμματα το καταλαβαίνουν. Τα πολιτικά πράγματα τείνουν διεθνώς προς μια ρευστοποίηση με άδηλη κατάληξη και συνεπώς, ο καθένας κοιτάζει να συσπειρώσει το μαντρί του και να στήσει τις όποιες συμμαχίες του στην περίμετρο. Δύο χρόνια πριν τις εκλογές αντιστοιχούν για τα ελληνικά πράγματα σε προχωρημένη προεκλογική περίοδο. Αφού είναι γνωστό ότι αυτή αρχίζει αμέσως μετά τις προηγούμενες. 

Ιστορικά, ειλικρινής συναίνεση μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν υπήρξε ποτέ. Πώς θα ήταν εξάλλου εφικτό αυτό στη χώρα της εχθροπάθειας; Πάντοτε ήταν αποτέλεσμα τακτικής, αφού η αδυναμία εκλογής οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές, που όλοι ήθελαν να αποφύγουν. Όταν το σύνταγμα άλλαξε, η προεδρική εκλογή υποτάχθηκε σε άλλου είδους πολιτικά συμφέροντα. Ανάλογα με την εποχή, έχει στόχο να συσπειρώσει ευρύτερα ακροατήρια ή και να δυναμώσει τους εσωτερικούς δεσμούς μιας παράταξης. Αν πριν 4 χρόνια η πρόταση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου σηματοδοτούσε την ανάγκη του Μητσοτάκη να διεισδύσει βαθύτερα στον χώρο της κεντροαριστεράς, σήμερα η πρόταση του Κωνσταντίνου Τασούλα σηματοδοτεί την ανάγκη συσπείρωσης του δεξιού και κεντροδεξιού χώρου. Χωρίς ωστόσο να ενοχλεί ιδιαίτερα το Κέντρο. Λόγω της πολιτείας αλλά και της προσωπικότητας του υποψηφίου. Η επιλογή του Ν. Κακλαμάνη ως προέδρου της Βουλής βεβαίως και ενοχλεί του κεντρώους, αλλά φρόντισε το ΠΑΣΟΚ να τους βοηθήσει να την αποδεχτούν και να την αφομοιώσουν.

Η αριστερή αντιπολίτευση δεν ήθελε επ’ ουδενί να ψηφίσει μαζί με τη ΝΔ πρόεδρο. Και γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε εγκαίρως να καταθέσει την πρόταση Κατσέλη, ώστε να βγει εκτός προεδρολογίας. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ κρατούσε στάση αναμονής, διότι είχε υποψία ότι ο Μητσοτάκης θα προτείνει τον Ε. Βενιζέλο, πρόσωπο που θα ήταν αδύνατο να αποφύγει. Και ήταν μάλιστα τέτοιος ο πανικός του Ανδρουλάκη στην προοπτική αυτής της εξέλιξης, που προσπάθησε να προκαταβάλει τα πράγματα δηλώνοντας άκαιρα και αναίτια ότι δεν θα συγκυβερνήσει ποτέ με τη Νέα Δημοκρατία. Αντιθέτως αν δεν έχει αυτοδυναμία, θα προτιμήσει κόμματα της κεντροαριστεράς, δηλαδή της άκρας αριστεράς, αφού άλλο κεντροαριστερό κόμμα εκτός από το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει το κατάστημα. Λες και θα είχαμε εκλογές αύριο. Μια πολιτικά αυτοκτονική δήλωση, δηλωτική όμως του επικρατούντος πανικού.

Tο ΠΑΣΟΚ έχει κάνει την επιλογή του, τουλάχιστον σε ηγετικό επίπεδο, την επιλογή τού να στρίψει το κόμμα τελείως αριστερά

Στη συνέχεια, και αφού ανακοινώθηκε το όνομα του Κ. Τασούλα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κκ Κατρίνης και Γερουλάνος υπερθεμάτισαν επί αυτού, ακριβώς για να πιστοποιήσουν ότι η συγκεκριμένη άποψη αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή του κόμματος. Μάλιστα ο δεύτερος έφθασε τη μελλοντική «κεντροαριστερή» συμμαχία μέχρι τη ΝΕΑΡ, την Πλεύση Ελευθερίας και το ΜΕΡΑ25. Για να προαναγγείλει τη δημιουργία «αριστερού μετώπου». Όλα αυτά δηλώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει την επιλογή του, τουλάχιστον σε ηγετικό επίπεδο, να στρίψει το κόμμα τελείως αριστερά. Άρα για ποια συναίνεση ομιλούν; Όσοι πίστεψαν ότι η επανεκλογή του Ν. Ανδρουλάκη και η παρουσία της Άννας Διαμαντοπούλου στην ηγετική ομάδα θα εξορθολογούσαν την πολιτική του κόμματος πλανήθηκαν οικτρά για μια ακόμα φορά. Το κόμμα αυτό δεν θα διστάσει να συμπαραταχθεί ακόμα και με τα «κόμματα της δραχμής», αν βέβαια αυτά μπουν στην επόμενη Βουλή, προκειμένου να βρεθεί στο τιμόνι της χώρας. Όπως καταλαβαίνετε τα «καλύτερα» είναι μπροστά μας.

Στον αντίποδα του Ν. Ανδρουλάκη, ο Κ. Μητσοτάκης είχε και έχει και αυτός τις δικές του έγνοιες, που είναι μάλιστα σε ανάλογο κλίμα. Οι υπολογισμοί του τον οδήγησαν σε ΠτΔ της απολύτου εμπιστοσύνης του, ώστε να αποφύγει την οποιαδήποτε «συγκυβέρνηση» αν τα πράγματα στραβώσουν. Κατ΄ αρχάς το απρόβλεπτο των διεθνών εξελίξεων προδιαθέτει για αρραγές εσωτερικό μέτωπο. Δεν αποκλείεται μια μέρα να ξυπνήσουμε και ο Τραμπ να έχει τραβήξει μια κατακόρυφη κόκκινη γραμμή στο χάρτη και να έχει μοιράσει το Αιγαίο μεταξύ ημών και των γειτόνων. Κατά δεύτερο αν στις επόμενες εκλογές δεν υπάρξει με την πρώτη αυτοδυναμία ή γενικώς πέσουμε για κάποιο χρονικό διάστημα σε ακυβερνησία, θα χρειαστούν ιδιαίτεροι χειρισμοί από τον ΠτΔ, με τον οποίο θα πρέπει ο πρωθυπουργός να μπορεί να «βρεθεί με κλειστά τα μάτια». Πράγμα που δεν είναι καθόλου σίγουρο με έναν ή μια ΠτΔ από τον χώρο της κεντροαριστεράς, που σε εκείνη την κρίσιμη φάση θα διεκδικεί την εξουσία και μάλιστα ευρύτερα συσπειρωμένη. 

Κατά τρίτο και προ των απρόβλεπτων εξελίξεων, ο Κ. Μητσοτάκης θέλει το κόμμα του αρραγές. Αλλά και ελκυστικό σε όσους δεξιούς βαρέθηκαν την εξορία στα άκρα και θέλουν να επιστρέψουν. Μπορεί να είναι πολιτικά ισχυρός, αλλά οι καιροί δεν του επιτρέπουν τολμηρές ή άστοχες κινήσεις. Και κάπου και οι Δεξιοί έχουν τα δίκια τους. Η αντίδραση της κεντροαριστεράς απέναντι στην πρόταση Τασούλα είναι του στιλ «πώς τολμάς εσύ, ένας δεξιός, να μην προτείνεις δικό μας ΠτΔ». Διότι για την Αριστερά συναινετικός, συμπεριληπτικός και άξιος είναι μόνο κάποιος «δικός» της. Που θεωρείται προοδευτικός και συναινετικός επειδή είναι αριστερός. Όλοι οι άλλοι είναι διχαστικοί και ακατάλληλοι. Αντιδραστικοί. Συνεπώς, ο Μητσοτάκης ήταν «υποχρεωμένος» να κάνει το κέφι της. Να συρθεί στη θέση της. Αυτός όμως, δεν θα ήθελε με τίποτα κάτι τέτοιο και μάλιστα στην παρούσα φάση. Προέχει το κόμμα του και η συντηρητική παράταξη συνολικά, μια και αυτή είναι ο κορμός της εκλογικής του πελατείας.

Eίναι και οι πονηροί καιροί που προδιαθέτουν τη δεξιά παράταξη για μια ευρύτερη συσπείρωση

Η υπόθεση της εκλογής προέδρου θα εξαφανιστεί από την επικαιρότητα μετά την τυπική εκλογή ή και νωρίτερα. Ωστόσο, ήταν ενδεικτική του κλίματος που θα διαμορφωθεί την επόμενη περίοδο. Η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθεί με προσεκτικές κινήσεις να συσπειρώσει το δεξιό ακροατήριο, άρα δεν θα πρέπει να περιμένουμε ιδιαίτερα κεντροαριστερά ανοίγματα. Αλλά ούτε και συγκρούσεις με συντεχνίες του δημοσίου, στις οποίες αριστερά και δεξιά έχουν κοινή γραμμή. Κανείς, λοιπόν, δεν θα πειράξει τον βάλτο της δημοσιοϋπαλληλίας, ούτε θα προωθήσει ανάλογες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο. Παράλληλα, θα δούμε μια σκλήρυνση στην πολιτική απέναντι στην Τουρκία, πάντα στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, στο μέτρο που ο Ερντογάν σήμερα είναι πολύ ισχυρός και δεν θα περιοριστεί στο μέτωπο της Συρίας. Συνεπώς είναι και οι πονηροί καιροί που προδιαθέτουν τη δεξιά παράταξη για μια ευρύτερη συσπείρωση. Η χαλαρή περιήγηση σε ακροδεξιά ή «ψεκασμένα» κόμματα είναι λογικό να περιοριστεί.

Και το κεντρώο ή κεντροαριστερό μέτωπο τι θα απογίνει; Η δεξιά στροφή δεν θα επηρεάσει τους κεντρώους φίλους της ΝΔ; Γι' αυτό φρόντισε να απαντήσει το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλοντας συμπαράταξη με όλον τον αριστερό αστερισμό, δηλαδή όλα τα παρακλάδια του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα τα πιο σκληρά. Όλους αυτούς που οδηγούσαν συνειδητά τη χώρα στην έξοδο από το ευρώ και την πτώχευση. Και που φυσικά είναι αρκούντως δογματικοί για να έχουν αλλάξει άποψη. Αν ο Μητσοτάκης έχασε έναν καλό φίλο, τον Α. Τσίπρα, που φρόντιζε να εκφοβίζει τους κεντροαριστερούς και να τους στέλνει στην αγκαλιά του, σήμερα βρήκε έναν άλλο ειλικρινή φίλο στο πρόσωπο του Ν. Ανδρουλάκη. Ο οποίος, κραδαίνοντας το τρόπαιο της αριστερίστικης συμπαράταξης, επαναφέρει όποιον είχε αμφιβολία πίσω στον Κ. Μητσοτάκη.

Διότι καλή η πολιτική ως τέχνη των συμβολισμών, καλή η συναίνεση και κακός ο Νικήτας, αλλά πρέπει και κάποιος να κάνει τη δουλειά. Να εγγυάται τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, την ασφαλή πλεύση στις αυριανές ταραγμένες θάλασσες της γεωπολιτικής. Και φυσικά δεν μπορεί να είναι ούτε η Ζωή ούτε ο Γιάνης, ούτε τα υπόλοιπα παιδιά. Κεντροαριστερές βόλτες τέλος. Έχουμε και δουλειές. «Πίσω στα κανόνια μας». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαξίμου
Κυβερνητικές πηγές: Παραπλανητικό το δημοσίευμα του Spiegel για επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα

Αναφορές που κάνουν λόγο για επιστροφές προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία προς την Ελλάδα σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, κάνοντας λόγο για παραπλανητικά δημοσιεύματα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.