Πολιτικη & Οικονομια

Τέμπη: Σε εξέλιξη στη Βουλή η συζήτηση των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής

Για αμνήστευση των υπευθύνων κάνει λόγο ο Φάμμελος - Συγκάλυψη ευθυνών λέει ο Ανδρουλάκης

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέμπη: Σε εξέλιξη η συζήτηση των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής
Τέμπη: Σε εξέλιξη η συζήτηση των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Τέμπη: Προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή - Για αμνήστευση των υπευθύνων κάνει λόγο ο Φάμμελος - Συγκάλυψη ευθυνών λέει ο Ανδρουλάκης 

Σε εξέλιξη είναι στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τη σύσταση προανακριτικών επιτροπών σχετικά με τη λεγόμενη σύμβαση «717» (Σηματοδότηση σιδηροδρομικού άξονα Αθηνών-Προμαχώνα).

«Την απόρριψη και των δύο προτάσεων για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής» που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρότεινε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx71zuib53yh)

Ο κ. Καραγκούνης ανέφερε ότι η ΝΔ «ψήφισε την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπή γιατί πραγματικά θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι αιτίες που μας οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και γενικά στην απαξίωση του σιδηροδρόμου. Να εξετάσουμε όλους τους παράγοντες και όλες τις συνθήκες και παραμέτρους συνολικά και όχι αποσπασματικά». Αντίθετα, σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ, με τις δύο προτάσεις για σύσταση Προανακριτικών Επιτροπών που έχετε καταθέσει «θέλετε η έρευνα να φύγει από το πραγματικό πεδίο της εξέτασης και από τη συνολική διάσταση του ζητήματος και να μεταφερθεί στη σφαίρα της εξειδίκευσης ποινικής ευθύνης πολιτικών προσώπων για αδικήματα οικονομικού συμφέροντος και δη σε συγκεκριμένα και αποσπασματικά ερευνώμενα χρονικά διαστήματα».

Ο βουλευτής της ΝΔ, αναλύοντας το σκεπτικό των προτάσεων, υποστήριξε ότι «το κατηγορητήριο είναι σαθρό, καθώς εύκολα και αναντίρρητα με όσα αναγράφονται σε αυτό προκύπτει ότι δεν τίθεται ζήτημα ποινικού ελέγχου υπουργού». «Προσπαθείτε να στρέψετε αλλού την έρευνα και όχι στην πραγματική διάσταση που επιβάλλεται», τόνισε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας: «Εμείς δεν αποδίδουμε εύκολα κατηγορίες, εμείς θα ψάξουμε σε βάθος την υπόθεση και να είστε σίγουροι θα το κάνουμε ψύχραιμα και συγκροτημένα στην Εξεταστική Επιτροπή». Όπως υποστήριξε, οι προτάσεις που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «είναι αντιγραφή η μία της άλλης».

Σ. Φάμελλος: Συγκάλυψη και αμνήστευση των υπευθύνων η άρνηση σύστασης προανακριτικής

Το σκεπτικό της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών ανέπτυξε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος.

Σ. Φάμελλος: Η άρνηση σύστασης προανακριτικής για τα Τέμπη συνιστά συγκάλυψη και αμνήστευση των υπευθύνων
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Απευθυνόμενος προς το σώμα των βουλευτών ανέφερε: «Οφείλουμε να δεσμευτούμε όλοι και όλες, ότι δεν θα μείνει τίποτα κρυφό. Καλούμε λοιπόν όλους τους βουλευτές να αναζητήσουν χωρίς κίνητρα χωρίς δισταγμούς όλα τα αίτια και τις συνθήκες που μας οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα. Να μην κρυφτεί η αλήθεια πίσω από τον κανόνα της πλειοψηφίας και το 41%. Έχουμε όλοι σημαδευτεί και περισσότερο η νέα γενιά της χώρας μας από αυτό το έγκλημα, την τραγωδία, την εθνική τραγωδία των Τεμπών».

Σε σχέση με την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνει όλους τους πρώην υπουργούς Υποδομών των κυβερνήσεων από το έτος 2012 μέχρι και το 2023, ενώ η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, περιέργως, σταματά στο 2015, αφήνοντας εκτός το κρίσιμο διάστημα που προηγήθηκε της υπογραφής τής σύμβασης 717/2014 άρα την ίδια την υπογραφή και το περιεχόμενο της σύμβασης και το αμέσως επόμενο διάστημα έως τις εκλογές του 2015».

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «H κοινωνία ζητά απαντήσεις και εμείς είμαστε εδώ για να τις αναζητήσουμε μαζί. Σεβόμενοι τους κοινοβουλευτικούς κανόνες. Η διαδικασία σήμερα στη Βουλή σκιάζεται από την προσβλητική προς τη δικαιοσύνη, προς τη Βουλή και προς την κοινωνία, στάση της ΝΔ. Γιατί, η κυβέρνηση έχει ήδη απορρίψει τις προτάσεις μας πριν καν να διεξαχθεί η συζήτηση επί αυτών. Ο κύριος Βορίδης την προηγούμενη εβδομάδα μάς ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα εμποδίσει την αναζήτηση των ευθυνών των πρώην υπουργών, περιφρονώντας τούς θεσμούς, τη δικαιοσύνη, το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας και την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία».

Ν. Ανδρουλάκης: Δεν πάτε να αποκαλύψετε, αλλά να συγκαλύψετε τις ευθύνες

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ευθύς εξ αρχής της ομιλίας του στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον καταλογισμό ευθυνών στους πρώην υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη σχετικά με τη εφαρμογή της σύμβασης 717 που αναδείχθηκε στη τραγωδία των Τεμπών, καταφέρθηκε εναντίον της ΝΔ και του ΚΚΕ κατηγορώντας τα δύο κόμματα για πολιτική συμπαιγνία.

Ν. Ανδρουλάκης: Δεν πάτε να αποκαλύψετε, αλλά να συγκαλύψετε τις ευθύνες
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

« Η Νέα Δημοκρατία, στην προσπάθειά της να συγκαλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή, αλλά και των γαλάζιων παιδιών στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, εργαλειοποίησε την αντιευρωπαϊκή ιδεοληψία του Κομμουνιστικού Κόμματος, ψηφίζοντας μία Εξεταστική Επιτροπή, με τη φιλοσοφία της οποίας είπατε ότι διαφωνείτε. Σήμερα, έχουμε τη δεύτερη σκηνή του ίδιου εγκληματικού έργου. Έχοντας ήδη προκαταλάβει το αποτέλεσμα της εξεταστικής επιτροπής και λέγοντας ότι δε θα καταλήξει σε προανακριτική, αποκαλύψατε ότι στην εξεταστική δεν πάτε για να διερευνήσετε, αλλά για να συγκαλύψετε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ έπρεπε να αποσύρει την πρότασή του δηλώνοντας ότι δεν τον εξέπληξε η στάση του που συνιστά σανόδα σωτηρίας στη ΝΔ ούτε η κριτική που άσκησε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα όσα του καταλογίζει.

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι δεν παραπέμπει το κόμμα του αλλά ο Ευρωπαίος Εισαγγελέα. «Δεν κάνουμε καμία πολιτική παραπομπή αλλά ζητάμε τη σύσταση Προανακριτικής για να αποκαλυφθεί ένα οικονομικό σκάνδαλο που οδήγησε σε μια τραγωδία», υπογράμμισε κι απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ τους κάλεσε να διαβάσουν το πόρισμα πριν αποφασίσουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες του πρώην υπουργού της ΝΔ και των γαλάζιών παιδιών στον ΟΣΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ