- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Οδοντίατροι, ταξιτζήδες, υδραυλικοί και εστιάτορες δηλώνουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ
Η «ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων – Τι δήλωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι δήλωσαν ως εισόδημα στις φορολογικές τους δηλώσεις
Ζημιές ή πενιχρά εισοδήματα δηλώνουν στην πλειονότητά τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων των φορολογικών τους δηλώσεων. Αυτοί που εμφανίζονται μακράν ως οι περισσότερο πένητες για την Εφορία είναι οι ιδιοκτήτες μπαρ και κομμωτηρίων, ενώ ακολουθούν οι εστιάτορες και όσοι διαθέτουν συνεργεία αυτοκινήτων.
Αντίθετα, η κατάσταση φαίνεται να είναι καλύτερη για τους ταξιτζήδες, τους οδοντιάτρους και τους υδραυλικούς, αλλά και αυτοί δηλώνουν εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα.
Βέβαια, αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν επηρεαστεί από τον νέο τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, που εφαρμόστηκε από εφέτος από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων, όπως αναφέρουν οι επιτελείς του.
Eλεύθεροι επαγγελματίες: Τι δηλώνουν για τα κέρδη τους
Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία των δηλώσεων για το φορολογικό έτος 2023 προκύπτουν τα εξής:
• Μόνο το 40% των ιδιοκτητών μπαρ δήλωσαν κέρδη. Συγκεκριμένα, δήλωσαν μέσο μηνιαίο εισόδημα 1.154 ευρώ , το οποίο αντιστοιχεί σε μέσο φόρο 1.348 ευρώ , αν δεν υπήρχε το τεκμήριο. Με τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος, το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανέρχεται σε 1.155 ευρώ , και ο μέσος φόρος σε 2.142 ευρώ (794 ευρώ παραπάνω φόρος).
• Μόνο το 53% των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης δήλωσαν κέρδη. Συγκεκριμένα, δήλωσαν μηνιαίο καθαρό εισόδημα 1.277 ευρώ , το οποίο αντιστοιχεί σε μέσο φόρο 3.068 ευρώ . Με το τεκμαρτό σύστημα, το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανέρχεται σε 1.695 ευρώ , και ο μέσος φόρος σε 3.970 ευρώ (902 ευρώ παραπάνω φόρος).
• Μόνο το 40% των ιδιοκτητών κομμωτηρίων δήλωσαν κέρδη. Συγκεκριμένα, δήλωσαν μηνιαίο καθαρό εισόδημα 358 ευρώ (λιγότερο από το επίδομα ανεργίας), το οποίο αντιστοιχεί σε μέσο φόρο 654 ευρώ . Με τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανέρχεται σε 1.118 ευρώ , και ο μέσος φόρος σε 1.797 ευρώ (1.143 ευρώ παραπάνω φόρος).
• Μόνο το 53% των ιδιοκτητών συνεργείων αυτοκινήτων δήλωσαν κέρδη. Συγκεκριμένα, δήλωσαν μέσο μηνιαίο εισόδημα 665 ευρώ , το οποίο αντιστοιχεί σε μέσο φόρο 1.295 ευρώ . Με το τεκμαρτό σύστημα, το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανέρχεται σε 1.182 ευρώ , και ο μέσος φόρος σε 2.112 ευρώ (817 ευρώ παραπάνω φόρος).
• Το 57% των κτηνιάτρων δήλωσαν κέρδη. Συγκεκριμένα, δήλωσαν μέσο μηνιαίο εισόδημα 885 ευρώ , το οποίο αντιστοιχεί σε μέσο φόρο 1.880 ευρώ . Με το τεκμαρτό σύστημα, το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανέρχεται σε 1.220 ευρώ , και ο μέσος φόρος σε 2.423 ευρώ (1.241 ευρώ παραπάνω φόρος).
• Το 70% των υδραυλικών δήλωσε κέρδη. Συγκεκριμένα, δήλωσαν μέσο μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ , το οποίο αντιστοιχεί σε μέσο φόρο 1.553 ευρώ . Με το τεκμαρτό σύστημα, το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανέρχεται σε 1.162 ευρώ , και ο μέσος φόρος σε 2.105 ευρώ (552 ευρώ παραπάνω φόρος).
• Το 73% των οδοντιάτρων δήλωσε κέρδη. Συγκεκριμένα, δήλωσαν μέσο μηνιαίο εισόδημα 903 ευρώ , το οποίο αντιστοιχεί σε μέσο φόρο 1.719 ευρώ . Με τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανέρχεται σε 1.278 ευρώ , και ο μέσος φόρος σε 2.334 ευρώ (615 ευρώ παραπάνω).
• Το 76% των οδηγών ταξί δήλωσε κέρδη. Συγκεκριμένα, δήλωσαν μέσο μηνιαίο εισόδημα 545 ευρώ , το οποίο αντιστοιχεί σε μέσο φόρο 810 ευρώ . Με τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανέρχεται σε 972 ευρώ , και ο μέσος φόρος σε 1.481 ευρώ (671 ευρώ επιπλέον φόρος).
Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
1. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξακολουθούν να υποδηλώνουν τα εισοδήματά τους. Σε κατηγορίες όπως οι ιδιοκτήτες μπαρ και κομμωτηρίων, η πλειονότητά τους δηλώνει ζημιές. Μάλιστα, οι κομμωτές που δηλώνουν κέρδη (4 στους 10) ουσιαστικά δηλώνουν ότι ζουν με 358 ευρώ τον μήνα (λιγότερα από το επίδομα ανεργίας).
2. Αν δεν εφαρμοζόταν το τεκμήριο, οι επαγγελματικές αυτές κατηγορίες θα συνέχιζαν να πληρώνουν ελάχιστους ή καθόλου φόρους.
3. Η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση για όσους δήλωσαν κέρδη τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουν να δηλώνουν και φέτος είναι ήπια. Πρέπει, επίσης, να λάβουμε υπόψη ότι φέτος πλήρωσαν μειωμένο κατά 50% τέλος επιτηδεύματος, το οποίο καταργείται πλήρως από τον επόμενο χρόνο.
4. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η πρόσβαση των παραπάνω επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό και σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη, καθώς επιλέγουν να μην παρουσιάζουν τα πραγματικά οικονομικά τους στοιχεία, εμφανίζοντας μικρά κέρδη ή ζημιές.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βαρείς προσωπικοί χαρακτηρισμοί στη Βουλή, με αφορμή τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα γιατί η εφημερίδα δεν επικοινώνησε μαζί του πριν από τη δημοσίευση
Με αφορμή τη στάση του ΠΑΣΟΚ σε πρόσφατο νομοσχέδιο
Για κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός
Το έργο στοχεύει στην αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού στις φυλακές
Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τις κλινικές ευεξίας, με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και αιχμή μονάδα στη Γλυφάδα
Ανέβηκαν οι τόνοι στην Ολομέλεια ανάμεσα στον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης
Στη σκιά της απόφασης της Λαγκάρντ να παραιτηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο
Στο επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια, η λειτουργία των servicers και η στάση απέναντι στις 120 δόσεις
Ποιοι δικαιούνται το voucher με τα αναδρομικά
500 νικητές έλαβαν από 1.000 ευρώ έκαστος
Αποχωρεί η Λαγκάρντ τον Φεβρουάριο του 2027 από την προεδρία της ΕΚΤ
Οι σύντροφοι προσπαθούν να υποτάξουν την πραγματικότητα στην ιδεολογία τους, παρασύροντας τους αδαείς και διασκεδάζοντας όσους έχουν ανοίξει έστω και μια φορά κάποιο βιβλίο ιστορίας και μπορούν να σκεφτούν.
Άρθρο της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνας Μιχαηλίδου
«Ο Αλέξης Τσίπρας και η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη δίνουν διέξοδο και ελπίδα στον προοδευτικό και αριστερό κόσμο»
Σε ολόκληρο τον κόσμο τα κόμματα του μεσαίου χώρου υποχωρούν. Ευνοημένη είναι μια σκληρή, εθνικιστική, ξενοφοβική δεξιά.
Ποιοι δικαιούχοι πληρώνονται
Ποιοι συνταξιούχοι πηγαίνουν πρώτοι σε τράπεζα και ΑΤΜ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.