Πολιτικη & Οικονομια

Συνεχίζεται και εκτός Βουλής η κόντρα για τα Τέμπη και το κράτος δικαίου

Οι δηλώσεις Μαρινάκη για το δημοσίευμα του «Βήματος», τι ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, τι σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από τον χώρο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη την επομένη της τραγωδίας
Πρόταση μομφής: Και εκτός Βουλής κόντρα για Τέμπη © EUROKINISSI / ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Πρόταση μομφής: Συνεχίζεται και εκτός Βουλής η κόντρα για τα Τέμπη, το ηχητικό ντοκουμέντο και το κράτος δικαίου

Έντονη και εκτός Βουλής είναι η πολιτική αντιπαράθεση επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης,υπογεγραμμένη από 85 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Η συζήτηση της πρότασης μομφής θα διαρκέσει τρεις ημέρες, θα κορυφωθεί την Πέμπτη το βράδυ με την ομιλία του πρωθυπουργού και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία λίγη ώρα αργότερα.

Ο Μαρινάκης για το δημοσίευμα του «Βήματος» και την πρόταση μομφής

Για το δημοσίευμα της εφημερίδας το «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» και για το ζήτημα της αλλοίωσης του υλικού για το δυστύχημα των Τεμπών, τα πυρά για το «μπάζωμα» στον τόπο του δυστυχήματος, τη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής αλλά και τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Αν δει κανείς την ανάλυση του ρεπορτάζ που κάνει ο συντάκτης στο κεντρικό δελτίο την προηγουμένη της ανάρτησης, δηλαδή το Σάββατο το βράδυ, θα καταλάβει ότι είναι ξεκάθαρη η μομφή. Η μονταζιέρα αυτή δεν απευθύνεται σε κάποιον υπάλληλο ή σε κάποιον δημοσιογράφο και, εν πάση περιπτώσει, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν νομίζω ότι κατηγόρησε κανείς κάποιον δημοσιογράφο, κάποιον υπάλληλο, που εγώ θα πω κακώς διέρρευσε ό,τι διέρρευσε, αλλά αυτό συμβαίνει, δυστυχώς, σε όλες τις υποθέσεις που γίνονται διαρροές.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d04az3g0byf5)

Το ‘κακώς', δηλαδή, ισχύει για όλες τις υποθέσεις. Δεν νομίζω ότι κατηγόρησε κάποιον, που είχε ‘προσωπικά', ας πούμε, με τον σταθμάρχη ούτως ώστε μία από τις 15 συνομιλίες, το πρώτο βράδυ μόνο, όχι συνολικά, να βγει χωρίς κάποιες σειρές από αυτή. Θέλω να πω ότι για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όλο αυτό το ρεπορτάζ, το οποίο αναρτήθηκε την Κυριακή στο ‘ΒΗΜΑ', είχε ως σκοπό να χτίσει ένα άλλο αφήγημα πέραν των υπολοίπων, που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, το οποίο εντάσσεται ευρύτερα στη δήθεν συγκάλυψη και τη ‘μονταζιέρα' από την κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Μαρινάκης: H απάντηση για το αν αλλοιώθηκε το ηχητικό υλικό 

Σχετικά με το αν αλλοιώθηκε το υλικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «μονταζιέρα είναι η αλλοίωση ενός περιεχομένου με σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης ή την απόδοση ευθυνών σε έναν άνθρωπο. Λοιπόν, τέσσερις γρήγορες απαντήσεις σε δευτερόλεπτα. Ερώτηση πρώτη: Ήταν η μόνη συνομιλία; Απάντηση: Όχι. Όλες οι άλλες συνομιλίες συνηγορούσαν στο ανθρώπινο λάθος; Ναι. Ερώτηση δεύτερη. Το βράδυ δημοσιεύτηκαν αυτές οι συνομιλίες και μία εκ των οποίων, πράγματι, το βράδυ εκείνο, δεν έχει κάποιες σειρές. Πράγματι. Είχε ομολογήσει το μεσημέρι ο σταθμάρχης; 'Αρα, ετίθετο θέμα η κακιά δήθεν κυβέρνηση ή κάποιος άλλος που δεν μπορώ να βρω εγώ ποιος, να παραπλανήσει τους πολίτες, για να θεωρήσουν οι πολίτες ότι είναι ανθρώπινο λάθος, ενώ είναι ένα ζήτημα λελυμένο;».

Κληθείς να απαντήσει για το αν η κυβέρνηση γνώριζε ποιος πήρε πρώτος στα χέρια του το υλικό ο κ. Μαρινάκης τόνισε: ««Επειδή κάποτε στη χώρα μας, κατά δήλωση υπουργού Δικαιοσύνης τότε, λειτουργούσε παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης στο Μαξίμου, δεν λειτουργεί από το 2019 και μετά. Στη χώρα μας -νομίζω το ξέρετε με την εμπειρία σας- έχουμε διάκριση των εξουσιών. Υπάρχει Νομοθετική, Εκτελεστική και Δικαστική Εξουσία. Ένα ζήτημα διαρροής στοιχείων δικογραφίας, που φαντάζομαι δεν το είδατε να γίνεται πρώτη φορά σε μια υπόθεση, έχετε καλύψει και αστυνομικές υποθέσεις και σκληρές υποθέσεις, κακώς διαρρέουν.

Κάκιστα διαρρέει όποιος διαρρέει. Δεν ήρθε την Κυριακή η Αντιπολίτευση να πει γιατί έγινε διαρροή στοιχείων. Ήρθε το ΒΗΜΑ και στη συνέχεια η Αντιπολίτευση και είπαν γιατί έγινε μονταζιέρα. Ποιος είχε σκοπό, κατά όλους αυτούς, να κάνει τη μονταζιέρα; Ένας αστυνομικός; Ένας υπάλληλος; Όχι.

Αν έβλεπα δύο μέρες μετά την ΕΡΤ να έχει πλήρη τη συνομιλία και ήξερα ότι η Δικαιοσύνη είχε αυτή τη συνομιλία ακέραιη, αν το ήξερα όλο αυτό, θα έλεγα ότι, προφανώς, κακώς έγινε μία διαρροή και να ερευνήσει η Δικαιοσύνη τη διαρροή, αλλά κανείς δεν είχε σκοπό να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Και το ξαναλέω: Η ουσία εδώ ποια είναι; Το ανθρώπινο λάθος. Αμφισβητεί κανείς τη συνδρομή του ανθρώπινου παράγοντα; Πέραν των υπόλοιπων πτυχών που εξετάζονται. Όχι. Ωραία. 'Αρα γιατί να θέλει η κυβέρνηση να μοντάρει συνομιλίες; Γιατί να το θέλει;».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε: «Επειδή είναι ένα θέμα το οποίο έχει πονέσει πολύ κόσμο και για κάποιους ανθρώπους σταμάτησε η ζωή τους μέχρι εκείνη την ημέρα και ξεκίνησε μια άλλη ζωή, απόλυτης θλίψης και οργής, μην ανοίγουμε θέματα, τα οποία δεν έχει ανοίξει κανείς.

Δεν έχει ανοίξει κανείς θέμα ότι η Δικαιοσύνη έχει παραποιημένες ή μισές ή με ελλείψεις τις συνομιλίες όλων των μοιραίων τρένων και όλης της σειράς των γεγονότων».

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε τέλος και στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «έχει μιλήσει στη Βουλή πάρα πολλές φορές, ως έχει καθήκον, για το δυστύχημα των Τεμπών, για αυτό το τραγικό δυστύχημα. Έχει μιλήσει πάρα πολλές φορές, έχει απαντήσει όπως έχει υποχρέωση.

Το ΠΑΣΟΚ η ιστορία έγραψε ότι ενώ έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση για κάθε πιθανή και απίθανη αιτία, για το κράτος δικαίου, για την οικονομία, για αντισυνταγματικά νομοσχέδια, αποφάσισε, ώ του θαύματος, Κυριακή απόγευμα -τα γεγονότα μιλάνε- να κάνει πρόταση δυσπιστίας για ένα δημοσίευμα που στοιχείο-στοιχείο το έχουμε αποδομήσει. Αυτό είναι ένα δεδομένο.

Εμείς θέλουμε να πείσουμε τους πολίτες. Δεν είναι δουλειά μας να πείσουμε το ΠΑΣΟΚ» συμπλήρωσε.

Κεχαγιά: Η κυβέρνηση να κατονομάσει τα οικονομικά συμφέροντα που θεωρεί ότι της κάνουν πόλεμο

«Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, είτε δια του εκπροσώπου της είτε δια των υπουργών της, οι οποίοι κάνουν τις συγκεκριμένες αναφορές στη Βουλή και στα μέσα ενημέρωσης, είναι να κατονομάσει τα οικονομικά συμφέροντα που θεωρεί ότι της κάνουν πόλεμο», όμως «η κυβέρνηση δεν το κάνει», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά, σε συνέντευξη της στον ρ/σ Talk Radio 98.9.

Η κυρία Κεχαγιά είπε ότι «πέρυσι, όταν βγήκαν τα ηχητικά, δεν γνωρίζαμε ότι ήταν παραποιημένα» και πως «όταν ο τότε μηχανοδηγός και πρόεδρος του συλλόγου μηχανοδηγών του ΟΣΕ, ο κ. Γενιδούνιας έλεγε ότι αυτά τα ηχητικά δεν μπορεί παρά να είναι αλλοιωμένα, όλοι ”έπεσαν να τον φάνε” και τον λοιδορούσαν», ενώ τον «απέκλεισαν» από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής «για να μην πει αυτά που γνωρίζει, για να μην πει για τα ηχητικά».

Κεχαγιά: Ποιος πήρε στικάκι, ποιος έκανε αντίγραφο από το στικάκι, αλλά και γιατί;

Έθεσε δε το εξής ερώτημα «Αν υποτεθεί -το λέω για την οικονομία της συζήτησης- ότι όλοι πέρυσι γνωρίζαμε ότι ήταν παραποιημένα, αλλοιωμένα και μανταρισμένα τα ηχητικά που ακούστηκαν, αυτό σημαίνει ότι έχει παραγραφεί η υποχρέωση της κυβέρνησης να απολογηθεί, να δώσει εξηγήσεις για το ποιος παραποίησε αυτά τα ηχητικά;» για να ρωτήσει εκ νέου: «Ποιος τα έδωσε στα μέσα ενημέρωσης που τα έπαιξαν παραποιημένα, ποιος μπήκε μέσα στην αίθουσα στο συγκεκριμένο χώρο που φυλάσσονται όλες οι συνομιλίες; Ποιος πήρε στικάκι, ποιος έκανε αντίγραφο από το στικάκι, αλλά και γιατί, εφόσον είχαν παραποιηθεί, παραδόθηκαν με χρονοκαθυστέρηση, ολόκληρα, όπως λέει και η Ελληνική Αστυνομία, ως ηχητικό υλικό στις αρμόδιες ανακριτικές αρχές;».

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας, που εμείς επιμένουμε να χαρακτηρίζουμε έγκλημα, επιχειρήθηκε η χειραγώγηση της κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση ότι όλα οφείλονταν σε ανθρώπινο λάθος και σε τίποτα περισσότερο, ότι για όλα έφταιγε ο σταθμάρχης». Αυτό έγινε, είπε, «για να μη πηγαίνει το μυαλό των πολιτών και της κοινωνίας στις εγκληματικές παραλείψεις, οι οποίες διαπιστωμένα υπάρχουν και καταλογίζονται ως ευθύνες στον τότε υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και στον τότε υφυπουργό, τον κ. Καραγιάννη».

Είπε ότι η Εξεταστική Επιτροπή ήταν «Εξεταστική συγκάλυψης», με αποκλεισμό μαρτύρων, με τον κ. Καραμανλή «να κουνάει ξανά το δάχτυλο στους συγγενείς των θυμάτων και να βγαίνει ένα πόρισμα το οποίο, επί της ουσίας, κατέληγε σ' αυτό που μας οδηγούσαν από τις πρώτες ημέρες και ώρες με τα παραποιημένα ηχητικά: στο ανθρώπινο λάθος». Υπογράμμισε ότι «όλα αυτά δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα» και «άρα είναι υποχρέωση της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποστηρίξει την πρόταση δυσπιστίας».

Όσον αφορά στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές, τόνισε ότι «το 41% δεν ήταν λευκή επιταγή του τύπου ”κάνε ό,τι θες και θα σε κρίνω σε μία τετραετία”», αλλά «μία ανανέωση εμπιστοσύνης η οποία βλέπουμε ότι μέσα σε 10 μήνες έχει μειωθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα». «Μπορεί να κυβερνά όπως νομίζει, να μη δίνει λογαριασμό, να μη λογοδοτεί στους πολίτες; Να μη λογοδοτεί στο 1.350.000 των ανθρώπων που υπέγραψαν το κείμενο για την τραγωδία στα Τέμπη; Να μη λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να μη λογοδοτεί σε κανέναν;», σχολίασε.

«Ποιος υπονομεύει το πολίτευμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρεί ότι τίποτα δεν πάει καλά σ' αυτό τον τόπο και ζητάει εκλογές; Δεν είναι δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το ζητήσει;», τόνισε.

Προσέθεσε ότι «έχουμε μία σωρεία σκανδάλων». «Έχουμε τις υποκλοπές. Κλείνουμε δύο χρόνια από τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, υπουργών της κυβέρνησης -οι οποίοι δεν έχουν πει κουβέντα-, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και η τακτική Δικαιοσύνη δεν έχει καλέσει ακόμη για κατάθεση κομβικούς μάρτυρες, οι οποίοι θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Μιλάμε και για το Predator και για την ΕΥΠ» σημείωσε. Ακόμη είπε ότι στο «σκάνδαλο των e-mails» ξέρουμε «αυτά που η ίδια η κυβέρνηση παραδέχτηκε, για να μη πω ότι ομολόγησε, ότι δύο στελέχη της, ο γγ του ΥΠΕΣ και ο γγ Αποδήμων της ΝΔ, έκαναν ”πάσα” ο ένας στον άλλον e-mails και μετά, τουλάχιστον, στην κυρία Ασημακοπούλου, που με τη χθεσινή της επιστολή υπονοεί ότι υπήρχε ένα κέντρο μέσα στην Πειραιώς, το οποίο διαχειρίζεται προσωπικά δεδομένα».

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτίθεται καθημερινά όλο και περισσότερο

«Η δικαιοσύνη ήταν με δεμένα χέρια επί μήνες, ενώ «κάποιοι» λίγες ώρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη έβαζαν χέρι στο ηχητικό υλικό και το διοχέτευαν σε φιλικό μέσο ενημέρωσης για να διαχειριστούν επικοινωνιακά με τον πιο χονδροειδή τρόπο το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους και μόνο», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωσή του με την οποία σχολίασε τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Τόνισε πώς ο υπουργός Δικαιοσύνης « αποκάλυψε ότι τον Ιούλιο του 2023 όταν και ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου ενημερώθηκε από τον ανακριτή ότι ο νόμος δεν του επέτρεπε να ακούσει και να ενσωματώσει στη δικογραφία τις επίμαχες συνομιλίες των υπαλλήλων του ΟΣΕ.Μάλιστα χρειάστηκε -όπως μας πληροφόρησε- να φέρει κατεπείγουσα διάταξη για να καταστεί αυτό εφικτό».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που ομνύει στην απόδοση δικαιοσύνης χωρίς εξαιρέσεις, εκτίθεται καθημερινά όλο και περισσότερο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ