- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σαν σήμερα, 50 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας
Δείτε βίντεο από την επιστροφή Καραμανλή - Οι πρώτες στιγμές της Μεταπολίτευσης
Σαν σήμερα, 24 Ιουλίου 1974, η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας - Η επιστροφή Καραμανλή και οι πρώτες στιγμές της Μεταπολίτευσης
50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πτώση της Δικτατορίας και την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στις 24 Ιουλίου 1974, λίγες ημέρες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Η Χούντα του Ιωαννίδη κατέρρευσε στις 24 Ιουλίου του 1974 υπό το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο που είχε ξεκινήσει τέσσερις ημέρες νωρίτερα. Ο Φαίδων Γκιζίκης, που είχε οριστεί «Πρόεδρος της Δημοκρατίας» το 1973 κάλεσε στις 23 Ιουλίου πολιτικά πρόσωπα σε έκτακτη σύσκεψη στη Βουλή και συμφώνησε να παραδώσει την εξουσία σε πολιτικούς. Στο γραφείο του βρέθηκαν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος της ΕΡΕ και Γεώργιος Μαύρος της «Ενώσεως Κέντρου», καθώς και οι Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Σπύρος Μαρκεζίνης, ο Στέφανος Στεφανόπουλος, ο Πέτρος Γαρουφαλλιάς, ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, και ο Ξενοφών Ζολώτας. Εκεί συμφωνήθηκε η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, ωστόσο η επιμονή του Ευάγγελου Αβέρωφ οδήγησε στην ανάληψη της εξουσίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος σε λίγες ώρες θα επέστρεφε στην Αθήνα μετά από 11 χρόνια. Παρά την πτώση της Χούντας και με σκοπό την ομαλή αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο Γκιζίκης παρέμεινε με παραίνεση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας έως το Δεκέμβριο του 1974, όταν κατόπιν εκλογών και δημοψηφίσματος, η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή εξέλεξε προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Μιχαήλ Στασινόπουλο.
Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Η επιστροφή Καραμανλή και η ορκωμοσία τα ξημερώματα
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφτασε στην Αθήνα στις 02:06 το πρωί της 24ης Ιουλίου 1974 με το προεδρικό αεροσκάφος που του παραχώρησε ο τότε Γάλλος πρόεδρος, Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Στο αεροδρόμιο και τους γύρω δρόμους τον προϋπάντησαν χιλιάδες πολίτες με συνθήματα. Είναι ενδεικτικό το βίντεο της επιστροφής του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα:
Λίγες ώρες αργότερα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα φτάσει στη Βουλή για να ορκιστεί πρωθυπουργός. Η ορκωμοσία έγινε στις 04:15 το πρωί της 24ης Ιουλίου 1974.
Μετά από λίγες ώρες ανακοινώθηκαν και ορκίστηκαν τα πρώτα μέλη της κυβέρνησης, ενώ άμεσα έγιναν γνωστά τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση της: η απόλυση όλων των κρατουμένων, η αμνήστευση των πολιτικών αδικημάτων, το κλείσιμο της Γυάρου και όλων των στρατοπέδων και επιστροφή της εθνικότητας σε όλους όσους η δικτατορία είχε στερήσει την ελληνική ιθαγένεια, η αντιμετώπιση της κρίσης στην Κύπρο αλλά και η αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας σε όλη την ελληνική κοινωνία.
50 χρόνια Μεταπολίτευση - Η σειρά Podcasts της ATHENS VOICE
Η Μεταπολίτευση ήταν μια εποχή μεγάλων αλλαγών και προκλήσεων για την Ελλάδα. Πενήντα χρόνια μετά, μπορούμε να δούμε τα επιτεύγματα αλλά και τις αναπάντεχες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Ωστόσο, παραμένει ένας αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της ταυτότητάς μας, μια υπενθύμιση της προσπάθειας και του αγώνα της κοινωνίας και της χώρας να πετύχει. Σήμερα, καθώς γιορτάζουμε τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, εξερευνούμε αυτήν την εποχή μέσα από τη σειρά podcast «50 χρόνια Μεταπολίτευση» της ATHENS VOICE που επιμελούνται οι Νίκος Παναγιώτου και Χρήστος Α. Φραγκονικολόπουλος, καθηγητές του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο της σειράς podcast «50 χρόνια Μεταπολίτευση» - Η κοινωνία και η μεσαία τάξη στην Ελλάδα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αποτελεί ένα μεγάλο βήμα εμβάθυνσης μιας ήδη στενής σχέσης»
Όσα είπε για τη δίκη των Τεμπών, το ΠΑΣΟΚ και τον Αλέξη Τσίπρα
«Δουλειά μου είναι να μην κάνω πίσω σε καμία παθογένεια» σημείωσε ο πρωθυπουργός
«Σύντομα 130 αστυνομικοί στην υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος», ανέφερε ο υπουργός
Την επέμβαση ανέλαβε επιτυχώς ο χειρουργός κ. Καπίρης
Στην Ισπανία βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Η Μυρτώ διασωληνώθηκε από τους γιατρούς στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς πριν πεθάνει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Η επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ κατατέθηκε στις 31 Μαρτίου από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ Α. Μπαλτά
«Η παραίτηση Λαζαρίδη είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής κατακραυγής» σημειώνει η Κουμουνδούρου
«Η ομολογία του ότι εξαπάτησε το δημόσιο δεν ήταν για τον κ. Μητσοτάκη λόγος αποπομπής» σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη
Η δήλωση παραίτησης από τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
«Είναι παράδοξο να έχει αποπέμψει τρεις υπουργούς οι οποίοι δηλώνουν αθώοι, αλλά να κρατά τον Λαζαρίδη»
Το νέο άρθρο του πρώην πρωθυπουργού που φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες
Τα νεότερα για την κατάσταση του υφυπουργού
«Το μόνο ερώτημα που έχω είναι το γιατί υπήρξε όλη αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους της Εισαγγελέως» αναφέρει ο υπουργός Υγείας
«Είναι σαφές ότι ήταν παράτυπο» είπε η πρώην υπουργός για την υπόθεση του πτυχίου
«Μετά από 75 μάρτυρες, αν δεν προκύπτει κάτι, δεν υπάρχει υπόθεση»
Διευκρινίζει ότι η δικογραφία αφορά μήνυση υπαλλήλου
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση μέσω ΦΕΚ
Η μόνη διαφορά που υπάρχει με το σήμερα είναι ότι πλέον στο ποτάμι της «τοξικότητας» προστίθενται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.