- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
ΑΑΔΕ: Στον «αυτόματο» από φέτος οι φορολογικές δηλώσεις - Θα τις συμπληρώνει η Εφορία
Ισχύει για όσους δεν είχαν καμιά μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση
Στον «αυτόματο πιλότο» οι φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων – Από φέτος θα τις συμπληρώνει η Εφορία
Παρελθόν θα αποτελέσει από φέτος ο «πονοκέφαλος» της φορολογικής δήλωσης για περίπου 1 εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν είχαν πέρυσι καμιά μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση.
Μια από τις δράσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το τρέχον έτος είναι η αυτόματη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των φορολογουμένων οι οποίοι απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν αλλαγές σε οικογένεια και περιουσία.
Το έντυπο Ε1 θα συμπληρωθεί από τη φορολογική διοίκηση. Ο φορολογούμενος θα περιοριστεί στον έλεγχο των προσωπικών στοιχείων, και των ποσών από μισθούς, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα που είναι «περασμένα» από την υπηρεσία.
Τον Μάρτιο ανοίγει η πλατφόρμα των φετινών φορολογικών δηλώσεων
Όσοι δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις θα κάνουν «κλικ» για την υποβολή δήλωσης ενώ την ίδια στιγμή θα εκκαθαριστεί και θα εκδοθεί ο φορο-λογαριασμός. Ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν ασχοληθούν καν με τη φορολογική δήλωση, θα θεωρηθεί ότι έχει υποβληθεί κανονικά από τον υπόχρεο.
Το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες στους προ συμπληρωμένους κωδικούς για τους φορολογούμενους που έχουν μεταβολές τις οποίες δεν γνωρίζει και δεν έχει καταγράψει η ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου. Θα προηγηθεί η ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους, μέτρο το οποίο θα σημάνει και το τέλος των …καθιερωμένων παρατάσεων.
Όσον αφορά στο ημερολόγιο με τις πληρωμές του φόρου για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, θα μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% μέχρι το τέλος Ιουλίου είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025.
Το Ε2
Προσυμπληρωμένες θα είναι από το 2025 και οι δηλώσεις για εισοδήματα από ενοίκια (έντυπο E2), συμμετοχές στο κεφάλαιο επιχειρήσεων ενώ σε δεύτερη φάση οι φορολογικές αρχές θα προχωρήσουν στη συμπλήρωση των κωδικών για τα έσοδα και τις δαπάνες των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με βάση τα στοιχεία για τις συναλλαγές που αποστέλλονται στη πλατφόρμα myData.
Το Ε9
Εκτός από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, η αυτοματοποίηση των φορολογικών διαδικασιών θα φθάσει μέχρι το Ε9 για τα ακίνητα. Οι φορολογούμενοι που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου δεν θα χρειάζεται να δηλώνουν οι ίδιοι τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσίας τους καθώς το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σήμερα η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 αφορά μόνο τους φορολογούμενους που πωλούν και μεταβιβάζουν ακίνητα.
Πηγή: ertnews
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.