Πολιτικη & Οικονομια

«Παράθυρο» για έκτακτο επίδομα Πάσχα σε ευάλωτους

Πότε θα δοθεί και ποιοι θα είναι δικαιούχοι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πότε θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα
Πότε θα καταβληθεί το Δώρο Πάσχα © Karolina Bobek/ Unsplash

Έκτακτο επίδομα Πάσχα σε ευάλωτους: Ποιοι θα έιναι οι δικαιούχοι και ποια είναι τα ποσά

Απάντηση στην ακρίβεια με στόχο την οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση με νέο γύρο επιδομάτων το Πάσχα του 2024 σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά, σχετικά με το ενδεχόμενο έκτακτης ενίσχυσης το Πάσχα:

«Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον πίσω στην κοινωνία».

Πασχαλινά αυγά κόκκινα και ζωγραφισμένα
Έκτακτο επίδομα Πάσχα για τις ευάλωτες ομάδες © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Έκτακτο επίδομα Πάσχα 2024: Δικαιούχοι και ποσά

Πέρσι το Πάσχα, είχε «κοπεί» το επίδομα σε αρκετές ευάλωτες ομάδες και είχε δοθεί ένα ποσό - κλιμακωτά - μόνο στους συνταξιούχους που δεν είχαν πάρει αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς.

Αν τελικά δοθεί το «Πασχαλινό δώρο», θα είναι αντίστοιχο με αυτό που δόθηκε τα Χριστούγεννα ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2,3 εκατ. πολίτες, οικογένειες με παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες – δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και χαμηλοσυνταξιούχους.

Ποιοι έλαβαν επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα του 2023

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι ήταν οι εξής:

  • 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.
  • 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1ης/1/2024.
  • Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) θα λάβουν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
    210.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος.
  • 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.
    Χαμηλοσυνταξιούχοι: Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 και το εισόδημά τους από κύριες συντάξεις δεν υπερβαίνει προ φόρου τα 700 ευρώ τον μήνα (8.400 το χρόνο), ενώ δεν πρέπει να έχουν προσωπική διαφορά ή αν έχουν να είναι μικρότερη των 10 ευρώ.

Ακόμη, θα δοθεί σε συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι έλαβαν προσυνταξιοδοτική παροχή μηνός Οκτωβρίου 2023, και

Δικαιούχοι επιδόματος αναπηρίας: Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 θα καταβληθεί η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους διακοσίων (200) ευρώ στους δικαιούχους:

α. του επιδόματος απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (π. ΟΓΑ) που λαμβάνουν μόνον τη βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ, αν έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας εκατό τοις εκατό (100%),

β. του επιδόματος νόσου και ανικανότητας των συνταξιούχων του Δημοσίου,

γ. του εξωιδρυματικού επιδόματος και

δ. των επιδομάτων τα οποία καταβάλλονται από το Δημόσιο.

Πότε θα ξέρουμε τι θα γίνει με το έκτακτο επίδομα

Επισημαίνεται ότι οι εξελίξεις που θα πρέπει να προκύψουν για να ανακοινωθεί - αν ανακοινωθεί - και επίσημα το νέο έκτακτο επίδομα το Πάσχα, θα είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων και η ανακοίνωση του ΑΕΠ του 2023. Μάλιστα, αυτό θα γίνει στις 7 Μαρτίου και, στη συνέχεια, αναμένεται να «κλειδώσουν» οι οριστικές αποφάσεις.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η πληρωμή του θα πρέπει να αναμένεται στο τέλος Απριλίου, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, εφόσον φέτος το Πάσχα πέφτει στις 5 Μαΐου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ