Πολιτικη & Οικονομια

Live: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση μομφής

Αργά το βράδυ η ονομαστική ψηφοφορία

62224-137655.jpg
Newsroom
16’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Live: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση μομφής

Πρόταση μομφής: Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση - Αργά το βράδυ η ονομαστική ψηφοφορία 

Κορυφώνεται αυτήν την ώρα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, και στηρίχθηκε από τις ΚΟ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας. Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει αργά το βράδυ.

Σημειώνεται ότι λόγω εκτάκτου κωλύματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, άλλαξε η σειρά ομιλιών των πολιτικών αρχηγών. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τοποθετήθηκε λίγο μετά τις 18:00, με μικρή καθυστέρηση. Νωρίτερα, τον λόγο πρώτος πήρε ο επικεφαλής της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός και εν συνεχεία ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας. 

Νίκος Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση λειτουργεί σαν μια κουρδισμένη μηχανή συγκάλυψης

«Από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να σπάσουμε την σιωπή που πήγε να επιβληθεί από τη Νέα Δημοκρατία και φιλικά της ΜΜΕ, προσπαθήσαμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να υπάρξει δικαιοσύνη», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Είναι πλέον εδραιωμένη η πεποίθηση του ελληνικού λαού ότι η κυβέρνηση λειτουργεί σαν μια κουρδισμένη μηχανή συγκάλυψης», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Το αδίκημα της απιστίας σημαίνει διαφθορά κ. Καραμανλή», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ποιος πήρε τις συνομιλίες, ποιος της χάλκευσε και ποιος τις έδωσε σε συγκεκριμένο μέσο μαζικής ενημέρωσης», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως, «δεν μπορείτε να πείσετε την ελληνική κοινωνία ότι δεν τρέχει τίποτα, όπως κάνατε στις υποκλοπές. Θέλουμε λοιπόν να μάθουμε ποιο είναι αυτό το επικίνδυνο και αδίστακτο χέρι. Ποιος έδωσε την εντολή στις 4 η ώρα το πρωί να πάρει υπάλληλος του ΟΣΕ τις συνομιλίες και να της δώσει».

«Στο Μαξίμου κ. Μητσοτάκη είστε ένας απλός ενοικιαστής – ο λαός θα σας βγάλει γρηγορότερα από όσο νομίζατε και σχεδιάζατε», πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και ισχυρίστηκε πως οι βουλευτές της ΝΔ απέδειξαν ότι έχουν μηδενική ενσυναίσθηση, χειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή στην χθεσινή του ομιλία.

«Έχει το θράσος να το παίξει και θύμα. Ο άνθρωπος που έλεγε ότι είναι ντροπή να λέτε ότι υπάρχει θέμα ασφαλείας στα τρένα», είπε επίσης για τον κ. Καραμανλή.

Ο λαός μας διψά για αλήθεια και δικαιοσύνη, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στο έγκλημα των Τεμπών, ανέφερε επίσης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Έπειτα εξήγησε πως δεν είναι μόνο η συγκάλυψη της αλήθειας που μας κάνει να νιώθουμε ντροπή για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην χώρα μας. «Πρόσφατα μάθαμε ότι υπουργείου εσωτερικών είχε μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο της νέας Δημοκρατίας», είπε.

Φάμελλος: Να παραπεμφεί στη Δικαιοσύνη μέσω Προανακριτικής ο Κ.Αχ.Καραμανλής

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε στην ομιλία του στην Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος κατηγορώντας τον ότι "υλοποιείται σχέδιο συγκάλυψης για το έγκλημα των Τεμπών και πρόσθεσε ότι καταφέραμε να σας φέρουμε στη Βουλή για να απολογηθείτε την οποία είχατε προσβάλει με την απουσία σας την προηγούμενη εβδομάδα".

Εξήγησε την συνυποβολή της πρότασης μομφής λέγοντας: "Δεν δυσπιστούμε μόνο εμείς προς την κυβέρνησή σας. Δυσπιστεί η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Και σε αυτή την κοινωνική πλειοψηφία ανταποκρίθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Και τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Και δεν θα πάρουμε την άδειά σας για να επιτελέσουμε το δημοκρατικό και συνταγματικό μας καθήκον. Στην κοινωνία απολογούμαστε, όχι σε εσάς". Ακολούθως υπογράμμισε: "Συνυποβάλλαμε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση γιατί έχουμε ως θέση αρχής τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Τα θέματα δημοκρατίας, διαφάνειας, είναι θέματα προτεραιότητας για εμάς".

Αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πάρει τις ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας πρόσθεσε: "Αυτό δεν σημαίνει ότι απολαμβάνετε και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Στην κοινωνία υπάρχει και βαθιά πεποίθηση ότι υλοποιείται σχέδιο συγκάλυψης, με ευθύνη δική σας, προσωπική κύριε Μητσοτάκη. Στην κοινωνία υπάρχει επίσης αντίδραση για τη χθεσινή εμφάνιση του αμετανόητου κ. Καραμανλή και του χυδαίου κ. Φλωρίδη, που έθιξαν πρώτα από όλα τους συγγενείς και τους γονείς".

Αναφέρθηκε στην χθεσινή ομιλία του Κώστα Καραμανλής λέγοντας: "Υπάρχει αντίδραση στην κοινωνία όμως και για τα χειροκροτήματα και τους πανηγυρισμούς της ΚΟ όταν μιλούσε ο κ. Καραμανλής. Γιατί ακριβώς πανηγυρίζατε; Για το δυστύχημα; Σιωπηλοί πρέπει να μένουμε μπροστά σε αυτό τον ασύμμετρο πόνο". Γενικεύοντας σημείωσε: "Το μοτίβο της πολιτικής σας είναι απλό και επαναλαμβανόμενο. Υλοποιείτε το οικονομικό και πολιτικό σας σχέδιο, χωρίς να υπολογίζετε θεσμούς, κανόνες διαφάνειας, ανεξάρτητες αρχές και Σύνταγμα".

Αναφέρθηκε εμμέσως στις "θεωρίες συνωμοσίας και αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης" λέγοντας: "Με τέτοια πρωτοφανή επικοινωνιακή υποστήριξη και ασυλία, ... σας φαίνεται αδιανόητο ότι ένα μέσο ενημέρωσης αποκαλύπτει σκάνδαλά σας. Και όταν αποκαλύπτονται οι ευθύνες σας όπως στις υποκλοπές, στη λίστα Πέτσα, στο έγκλημα των Τεμπών ή στη διαρροή προσωπικών δεδομένων, πρώτα διαψεύδονται όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μετά δήθεν διερευνώνται, και μετά - αν η κοινωνία επιμείνει- βρίσκονται «κάποιοι αναλώσιμοι ένοχοι», ακόμα και αν είναι πχ ο κ. Δημητριάδης ή πρόσφατα η κα Ασημακοπούλου, και μετά η υπόθεση ξεχνιέται...". Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "έχει πολλές δεσμεύσεις σε πολιτικά και οικονομικά τζάκια" και πρόσθεσε: "Όμως τώρα πια οι ευθύνες δεν μπορούν να διαχυθούν σε άλλα στελέχη σας, γιατί όλες οι σημαντικές παραβιάσεις των δημοκρατικών κανόνων στις οποίες αναφέρεται η πρόταση δυσπιστίας:

η συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών, οι υποκλοπές και η παράνομη χρήση κακόβουλου λογισμικού, οι απειλές σε ανεξάρτητες αρχές και ανώτατους δικαστικούς, και η παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων για ψηφοθηρικούς σκοπούς σχεδιάστηκαν, ενορχηστρώθηκαν, και εκτελέστηκαν από τον κεντρικό μηχανισμό της ΝΔ. Στο Μαξίμου και στα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς είναι πλέον οι ευθύνες. Δεν αρκεί ένας αποδιοπομπαίος τράγος, ακόμα και αν είναι ο κ. Καραμανλής. Υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης. Για αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έθεσε δια στόματος του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη ως μόνη πολιτική διέξοδο τη διενέργεια εκλογών. Ώστε να γίνει πραγματικά αμερόληπτη έρευνα για όλα τα μεγάλα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται".

Συνεχίζοντας την αναφορά στα Τέμπη είπε: "Η έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη στερείται αμεροληψίας. Ο κ. Καραμανλής χθες μας ζήτησε να υποβάλλουμε πρόταση προκαταρκτικής επιτροπής, όταν απορρίψατε ήδη την πρόταση που στηριζόταν στην ευρωπαία εισαγγελέα επιλογή σας που καταδίκασε και το Ευρωκοινοβούλιο".

Αναφέρθηκε και στο "σκάνδαλο των υποκλοπών" λέγοντας: "Δεν είναι απλό πράγμα, σε μία χώρα της Ευρωζώνης, να βρέθηκε παρακολουθούμενο το μισό υπουργικό συμβούλιο και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ. Και αντί να έχουμε απαντήσεις, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έβαλε στο στόχαστρο τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ τον κ. Ράμμο, αποδίδοντάς του ψευδώς υποτελή κίνητρα γιατί απλά έκανε την δουλειά του. Και αλλάζοντας τη σύνθεση της ΑΔΑΕ, λίγο πριν από τη συνεδρίαση που θα εξέταζε τις ευθύνες της ΕΥΠ και της κυβέρνησης". Συνέχισε με "το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων" υποστηρίζοντας: "Επιλέξατε να θυσιάσετε την κυρία Ασημακοπούλου, τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΣ και τον γραμματέα αποδήμων της ΝΔ. Και προφανώς αυτή η υπόθεση δεν έκλεισε, αλλά άνοιξε με τις παραιτήσεις. Τα ερωτήματα αυξάνονται μετά και την δήλωση της κυρίας Ασημακοπούλου ότι πήρε τα δεδομένα από τον γραμματέα αποδήμων της ΝΔ. Και μάλιστα ότι τα πήρε τον Ιανουάριο του 2024. Δηλαδή παραδέχεται το αλισβερίσι μέσα στα κομματικά γραφεία της ΝΔ σε αντίθεση με όσα δήλωσε μετά την πρώτη αποκάλυψη του σκανδάλου. Και θέλετε να μας πείσετε ότι αυτό έγινε μόνο για την κυρία Ασημακοπούλου και όχι για τους υπόλοιπους πολιτευτές σας; Και μόνο για τα δεδομένα που έχει το Υπουργείο Εσωτερικών; Και εσείς δεν γνωρίζατε κ.Μητσοτάκη τι γίνεται μέσα στο κόμμα σας; Ο κύριος Μαρινάκης υπάρχει περίπτωση να μη γνώριζε, ενώ το επίμαχο διάστημα που έγινε η διαρροή δεδομένων ήταν γραμματέας του κόμματος; Προσέξτε. Με βάση τις δηλώσεις Μαρινάκη και Ασημακοπούλου προκύπτει ότι το ταξίδι των δεδομένων στη ΝΔ κράτησε τουλάχιστον 7 μήνες, ποιος ξέρει από ποια χέρια πέρασε!!! Και αν απορεί ο κ. Μαρινάκης, τότε γραμματέας της ΝΔ, για ποιο λόγο δεν έχει ακόμα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, οφείλω να του πω ότι απορώ και εγώ! Πως μπορούμε να εμπιστευτούμε την αξιοπιστία των διαδικασιών και λειτουργιών του Υπουργείου Εσωτερικών, όταν ο ίδιος ο κύριος Μαρινάκης παραδέχτηκε ότι τουλάχιστον 3 στελέχη σας παραβίασαν τον κανόνα προστασίας δεδομένων για ψηφοθηρικούς λόγους;".

Επιστρέφοντας στο "έγκλημα των Τεμπών"ανέφερε: "Ένα έγκλημα για το οποίο υπάρχουν ευθύνες για τους κκ Καραμανλή και Καραγιάννη. Γιατί υπήρχαν έγγραφες ειδοποιήσεις για την κατάσταση στο σιδηρόδρομο. Γιατί γνώριζαν!".

Γενικεύοντας υποστήριξε: "Όμως αυτό που έχει εξοργίσει την ελληνική κοινωνία είναι το σχέδιο συγκάλυψης, που είναι ευθύνη προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Ένα σχέδιο που ολοένα και αποκαλύπτεται. Με τους μάρτυρες που κόπηκαν, το ανακριτικό υλικό που λείπει, τις απαντήσεις για το εμπόρευμα της εμπορικής αμαξοστοιχίας, το μπάζωμα. Σχετικά με το μπάζωμα, χτες, ακόμα μία φορά εκτέθηκε ο κ. Τριαντόπουλος με την ομιλία του στην Ολομέλεια. Προσπάθησε να αρνηθεί κάθε εμπλοκή, ενώ ο κύριος Πλεύρης στην εξεταστική τον έχει κατονομάσει ως επικεφαλής του κλιμακίου, όπως τον είχε φωτογραφίσει και ο κ. Αγοραστός τον Αύγουστο του 2023, και ο ίδιος επαίρετο σε εκπομπές, ότι ήταν προσωπικά υπεύθυνος των εργασιών αποκατάστασης του χώρου από τις 2 έως τις 7 Μαρτίου".

Αναφέρθηκε στις "πρόσφατες αποκαλύψεις για μονταζιέρα στα ηχητικά ντοκουμέντα από την τραγωδία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση τις πρώτες ώρες τις ανείπωτης αυτής τραγωδίας, το πρώτο μέλημα που είχε ήταν να συγκαλύψει και να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα για να αποσοβήσει τις δικές της ευθύνες και αυτό είναι πολύ σοβαρό".

Ακολούθως απευθύνθηκε προς τον πρωθυπουργό: "Κύριε Μητσοτάκη οφείλετε να μας πείτε σήμερα ποιος σας ενημέρωσε; Αυτές οι παραποιημένες συνομιλίες παραπλάνησαν πολλές φορές και τη συζήτηση στην εξεταστική επιτροπή. Και σίγουρα -με βάση την αναζήτηση του ποιος ωφελήθηκε με αυτή την παράνομη ανάκτηση και παραποίηση ηχητικών ντοκουμέντων-, η απάντηση είναι μονοσήμαντα ο κος Μητσοτάκης. Και όταν από τις πληροφορίες που έχουν προκύψει και στην εξεταστική, υπάρχει σύγκρουση της κατάθεσης του σημερινού προέδρου του ΟΣΕ κυρίου Τερεζάκη, με την ανακοίνωση της αστυνομίας που δήλωσε ότι πήρε τα ηχητικά στις 03 Μαρτίου 2023. Αυτό που επιβεβαιώνετε πλέον είναι ότι ενώ ακόμα δεν είχαν φτάσει όλα τα σωστικά συνεργεία στον τόπο του δυστυχήματος κάποιοι υλοποιούσαν σχέδιο παραπλάνησης και συγκάλυψης. Το γιατί και ποια συμφέροντα ήταν πίσω από αυτό το σχέδιο πρέπει να μας το απαντήσει η κυβέρνηση".

Αναφέρθηκε και στην χθεσινή ομιλία του Κώστα Καραμανλή: "Κατώτερος των περιστάσεων. Προκλητικός, αμετανόητος, εμφανίστηκε στη Βουλή. Δήλωσε ψευδώς ότι δεν "κρύβεται" πίσω από τη βουλευτική ασυλία για το έγκλημα των Τεμπών, ενώ είναι γνωστό ότι τον καλύπτει άλλη διάταξη του Συντάγματος, αυτή περί ευθύνης υπουργών! Ακόμα και σε αυτές τις τραγικές στιγμές είπε ψέματα. Μας προκάλεσε να υποβάλλουμε αίτημα προκαταρκτικής επιτροπής, το οποίο, όπως έχει δηλώσει ήδη ο κ. Βορίδης στη Βουλή θα απορρίψουν! Αν είναι ειλικρινής ο κ. Καραμανλής, και θέλετε να τεθεί στη διάθεση της δικαιοσύνης, τότε να μην κρυφτεί πίσω από τους υπόλοιπους βουλευτές της ΝΔ, να μην χρησιμοποιήσει τη διάταξη περί ευθύνης Υπουργών. Να συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα για μια προκαταρκτική επιτροπή για τον κ. Καραμανλή, που θα τον παραπέμψει στη δικαιοσύνη. Γιατί μόνο η συγκρότηση προκαταρκτικής δεν αρκεί. Εφόσον εσείς είστε ικανοί να τη συγκροτήσετε και να τον αθωώσετε δια του πορίσματος πιθανά και μετά τις ευρωεκλογές για να μην έχετε πολιτικό κόστος. Να δεσμευτείτε λοιπόν ότι θα επιτρέψετε να ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη για όλα, και να αξιοποιηθεί φυσικά και όλο το ανακριτικό υλικό που περιμένουμε, χωρίς να ανησυχείτε για κομματικά κίνητρα, χωρίς να ανησυχούμε για συγκάλυψη από τη ΝΔ και χωρίς περιορισμούς σε μάρτυρες, διαθέσιμες δικογραφίες, κλπ. Περιμένουμε μία απάντηση.

Συμπυκνώνοντας είπε: "Η κυβέρνηση έχει μαζέψει πλέον στο βιογραφικό της πολλές σκοτεινές και μαύρες σελίδες: Ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα και στις οποίες προστίθεται και η συγκάλυψη, το μπάζωμα, η παραποίηση ηχητικών ντοκουμέντων. Υποκλοπές. Διαρροή προσωπικών δεδομένων. Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη. Όλα δείχνουν ένα οργανωμένο μηχανισμό εντός του κόμματος της ΝΔ που παραβιάζει το κράτος δίκαιου".

Αλέξης Χαρίτσης: Παραίτηση Φλωρίδη, δέσμευση για Προανακριτική Επιτροπή

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, έφθασε στη Βουλή με μικρή καθυστέρηση λόγω κυκλοφοριακής κίνησης και αμέσως ανέβηκε στο βήμα, από όπου ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για τις δηλώσεις του κ. Φλωρίδη ότι είναι για τα μπάζα όποιος μιλά για μπάζωμα στον χώρο του δυστυχήματος των Τεμπών. Επιπλέον, ζήτησε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

«Η κυβέρνηση αυτή, η κυβέρνηση της Δεξιάς, η κυβέρνηση της ΝΔ, πρέπει να φύγει. Να πέσει. Να τελειώνουμε με το καθεστώς της ανομίας και της προσβολής προς τη Δημοκρατία μας», τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι θα ζητήσει εκείνος σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να αναλάβει πλέον η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για την ύπαρξη ή μη ποινικών ευθυνών του κ. Καραμανλή. Παράλληλα έβαλε κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη λέγοντας ότι οφείλει να παραιτηθεί άμεσα μετά από τις χθεσινές αναφορές του.

Ειδικότερα, είπε ότι «η κυβέρνηση είναι υπόλογη με τη σκανδαλώδη διαχείριση μιας εθνικής τραγωδίας που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπων». Σχολιάζοντας την ομιλία του Κ. Αχ. Καραμανλή, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι δεν μίλησε κανείς για τη βουλευτική ασυλία και πως, αντίθετα, το θέμα είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ρώτησε την κυβέρνηση που «κατά τ' άλλα θέλετε να πέσει άπλετο φως», γιατί απέρριψε σύσταση προανακριτικής για την σύμβαση 717. Εν συνεχεία τόνισε ότι «υπάρχει και μια δικογραφία από μήνυση που έχει υποβάλει τραυματίας από το έγκλημα στα Τέμπη» και ρώτησε τους βουλευτές της ΝΔ «που χθες χειροκροτούσαν σθεναρά τον κ. Καραμανλή», τι θα κάνουν με αυτό. Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις συνεχείς επικλήσεις ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της» και πως δεν μπορεί να την κάνει για τον κ. Καραμανλή «επειδή προστατεύεται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών».

«Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε εσείς τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και να αναλάβει πλέον η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για την ύπαρξη ή μη ποινικών ευθυνών του κ. Καραμανλή. Δεσμευτείτε λοιπόν σήμερα ότι θα συμφωνήσετε σε σύσταση προανακριτικής», σημείωσε. Σχολίασε ότι αυτό περιμένει να ακούσει απόψε από τον πρωθυπουργό «αντί να έρθει να προσβάλλει τη νοημοσύνη μας ότι κάποια σκοτεινά οικονομικά κέντρα επιδιώκουν την ανατροπή του». «Μην παραμυθιάζετε άλλο την κοινωνία», είπε.

Ο κ. Χαρίτσης σχολίασε ότι ακούστηκαν «απίστευτα» πράγματα στην αίθουσα τις προηγούμενες μέρες, ότι δεν πρόκειται για έγκλημα, αλλά για δυστύχημα, ενώ εκκρεμεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη και έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. «Ακούσαμε την ανατριχιαστική φράση ”όσοι μιλάνε για μπάζωμα είναι για τα μπάζα”. Και την είπε ποιος; Ο υπουργός Δικαιοσύνης». Ρώτησε τον κ. Φλωρίδη τα εξής: «Υπήρξε έγγραφο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της κυρίας Αδειλίνη, προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας για να ερευνηθεί κάθε ερώτημα- καταγγελία των συγγενών των θυμάτων συμπεριλαμβανομένου αυτού που αφορά την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος και την πιθανή απώλεια αποδεικτικών στοιχείων, ναι ή όχι; Έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας για το μπάζωμα, ο οποίος μάλιστα επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής στην Εξεταστική, ακριβώς λόγω της ποινικής δίωξης, ναι ή όχι;». «Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρεμβαίνει σε εν εξελίξει δικαστική διερεύνηση για την οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και λέει ότι είναι για τα μπάζα όποιος μιλάει για μπάζωμα. Η συμπεριφορά είναι ανεπίτρεπτη και αντιθεσμική. Και γι' αυτό οφείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης να παραιτηθεί άμεσα».

Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «εκμεταλλεύτηκε μια παραποιημένη συνομιλία για να εξυπηρετήσει την πολιτική της επιβίωση» και πως δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγει από τα αμείλικτα ερωτήματα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί έναν χρόνο «επιχείρησε να θάψει την υπόθεση των Τεμπών». Είπε ότι κανείς «δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι την πρώτη κιόλας μέρα, κάποιοι παρασκηνιακά φρόντιζαν για την επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας. Ότι κάποιος ή κάποιοι θα έκαναν τότε τις πρώτες ώρες το αδιανόητο. Θα έπαιρναν τους ηχογραφημένους διαλόγους από το κέντρο του ΟΣΕ και θα έκαναν μια βολική κοπτοραπτική για να εξυπηρετήσουν έναν και μόνο στόχο: να πείσουν ότι για τον θάνατο 57 ανθρώπων μοναδικός υπεύθυνος είναι ένας ανεύθυνος σταθμάρχης».

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς ζήτησε καθαρές απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα: Ποιος έδωσε την εντολή και ποιος πήρε τα αρχεία από το καταγραφικό του ΟΣΕ και τα παρέδωσε σε φιλικό ΜΜΕ μονταρισμένα; Γιατί αφού, όπως λέει η κυβέρνηση, ήταν γνωστό απ' τις πρώτες μέρες ότι ήταν παραποιημένο το ηχητικό, το επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός; «Αφού λέτε ότι ξέρατε ότι έγινε μοντάζ εσείς τι κάνατε γι' αυτό;». «Τι ενέργειες κάνατε εσείς για να διερευνηθεί αυτή η παρανομία; Αυτή η λαθροχειρία; Έγινε έρευνα στον ΟΣΕ; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ο κ. Τερεζάκης κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι πήγε στα γραφεία του ΟΣΕ με αστυνομικό για να πάρουν το υλικό από το καταγραφικό. Η ΕΛΑΣ όμως στην ανακοίνωσή της λέει ότι το υλικό τής παραδόθηκε μετά από δυο μέρες και όχι από τα γραφεία του ΟΣΕ. Κάνατε κάτι γι' αυτό;». Επιπλέον ρώτησε: «Υπήρχε ή δεν υπήρχε επιστολή του δ/ντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που παραιτήθηκε, η οποία μιλούσε για τραγικές ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας και προειδοποιούσε για κίνδυνο ατυχήματος; Υπήρχε ή δεν υπήρχε εξώδικο των μηχανοδηγών που επίσης προειδοποιούσε για κίνδυνο ατυχήματος; Τι έκανε ο αρμόδιος υπουργός;». «Τι έκανε για την κατεστραμμένη τηλεδιοίκηση στη Λάρισα; Τι έκανε για τη σηματοδότηση, που το φανάρι ήταν χαλασμένο και περνούσαν μονίμως με κόκκινο; Τι έκανε για το δευτεροβάθμιο κέντρο της Καρόλου; Τι έκανε για να υπάρχει αυξημένη εποπτεία με δεύτερο σταθμάρχη αφού δεν λειτουργούσε τίποτα στα συστήματα;».

Υποστήριξε ότι «το έγκλημα των Τεμπών και η διαχείρισή του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπυκνώνει το που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα: στο σημείο μηδέν», για να σημειώσει ότι «η σημερινή πρόταση δυσπιστίας αυτό ακριβώς αφορά: μια πολιτική που οδηγεί τη χώρα στο σημείο μηδέν. Εκεί μας έχει οδηγήσει ο συνδυασμός του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού και του πολιτικού αυταρχισμού της ΝΔ».

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι η Νέα Αριστερά μιλά καθαρά για έναν σύγχρονο ενιαίο δημόσιο μεταφορικό φορέα στον σιδηρόδρομο. «Να αντιστραφεί η πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της αποθέωσης της αγοράς. Ενιαίος δημόσιος μεταφορικός φορέας τώρα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την ασφάλεια των μεταφορών, αλλά και για ένα αναπτυξιακό κράτος που χρησιμοποιεί στρατηγικά τις υποδομές του για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη». Κάλεσε δε τα κόμματα της «προοδευτικής αντιπολίτευσης» να στηρίξουν αυτό το δίκαιο αίτημα.

Υποστήριξε ότι «αναπτύσσεται μια νέα κοινωνική αντιπολίτευση, που αντιστέκεται, διεκδικεί, μάχεται, απαιτεί δικαιοσύνη, ισότητα, δημοκρατία, συλλέγει υπογραφές, διαδηλώνει, δημιουργεί με το παράδειγμά της έναν αντίπαλο πόλο στην πολιτική της κυβέρνησης» και ότι «η Νέα Αριστερά θέλει να είναι ο καταλύτης για την αναγκαία αλλαγή του πολιτικού χάρτη». Θύμισε ότι στις 6 Μαρτίου κάλεσε «τα δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης» σε κοινή πρωτοβουλία για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας, ότι «δηλώσαμε πρώτοι και ξεκάθαρα ότι δεν πάει άλλο: ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει».

«Η Αριστερά θα είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Δεν παίζουμε παιχνίδια. Δεν μας ενδιαφέρουν και δεν εμπλεκόμαστε σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Δεν θεωρούμε την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως αυτή η συζήτηση, ως μια ανούσια ”κοκορομαχία”. Δεν συμμετέχουμε στον εκφυλισμό των απολίτικων ρητορικών εξάρσεων, όπως αυτές που ακούμε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στην ουσία το μόνο που προσφέρουν είναι ένα τελευταίο καταφύγιο, καταφύγιο αποπροσανατολισμού στην κυβέρνηση», σχολίασε.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Διαφημίζατε το έργο σας στο σιδηρόδρομο, διαφημίζατε την ασφάλεια

«Μεγάλο απόντα» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την παρέμβασή της στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, κάνοντας λόγο για «πράξεις συγκάλυψης της κυβέρνησης» και διαμηνύοντας στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ότι η σημερινή ψήφος τους θα τους στιγματίσει για πάντα.

Στηλιτεύοντας την χθεσινή «έξαλλη επιβράβευση του υπολόγου και ποινικά υπεύθυνου», του υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή, σχολίασε λέγοντας πως οι βουλευτές της ΝΔ ανέλαβαν την «ευθύνη της συγκάλυψης». Σημείωσε πως τρεις - τέσσερις ημέρες πριν το «έγκλημα των Τεμπών», ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε για την ανάταξη των σιδηροδρόμων και αλληλοσυγχαίρονταν με τον Αγοραστό.

«Διαφημίζατε το έργο σας στο σιδηρόδρομο, διαφημίζατε την ασφάλεια, ενώ γνωρίζατε αυτά που οι απλοί πολίτες, οι φοιτητές δεν γνώριζαν» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά και στη δήλωση του υπουργού Εργασίας, Άδωνη Γεωργιάδη ότι «αν λέγαμε ότι υπήρχε πρόβλημα, δεν θα έμπαινε κανείς στα στα τρένα». Για την κυβέρνηση ήταν «υπέρτερο αγαθό το εισιτήριο από την ανθρώπινη ζωή» σχολίασε.

Η κ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ήξερε την κατάσταση στους σιδηροδρόμους από τα 200 εξώδικα των μηχανοδηγών και των εργαζόμενων, ενώ αναφέρθηκε και στην κατάθεσή του κ. Γεννιδούνια που, όπως είπε αποτυπώνει την κατάσταση αυτή, και γι' αυτό δεν κλήθηκε στην εξεταστική επιτροπή.

Όσον αφορά το επιχείρημα ότι το δυστύχημα οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος, σημείωσε ότι ο σταθμάρχης ανέλαβε μόνο «την αντικειμενική ευθύνη», όπως ο κ. Καραμανλής και ο κ. Μητσοτάκης.

Παραπέμποντας στο «πόρισμα Γεραπετρίτη», έκανε λόγο για το «απόλυτο μπάχαλο» που επικρατούσε, με «καθημερινές και συνεχείς παραβιάσεις».

«Τα σαπάκια βαγόνια και τα βαγόνια της Siemens της δεκαετίας του '90, κατέρρεαν καθημερινά και το γνωρίζατε», δήλωσε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εκεί «παραβίασε όλους τους νομούς και τις υπαγορεύσεις, όχι μόνο ασφάλειας, αλλά και ηθικής και ανθρωπιάς».

Επανερχόμενη στη χθεσινή παρέμβαση του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κ. Καραμανλή που «καταχειροκροτήθηκε», του καταλόγισε ότι δεν ζήτησε συγγνώμη, δεν ανέλαβε την πραγματική ευθύνη και δεν εξήγησε για ποιο λόγο αγνοούσε τις προειδοποιήσεις των εργαζομένου, αλλά και ότι δεν υπαναχώρησε από την οίηση και την αλαζονεία, αλλά επιτέθηκε σε όποιον ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες.

«Χειροκροτήθηκε σαν πρωθυπουργός. Και αυτό αντικατοπτρίζει τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη: 'προστατεύστε τον'» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, λέγοντας επίσης, πως υπάρχει κίνδυνος να δούμε τον υπαίτιο για τους 57 θανάτους, «ακόμα και πρωθυπουργό».

Υπενθύμισε ότι κ. Μητσοτάκης «διαβεβαίωνε τους πολίτες ότι δε θα γίνει η Ελλάδα, η χώρα του μπλάνκο», κατηγορώντας τη ΝΔ ότι ουσιαστικά «έχει μετατρέψει σε διαδικασία συγκάλυψης και μπλάνκο, ακόμα και τη διαδικασία της Βουλής» ενώ ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο δεν έστησε έναν μεγάλο προβολέα όπως είχε πει, αλλά προσπάθησε να συσκοτίσει τις έρευνες. Απαντώντας δε, στον κ. Γεωργιάδη, τόνισε ότι πρόκειται για έγκλημα, καθώς υπάρχει «ανοιχτή ανάκριση, με εκατοντάδες κατηγορίες για κακούργημα».

Αναφερόμενη στην εξεταστική επιτροπή, χαρακτήρισε τον διορισμένο πρόεδρο, Δημήτρη Μαρκόπουλο, «σκοτεινό πρόσωπο» που κλήθηκε «να κάνει τη βρώμικη δουλειά», ενώ σημείωσε πως η πρώτη απόπειρα συγκάλυψης ήταν ο αποκλεισμός της από την επιτροπή.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε επίσης στο «μπάζωμα» του τόπου του εγκλήματος, σημειώνοντας πως τα πειστήρια κατατέθηκαν στα πρακτικά από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και αποδεικνύουν ότι το μπάζωμα έγινε σε πλήρη συνεργασία μεταξύ του Κ. Αγοραστού και του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να καλύψουν το περιεχόμενο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Κλείνοντας, έκανε αναφορά στην συνομιλία Καρυστινού και Αγοραστού, με την οποία, όπως σημείωσε, καταρρίπτεται η προπαγάνδα που οργανώνει η κυβέρνηση για την συγκάλυψη και την απόσειση της ποινικής ευθύνης.

Βελόπουλος: Κρύβετε την αλήθεια για τα Τέμπη

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή ρωτούσαμε τι μετέφερε το τρένο και πως «έχει καταγγείλει λαθρεμπόριο των εμπορικών αμαξοστοιχιών». Τόνισε επίσης πως δεν μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα με φόβο.

«Όλοι κρύβετε την αλήθεια. 1η Μαρτίου 2023 το πρωί 3 στελέχη του ΟΣΕ βρέθηκαν στην οδό Καρόλου, στο γραφείο της Δ/νσης Κυκλοφορίας, εκεί όπου υπάρχει το καταγραφικό των συνομιλιών. Δεν επέτρεψαν σε κανένα άλλο στέλεχος του ΟΣΕ να εισέλθει στο γραφείο. Στις 11 το πρωί αναχώρησαν με ένα μαύρο τζιπ. Ο ένας από αυτούς ήταν ο Κώστας Χρυσάγης! Ο άνθρωπος που -συμπτωματικά- έχασε τη ζωή του στην Βουλιαγμένη λίγες ημέρες μετά σε περίεργο τροχαίο. Ο άλλος ήταν ο άνθρωπος που διορίσατε μεταβατικό πρόεδρο του ΟΣΕ και σκανδαλωδώς παραμένει στην θέση του! Πρόκειται για τον Παναγιώτη Τερεζάκη! Βρήκαμε τους δύο. Ψάχνουμε τον τρίτο».

«Αληθεύει ότι οι κύριοι Μπρατάκος, Σκέρτσος και Παπασταύρου είχαν συνάντηση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, την ώρα που στην Βουλή τον κατήγγειλαν για αποσταθεροποίηση;» συνέχισε ο κ. Βελόπουλος.

Νατσιός: Συγκάλυψη των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση στην οποία καταλόγισε ανεπάρκεια άσκησε κατά την αποψινή του παρέμβαση στην στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός, ενώ κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για συγκάλυψη των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Η δολοφονία 57 ψυχών στα Τέμπη είναι τραγικό δυστύχημα λόγω ανθρωπίνου λάθους, όχι έγκλημα. Χυδαιότητα είναι η συγκάλυψη του αυτού δολοφονικού εγκλήματος από τον κύριο Καραμανλή, όχι η ομολογία της αλήθειας από την αρχηγό πολιτικού κόμματος που "έσπασε τα νεύρα" του προέδρου της Βουλής. Ο Πρόεδρος ενοχλήθηκε από την κυρία Κωνσταντοπούλου και όχι από την απεγνωσμένη και απολύτως απρόσφορη προσπάθεια της κυβέρνησης να μας πείσει ότι όντως αποφάσισε η δικαιοσύνη και όχι η κυβερνητική πλειοψηφία. Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι φωτιές σε όλη την Ελλάδα είναι απρόβλεπτη κλιματική αλλαγή όχι έλλειψη πάσης φύσεως υποδομής. Ο αγώνας για την ανθρώπινη ζωή περιορίζεται στο γάμο των ομοφυλοφίλων και στην επικράτηση της τεκνοθεσίας έναντι της υιοθεσίας. Ούτε λόγος για την πείνα, την αρρώστια και την οικονομική εξαθλίωση, που εσείς οι ίδιοι φέρνετε στους συμπολίτες μας» είπε ο κ. Νατσιός και συνέχισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Τι προσόντα κατέχετε για να μπορείτε να κυβερνάτε αυτή την κοινωνία; Τι έχετε να προσφέρετε στον πολίτη αυτής της χώρας, στον οικογενειάρχη, στο παιδί του, στον νεαρό φοιτητή, στον εργαζόμενο, στον αγωνιστή της καθημερινότητας; Μπροστά σε αυτό τον κόσμο ομιλείτε κύριοι Υπουργοί, κύριοι συνάδελφοι βουλευτές. Απέναντι σε αυτή την κοινωνία στέκεστε.

Live από τη Βουλή η συζήτηση

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ