Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 7 - 13 Δεκεμβρίου 2023

248 βουλευτές στήριξαν τον Ντόναλντ Τουσκ και έτσι εξελέγη πρωθυπουργός της Πολωνίας.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 897
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τουσκ
Ντόναλντ Τουσκ © EPA/Piotr Nowak POLAND OUT

Τα νέα της εβδομάδας 7 - 13 Δεκεμβρίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

500 οικογένειες θα περάσουν μαύρα Χριστούγεννα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψή του στην εταιρεία ΛΑΡΚΟ. Τόνισε επίσης ότι η ΛΑΡΚΟ «πρέπει να ξανανοίξει».

260 εκατ. ευρώ ήταν τα συσσωρευμένα χρέη της ΔΕΚΟ την πενταετία 2015-2019.

500 εκατ. ευρώ ήταν μέχρι το 2022 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας προς προμηθευτές εργολάβους, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.

44.000 ευρώ ήταν το μέσο μισθολογικό κόστος ανά εργαζόμενο το 2020.

5.880 ευρώ ήταν ο μισθός του πιο ακριβοπληρωμένου υπαλλήλου πλέον λοιπών επιδομάτων. Το ετήσιο μισθολογικό του κόστος ανήλθε σε 134.000 ευρώ.

2 διευθυντικά επιδόματα ελάμβανε ένας υπάλληλος της ΛΑΡΚΟ, συνολικού ύψους 923 ευρώ. Επιπλέον εισέπραττε και επίδομα γάμου 645 ευρώ.

54.500 ευρώ ήταν οι μικτές αποδοχές αρχισυνδικαλιστή της εταιρείας. Από αυτές, οι 34.800 ευρώ ήταν βασικές αποδοχές και επιδόματα. Έλαβε επίσης 6.600 ευρώ δώρα και επίδομα άδειας, 10.300 ευρώ υπερωρίες και άλλες προσαυξήσεις, και 2.800 ευρώ πριμ παραγωγής.


9 υπουργεία περιλαμβάνει πλέον η κυβέρνηση της Αργεντινής, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Javier Milei πήρε το αλυσοπρίονό του και έκοψε όσα υπουργεία είχε δηλώσει ότι του φαίνονται άχρηστα.

21 υπουργεία αποτελούσαν προηγουμένως το κυβερνητικό σχήμα. Παρά τον άκρατο λαϊκισμό του, είναι ο μόνος πολιτικός που μοιάζει συνεπής με την προεκλογική εξαγγελία για μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα.

5% του ΑΕΠ της χώρας αφορούν οι περικοπές του Milei. Για να καθησυχάσει τους πολίτες δήλωσε ότι θα επιβαρύνουν «το κράτος και όχι τον ιδιωτικό τομέα».

4 κλωνοποιημένα σκυλιά είναι οι πολιτικοί σύμβουλοι του Milei, κατά δήλωσή του. Επικοινωνεί και με το πρωτότυπο. Τον θανόντα σκύλο του, μέσω μέντιουμ.


2 μήνες «κεκλεισμένων των θυρών» θα διεξάγονται οι αγώνες της Superleague, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας. Μικρή λεπτομέρεια. Τα επεισόδια έγιναν σε αγώνα βόλεϊ. Α,ναι, δεύτερη μικρή λεπτομέρεια. Τα επεισόδια έγιναν εκτός του γηπέδου βόλεϊ.

16 χρόνια ισχύει ο νόμος για την εγκατάσταση καμερών στα γήπεδα. Καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να τιμωρήσει τις ποδοσφαιρικές ανώνυμές εταιρείες που δεν τον εφαρμόζουν.

496 κάμερες σε 24 γήπεδα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί, καθώς ήδη από το 2007 η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είχε δώσει το σχετικό πράσινο φως για τους συγκεκριμένους αριθμούς καμερών.

200 ονόματα χούλιγκαν περιλαμβάνει ο φάκελος τον οποίον κατέθεσαν οι κ.κ. Οικονόμου-Βρούτσης στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για μια μέθοδο που θα μείνει στην ιστορία ως «τύπου Χρυσή Αυγή». Και ήταν άκρως αποτελεσματική.


20.000 φορολογούμενοι θα κληθούν τις επόμενες ημέρες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις αποκλίσεις που έχουν εντοπιστεί μεταξύ των  εσόδων και των δαπανών τους. Πρόκειται αποκλειστικά για ελευθέρους επαγγελματίες.

30.000-40.000 ευρώ τουλάχιστον ήταν οι διαφορές που εντοπίστηκαν στους top φοροφυγάδες.

3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις του 2022 είχαν μπει στο στόχαστρο, με δηλωθέντα εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ.

80 εκατ. εγγραφές διασταυρώθηκαν, προκειμένου να εντοπιστούν οι φοροκλέφτες.

440.000 φορολογούμενοι εντοπίστηκαν συνολικά με αποκλίσεις, εκ των οποίων οι 420.000 είχαν μικρές διαφορές και ενδεχομένως να ελεγχθούν σε δεύτερη φάση.


3% αύξηση θα πάρουν 1.434.546 συνταξιούχοι από τον προσεχή μήνα.

5,17% αύξηση σε 31.400 εργαζόμενους θα δώσει η Σκλαβενίτης, αρχής γενομένης από το δώρο Χριστουγέννων 2023.

10-30% αύξηση θα δουν οι δικαστικοί λειτουργοί στα επιδόματα που λαμβάνουν, καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε σχετική νομοθετική ρύθμιση. 22-55% είναι η αύξηση που ζητούσαν οι ίδιοι οι δικαστικοί.

7,3% ήταν η αύξηση των μισθών σε ετήσια βάση το τρίμηνο Αυγούστου - Οκτωβρίου στη Βρετανία.


23 άτομα διώκονται για κακούργημα σχετικό με τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717 του ΟΣΕ (που συνδέεται με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη). Το γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων της Αθήνας εντόπισε ποινικές ευθύνες.

18 εκ των διωκόμενων είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

15 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον είναι ζημία στο ελληνικό δημόσιο και την ευρωπαϊκή ένωση από τις παραλείψεις τους.


3οι πιο δυστυχισμένοι Ευρωπαίοι είναι οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat. Χειρότερη ψυχολογία έχουν μόνον οι Γερμανοί (!) και οι γείτονες Βούλγαροι.

6,5 στα 10 βαθμολογούν την ευτυχία τους Έλληνες και Γερμανοί.

8 στα 10 βαθμολογούν την ευτυχία τους οι Αυστριακοί, οι οποίοι είναι και οι πλέον ευτυχισμένοι Ευρωπαίοι.


38,8% δίνει ως πρόθεση ψήφου στη ΝΔ η MRB.

24,2 μονάδες είναι η διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ που λαμβάνει 14,6% ως πρόθεση ψήφου.

13% είναι το ποσοστό που δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

2,5% το ποσοστό της Νέας Αριστεράς.


18,2 μονάδες είναι το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της εταιρείας Interview.

13% λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση και 12,5% το τρίτο ΠΑΣΟΚ.

2% είναι το ποσοστό της Νέας Αριστεράς, διαψεύδοντας όσους επέμεναν ότι οι πρώην σύντροφοι θα επιστρέψουν στο 3%.


248 βουλευτές στήριξαν τον Ντόναλντ Τουσκ και έτσι εξελέγη πρωθυπουργός της Πολωνίας.

201 ψήφισαν κατά.

1 εκατ. τηλεθεατές παρακολούθησαν ορισμένες από τις συνεδριάσεις της πολωνικής Βουλής στο YouTube. Το ενδιαφέρον για την πολιτική στη χώρα έχει εκτοξευθεί με τη συμμετοχή του Τουσκ.

2.000 άνθρωποι είχαν εγγραφεί σε λίστα αναμονής για να αγοράσουν εισιτήρια προκειμένου να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση την οποία προέβαλε ζωντανά τοπικός κινηματογράφος. Λογικά ακολούθησαν δύο έργα καράτε.


Verba volant

Ράδιο Αρβύλα

«Τέλειο, ανυπομονούμε να βγάλει και συλλογή μαγειρικής».
Με αυτή τη φράση οι συντελεστές της σατιρικής εκπομπής επέλεξαν να χλευάσουν τον εκδότη-ποιητή Γιώργο Αλισάνογλου, ο οποίος διάβασε μπροστά στην κάμερα το ποίημα «Σκούπισμα» του ποιητή Ρον Πάτζετ. Αν βασίζεις το χιούμορ σου αποκλειστικά σε στερεότυπα-καρικατούρες δεν είναι δύσκολο να ολισθήσεις στη γελοιοποίηση πολύ σοβαρών υποθέσεων. Όπως η ποίηση. Το δύσκολο είναι να υμνήσεις την ποιητική έκφραση. Κυρίως διότι, συνηθίζοντας στον χαβαλέ, χρειάζεται κότσια για να το κάνεις. 

Γιάννης Σπαλιάρας

«Αυτό που θυμάμαι έντονα ήταν όταν μια κοπέλα με πλησίασε για να βγάλει μια φωτογραφία μαζί μου. Ξαφνικά, όπως ήρθε να ποζάρει δίπλα μου, με χούφτωσε στα γεννητικά όργανα».
Λογικό. Αν έχεις πάει με 4.000 γυναίκες (μέχρι το 2015) τα πράγματα πρέπει να εξελίσσονται γρήγορα. Χωρίς πολλά προκαταρκτικά. Ειδάλλως δεν θα είχε χρόνο για τίποτε άλλο. Ούτε να φάει δεν θα προλάβαινε, που λέει ο λόγος.

Πατέρας 18χρονου (καθ’ ομολογίαν δράστη δολοφονικής επίθεσης με ναυτική φωτοβολίδα)

«Το παιδί αυτό είναι 18 χρονών, μόνο πορτοκαλάδα έπινε».
Ίσως του είχαν ρίξει κάτι μέσα.

Πέτρος Παππάς

«Σε καμία περίπτωση η λύση δεν είναι να αυστηροποιήσουμε τις ποινές».
Η συμβολή του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για την οπαδική βία αποτελεί φόρο τιμής στη διαχρονική επιείκεια της ριζοσπαστικής αριστεράς προς κάθε λογής παραβατικούς, τους οποίους συνήθως αποκαλεί «τα παιδιά».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ