- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης»: Δείτε live το συνέδριο του Κύκλου Ιδεών
Η ατζέντα της δεύτερης ημέρας - Ζωντανή εικόνα από το Μεγάλη Βρεταννία
Κύκλος Ιδεών - «Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης» (1974-2024): Δείτε live τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών με θέμα: «Η Καμπύλη της Μεταπολίτευσης», που τιμά την επέτειο των πενήντα ετών από τη Μεταπολίτευση.
Το συνέδριο διεξάγεται στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, όπου και αυτό εορτάζει τα 150 χρόνια λειτουργίας του.
Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην ιστορική, θεσμική, διεθνοπολιτική και κοινωνιολογική προσέγγιση της Μεταπολίτευσης.
Η πρώτη θεματική αφορά τις τομές και τις συνέχειες της Μεταπολιτευτικής περιόδου. Θα επιχειρηθεί να αξιολογηθούν τα διεθνή και εγχώρια ορόσημα που τέμνουν την πεντηκονταετία.
Η δεύτερη θεματική ταυτίζεται με το ερώτημα αν εξακολουθεί να ισχύει το θεσμικό θεμέλιο της Μεταπολίτευσης που δεν εξαντλείται στα γεγονότα του 1974 και στη θέσπιση του Συντάγματος του 1975 αλλά περιλαμβάνει και πολλές άλλες πτυχές που φτάνουν μέχρι και το δημοψήφισμα του 2015.
Η τρίτη θεματική ανήκει στο «καταγωγικό τραύμα» της Μεταπολίτευσης που είναι προφανώς η στρατιωτική ήττα στην Κύπρο και καλείται να απαντήσει στο ερώτημα πώς αυτό επηρεάζει μέχρι σήμερα την εθνική στρατηγική.
Η τέταρτη θεματική αφορά την αναζήτηση του «πολιτικού γονιδιώματος» της Μεταπολίτευσης, τις μνήμες, τα σύνδρομα, τους μύθους, τα στερεότυπα, τις αλληλεπιδράσεις που χαρακτηρίζουν την περίοδο και συνεπώς την ελληνική κοινωνία και την εθνική ταυτότητα.
Η δεύτερη ημέρα κλείνει με μια συζήτηση για το ελληνικό τραγούδι ως «σώμα» στο οποίο αποτυπώνεται η πεντηκονταετία της Μεταπολίτευσης.
Δείτε live τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου:
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
Πότε μπαίνουν σε ιδιωτικό τομέα και Δημόσιο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα
Αναλυτικός πίνακας με τα μόρια ανά κατηγορία
Η σκανδαλολογία είναι βούτυρο στο ψωμί ενός άφρονος κλάσματος του πολιτικού μας συστήματος που είναι φτιαγμένο για να την εκμεταλλεύεται.
Προσυνέδριο ΝΔ στο Ηράκλειο - Έμφαση σε 12μηνο τουρισμό, τεχνολογία και βιώσιμη ανάπτυξη νησιών
Στο επίκεντρο άμυνα, οικονομία και πολιτισμός, με νέα ώθηση στη στρατηγική συνεργασία
«Με έχουν ελέγξει οι πάντες, δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Τα νέα οχήματα παρουσιάστηκαν στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη
Ομόφωνη εισήγηση του Γενικού Συμβουλίου, στο Υπουργικό Συμβούλιο η τελική απόφαση
Πώς αποκαλύπτεται η ευαλωτότητα της ελληνικής οικονομίας που εξαρτάται υπέρμετρα από τον τουρισμό
Υψηλοί τόνοι στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με αντιπαράθεση για την εξέταση εμπλεκόμενων προσώπων
Όταν υπερασπίζεσαι το ψέμα σου ως «ασήμαντο»
Πότε η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια
Πότε θα δοθεί η πρώτη ενισχυμένη πληρωμή
«Όταν είσαι πολύ εκνευρισμένος το κινητό πρέπει να φεύγει από το χέρι σου»
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Ποιες μεγάλες αλυσίδες δεν θα λειτουργήσουν
«Έχει ζητήθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό η συνάντηση με την Κοβέσι»
Τι ισχύει με την προσαύξηση στους μισθωτούς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.