Πολιτικη & Οικονομια

Αιχμές Ν.Παππά προς τους «11» στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Έφτιαξαν ανταγωνιστικό σχήμα με επιθετική πολιτική στον ΣΥΡΙΖΑ

«Εμείς δεν κινούμαστε πάνω σε μνημονιακά απόνερα» τόνισε μεταξύ άλλων

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αιχμές Ν.Παππά προς τους «11» στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Έφτιαξαν ανταγωνιστικό σχήμα με επιθετική πολιτική στον ΣΥΡΙΖΑ
Αιχμές Ν.Παππά προς τους «11» στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Έφτιαξαν ανταγωνιστικό σχήμα με επιθετική πολιτική στον ΣΥΡΙΖΑ © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ: Αιχμές Ν. Παππά προς τους «11» - «Εμείς δεν κινούμαστε πάνω σε μνημονιακά απόνερα»

«Η σύγχρονη Αριστερά ενώνει τις θετικές παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος. Από την Αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο», ανέφερε, στην τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Νίκος Παππάς.

«Αυτή είναι η ταυτότητά μας που περιγράφεται στη διακήρυξή μας και σε κάποιους δεν άρεσε. Επέλεξαν να φτιάξουν ένα ανταγωνιστικό σχήμα με επιθετική πολιτική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ θέλει να τσακίσει τη μεσαία τάξη. Εμείς δεν κινούμαστε πάνω σε μνημονιακά απόνερα. Τη θεωρούμε δομικό συστατικό της δίκαιης ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Η τοποθέτηση του Διονύση Τεμπονέρα

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τις αλλεπάληλλες αποχωρήσεις και τους κραδασμούς που έχει υποστεί το κόμμα της αντιπολίτευσης, πραγματοποιήθηκε σήμερα (9.12) η πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, μετά τη διάσπαση στο κόμμα. Πρώτος στο βήμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας «την υπόκλιση μπροστά από τον Τούρκο πρόεδρο από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη».

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI


Ο Διονύσης Τεμπονέρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής τόνισε πως ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι ένα κυβερνητικό κόμμα και όχι ένα κόμμα της διαμαρτυρίας και της περιχαράκωσης».

Η τοποθέτηση του Διονύση Τεμπονέρα

  • Η διεθνής κατάσταση (πόλεμος Ουκρανία-Γάζα-έκρηξη ακρίβειας-φτωχοποίηση των πολιτών - άνοδο της ακροδεξιάς, ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού) αποτελεί μια συγκυρία, που δεν είναι πολιτικά και ιδεολογικά ουδέτερη.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις δίνουν μάχες οπισθοφυλακής αδυνατώντας να αρθρώσουν εναλλακτική πρόταση.
  •  Η Ευρώπη δεν μπορεί καν να καταδικάσει συντεταγμένα το έγκλημα στη Γάζα και να εκφράσει μια ενιαία φιλειρηνική στρατηγική απέναντι στο έγκλημα του Ισραήλ βλέποντας μικρά παιδία να δολοφονούνται κάθε λίγα λεπτά. Η θεσμική και πολιτική, ευρωπαϊκή κρίση συνεχίζεται, εγκλωβισμένη στους δημοσιονομικούς κανόνες. Στην Ελλάδα επιταχύνεται η φτωχοποίηση των πολιτών και συντελείται εκ νέου μια μεγάλη αναδιανομή του πλούτου από την μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, στα χέρια των γνωστών ελίτ.
  • Άδικη φορολογία, κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό, επίθεση στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία(υποκλοπές) δείχνουν ότι η ΝΔ θα συνεχίσει ακόμα πιο επιθετικά στην πεπατημένη, ερήμην εναλλακτικής.
  • Η ελληνική κοινωνία απογοητευμένη και συγχυσμένη χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών, αποστρατεύεται και απογοητεύεται.
  • Η απουσία συγκροτημένου αντιπολιτευτικού λόγου και η αδυναμία διατύπωσης συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής είναι εμφανής.
  • Προφανώς όταν υπάρχει ένα διαζύγιο δεν φταίει μόνο ο ένας. Κατά την άποψή μου η διάσπαση του κόμματος θα μπορούσε κατά ένα μεγάλο μέρος να είχε αποφευχθεί. Τις επιλογές όλων μας θα τις κρίνει η ιστορία. Είμαι όμως βέβαιος ότι με αρκετά στελέχη και μέλη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθούμε ξανά στην ίδια όχθη των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, όπως συνέβη και στο παρελθόν.
  • Μοιραία, μετά από τη διπλή εκλογική ήττα, την διάσπαση και το κλείσιμο ενός ιστορικού κύκλου έρχεται η ώρα του απολογισμού. Να δούμε τι έφταιξε για να πάμε παρακάτω. Έχουμε ανάγκη την αυτοκριτική για να δούμε τα λάθη, τις παραλείψεις μας και να μην τα επαναλάβουμε. Να μην φοβηθούμε να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, ο νυν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εξαντλήσει τα ιστορικά και πολιτικά του «όρια».

Στην πορεία προς το συνέδριο, έχουμε ανάγκη να διαμορφώσουμε τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

  1. Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι και να λειτουργεί, σαν ένα κόμμα που εκκινεί από το έδαφος της Αριστεράς, με πυξίδα δηλαδή, τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης και οραματικό στόχο, τον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση. Η μάχη για το σοσιαλισμό σε συνθήκες (ακρο)δεξιάς, ιδεολογικής ηγεμονίας, γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Χρειαζόμαστε το αριστερό -προοδευτικό αντιπαράδειγμα.
  2. Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι και να λειτουργεί σαν ένα μεγάλο, πολυσυλλεκτικό κόμμα. Ανέκαθεν ο πολιτικός σχηματισμός υπήρξε τόπος συνάντησης διαφορετικών ρευμάτων της Αριστεράς, της οικολογίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, των κινημάτων. Σαν κόμμα πολιτικής ενότητας οφείλει να οικοδομηθεί στην βάση μιας minimum ιδεολογικοπολιτικής πλατφόρμας, που θα έχει διακριτό στίγμα.
  3. Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι ένα κυβερνητικό κόμμα και όχι ένα κόμμα της διαμαρτυρίας και της περιχαράκωσης. Ο φορέας πρέπει να καταθέσει ένα εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής. Παραγωγικό υπόδειγμα, νέες τεχνολογίες, ψηφιακή επανάσταση, μεταναστευτικό, κλιματική κρίση και ένα σωρό άλλες νέες πρωτόγνωρες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, πρέπει να τύχουν επεξεργασιών και να προκύψει ένα πολίτικο σχέδιο ρεαλιστικό, ριζοσπαστικό και εφαρμόσιμο. Η χώρα έχει ανάγκη από συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής.
  4. Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να κινηθεί προς την κατεύθυνση ενός παλλαϊκού δημοκρατικού μετώπου, για να μπορέσει να αποτελέσει τον κορμό, του προοδευτικού χώρου. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται πρόσθεση και όχι αφαίρεση δυνάμεων, απαιτείται σύνθεση, απαιτείται υπέρβαση των αντιθέσεων του χθες, αλλά και πολιτική ωριμότητα. Κυρίως απαιτείται πρόθεση συμπερίληψης και συν-αντίληψης αλλά και υψηλή συνειδητοποίηση της κρισιμότητας των στιγμών.
  5. Ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» οφείλει να είναι ένα κόμμα με κοινωνική διασύνδεση. Η επαφή με το «μαζικό χώρο» (νεολαία, συνδικάτα, αυτοδιοίκηση κλπ.) πρέπει να χτιστεί, όχι με όρους κορυφής και «μεταγραφολογίας», αλλά σε επίπεδο κοινωνικής βάσης. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αρχίσει να αξιοποιεί και να αναδεικνύει στελέχη «κοινωνικά» με παρουσία και δράση, στους χώρους δουλειάς, στα επιμελητήρια, στην αυτοδιοίκηση, στα πανεπιστήμια. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να είναι πρωτίστως ένα κοινωνικά, λαϊκό κόμμα. Ακόμα και αν το κόμμα μας φτάσει στην κυβερνητική εξουσία, η πρόσφατη ιστορία(2015-2019) απέδειξε, ότι δύσκολα μπορεί κανείς να προκαλέσει ριζοσπαστικές τομές στο κράτος και στους θεσμούς, αν δεν υπάρχει η υποστήριξη της «κοινωνίας των πολιτών».

Συνεπώς και ως προς την εισήγηση στην ΚΕ:

  • Θετική εξέλιξη η διεξαγωγή του συνεδρίου, δεν ήταν δεδομένη. Να είναι ένα κανονικό και ουσιαστικό συνέδριο που θα λάβει πολιτικές αποφάσεις. Δεν χρειαζόμαστε ένα «συνέδριο-φιέστα του αρχηγού». Έμφαση στην προγραμματική μας πρόταση:
  • (δεν λέμε όλοι τα ίδια: ιδιωτικά-δημόσια πανεπιστήμια, μεγαλύτερη φορολόγηση ή μη του πολύ μεγάλου πλούτου, αντιθέσεις στην εξωτερική πολιτική, όχι στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, του ασφαλιστικού συστήματος, ναι ή όχι στον «νόμο Κατρούγκαλου», ναι ή όχι στις συλλογικές συμβάσεις, ναι ή όχι στην αποκατάσταση του δικαιώματος της απεργίας, συμμετοχή στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών ή της GUE κλπ.). Όλα αυτά πρέπει να τα αποφασίσουμε συλλογικά για να προχωρήσουμε συντεταγμένα.
  • Χρειαζεται να διευκρινιστούν οι όροι διεξαγωγής του συνεδρίου: Α.ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΤΑΚΤΟ(να δώσουμε ρόλο και λόγο στα μέλη, να εκλέγουν σύνεδροι, να εκλέγουν συντονιστικά στις ΟΜ και στις νομαρχιακές επιτροπές-να εκλεγεί νέα κεντρική επιτροπή. Το νέο πολιτικό σχέδιο απαιτεί νέα πρόσωπα που θα το υπηρετήσουν.
  • Να προκύψει σαφές χρονοδιάγραμμα και στοχοθεσία τα οποία σήμερα θα αποφασίσουμε για να μην επιτρέψουμε δια της διολισθήσεως να αυτοακυρωθούμε. Θυμίζω, ότι είχαμε αποφασίσει ότι στις 18.11.2023 θα είχαμε κάνει το πρώτο περιφερειακό συνέδριο!
  • Συνέδριο ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ(να μιλήσουμε για τις νέες προκλήσεις για τις νέες διαιρετικές τομές και αντιθέσεις)
  • Συνέδριο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ (300 μέλη ΚΕ-πόσες φορές συνεδρίασε και πόσο λειτουργική υπήρξε; Ακούω ενστάσεις για τον τρόπο εκλογής της ΚΕ, για την περιφερειακή συγκρότηση του κόμματος, θα τα συζητήσουμε όλα αυτά;
  • Συνεδριο ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΣ-ΟΧΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ- συνέδριο που θα έχει το λόγο όλος ο προοδευτικός χώρος.
  • Ναι στα περιφερειακά συνέδρια αλλά μετά το συνέδριο για να εκπέμψουμε το νέο μήνυμα και την εναλλακτική προοδευτική μας ταυτότητα. Πρώτα ορίζουμε τις πολιτικές και μετά απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Να γίνει απρόσκοπτα ο προσυνεδριακός διάλογος.
  • Ως προς το Πολιτικό σχέδιο για τις ευρωεκλογές:Ας μην μιλήσουμε μόνο για την Ευρώπη που θέλουμε με αόριστα ευχολόγια. Η Αριστερά στην Ελλάδα να γίνει το προοδευτικό αντιπαράδειγμα.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Είμαστε η σύγχρονη Αριστερά των αγώνων, της κοινωνικής δικαιοσύνης, το καταφύγιο και το στήριγμα των ανίσχυρων και των εκμεταλλευόμενων. Είμαστε εδώ για να ξαναφτιάξουμε το κόμμα μας και το πολιτικό σχέδιο που θα κάνει την ζωή των ανθρώπων καλύτερη.

Είμαστε εδώ και προχωράμε μπροστά με σχέδιο.

Διονύσης Τεμπονέρας

Μέλος ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ