- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Μητσοτάκης: Σημαντικά βήματα για την οικονομική και θεσμική στήριξη της Αυτοδιοίκησης
Kατά την συνάντηση με την ΚΕΔΕ
Μητσοτάκης: Σημαντικά βήματα για την οικονομική και θεσμική στήριξη της Αυτοδιοίκησης
Με την Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) συναντήθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Να σας καλωσορίσω, κύριε πρόεδρε, εσάς και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, στα πλαίσια των τακτικών συναντήσεων που έχουμε με την ηγεσία της Αυτοδιοίκησης. Έχουμε έναν στόχο: Να κάνουμε μία συνολική επισκόπηση των ανοιχτών ζητημάτων που έχουμε μπροστά μας, παρουσία όχι μόνο του αρμόδιου υπουργού αλλά και πολλών συναρμοδίων υπουργών.
Νομίζω θα αναγνωρίσετε κι εσείς ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα από πλευράς κυβέρνησης ως προς την οικονομική και θεσμική στήριξη της Αυτοδιοίκησης. Προφανώς έχουμε ακόμα αρκετά ανοιχτά ζητήματα μπροστά μας, τα οποία αφορούν και την καλύτερη θεσμική θωράκιση της Αυτοδιοίκησης, στα πλαίσια της φιλόδοξης ιδέας μιας πραγματικής πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, αλλά και μια σειρά από άλλα ανοιχτά ζητήματα τα οποία βλέπω ότι έχετε παρουσιάσει σε αυτό το συνοπτικό υπόμνημα.
Αλλά για να μην μακρηγορώ, να σας δώσω τον λόγο να κάνετε μία σύντομη εισαγωγική τοποθέτηση για να συζητήσουμε μετά τα θέματα σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια».
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν η οικονομική κατάσταση των δήμων, τρόποι υποστήριξής τους εντός του νέου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου, οι ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών σε προσωπικό, το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος της ΔΥΠΑ για την απασχόληση ανέργων 55 ετών και άνω, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) μέσω του επικείμενου νομοσχεδίου για τον Κώδικα Αυτοδιοίκησης.
Επίσης, συζητήθηκε η συμβολή των δήμων στην υλοποίηση του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση σχολικών μπάνιων, χώρων άθλησης και για σοβατίσματα, καθώς σε πρώτο στάδιο πρέπει, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να γίνει αναλυτική καταγραφή των αναγκών των σχολικών μονάδων και προτεραιοποίηση των έργων.
Ειδική αναφορά έγινε σε θέματα ενέργειας και στην ανακύκλωση. Σε αυτό το πλαίσιo, σημειώθηκε η πρόοδος στην υλοποίηση του προγράμματος «Απόλλων», το οποίο αποβλέπει στη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης ευάλωτων πολιτών και των ΟΤΑ μέσω της κάλυψης σημαντικού μέρους των καταναλώσεών τους με φθηνή πράσινη ενέργεια. Παράλληλα, επισημάνθηκε η σημασία αύξησης του ποσοστού ανακύκλωσης, στο πλαίσιο ενός ολιστικού σχεδίου.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, από την πλευρά του, ανέφερε: «Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε γιατί ανταποκριθήκατε άμεσα -αμέσως μετά τη ΔΕΘ, όπως μας είπατε- στο αίτημά μας για να συναντηθούμε. Υπάρχει ζωτικός πολιτικός χρόνος για τη θητεία της κυβέρνησης μέχρι τις επόμενες εκλογές, το ίδιο και για εμάς ως αυτοδιοίκηση, για την αυτοδιοικητική περίοδο την τρέχουσα, η οποία τελειώνει μετά τέσσερα έτη.
Έτσι, στην αρχή αυτής της αυτοδιοικητικής περιόδου η συνάντηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να γίνουν βήματα σημαντικά και θετικά και στην πατρίδα μας, την Ελλάδα, στην αυτοδιοίκηση, για να συγκλίνουμε με την ευρωπαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση. Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.