- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κυβερνοεπίθεση: Πάνω από 400 στο Κτηματολόγιο
Η επίθεση δεν αφορά σε προσωπικά στοιχεία πολιτών
Πάνω από 400 οι κυβερνοεπιθέσεις στο Κτηματολόγιο - Απέτυχε η απόπειρα εξαγωγής δεδομένων
Μαζικές ήταν σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι κυβερνοεπιθέσεις που δέχθηκε το Kτηματολόγιο τα τελευταία 24ωρα με τον αριθμός του να ξεπερνά τις 400.
Κτηματολόγιο: Δεν επετεύχθη εισβολή κακόβουλου χρήστη στη βάση δεδομένων
Η τελευταία κυβερνοεπίθεση καταγράφηκε, μάλιστα, στις 5 σήμερα τα ξημερώματα αλλά απετράπη. Ωστόσο από το υπουργείο ΨΗΠΤΕ διαβεβαιώνουν ότι αν και επιχειρήθηκε, «δεν επετεύχθη εισβολή κακόβουλου χρήστη στην Database».
Διευκρινίζεται, δε, ότι πληροφορίες για «απόκτηση πρόσβασης στη Βάση Δεδομένων» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, «κάτι που επιβεβαιώνεται, τόσο από το Security Operation Center του αναδόχου, όσο και από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς που διαχειρίζονται την επίθεση, μεταξύ άλλων την Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του ΓΕΕΘΑ».
Όπως διαπιστώθηκε αυτό που συνέβη ήταν η παραβίαση ενός εκ των αντιγράφων ασφαλείας (backup) «αλλά απέτυχε η απόπειρα για εξαγωγή δεδομένων (data exfiltration) προς server του εξωτερικού». Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το Κτηματολόγιο παράγει καθημερινά αντίγραφα της βάσης δεδομένων.
Παράλληλα υπήρξε παραβίαση υπολογιστών υπαλλήλων του Κτηματολογίου από τα εξήχθησαν μέχρι στιγμής δεδομένα συνολικού όγκου 1,2 GB από το συνολικό όγκο 200 TB που διαθέτει το Κτηματολόγιο, δηλαδή 0,00059%.
«Το είδος των αρχείων που υπεκλάπησαν μέχρι στιγμής δεν αφορά προσωπικά στοιχεία πολιτών, αλλά τυπικά διαχειριστικά έγγραφα υπηρεσιών που δεν επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου» διευκρινίζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Από τη μέχρι στιμής έρευνα, επίσης, δεν έχει διαπιστωθεί λογισμικό ransomware, και οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν μειώνουν δραστικά αυτόν τον κίνδυνο.
Τα μέτρα που ελήφθησαν
Σε επίπεδο μέτρων αρχικά ζητήθηκε από το σύνολο των υπαλλήλων του Κτηματολογίου να αλλάξουν κωδικούς πρόσβασης και να εφαρμόσουν (όσοι δεν το είχαν κάνει ήδη) πρωτόκολλο 2FA (2 factor authentication - ταυτοποίηση δύο σημείων).
Παράλληλα διεκόπη κάθε πρόσβαση μέσω VPN ώστε να αποκλειστούν κακόβουλοι χρήστες.
Όπως διαβεβαιώνουν, τέλος, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «με πολύ μεγάλη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, οι ψηφιακές υπηρεσίες λειτούργησαν και λειτουργούν αδιάκοπα ώστε να μην επηρρεαστούν οι συναλλαγές».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γνωστοποίησε την παραίτησή του στον Νικήτα Κακλαμάνη
Το χρονοδιάγραμμα του ΕΦΚΑ
«Η ερμηνεία της στο κλασικό "Αθήνα κόρη τ’ ουρανού" χάρισε στην πόλη ένα από τα πιο αγαπημένα μουσικά της αποτυπώματα»
«Πολιτικός απατεώνας όποιος υπόσχεται αυτόματη εξαφάνισης της ακρίβειας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά με αιχμές
Οι καταγγελίες για φωτογραφικό διαγωνισμό και υπερκοστολόγηση
«Αν στόχος του κ. Τσίπρα είναι να επαναλάβει το ποσοστό του 2023 με το οποίο έφυγε ηττημένος, κανένα πρόβλημα»
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών έως και 30%»
Τον Αύγουστο οι πρώτες αυξήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.