Πολιτικη & Οικονομια

Έγκλημα χωρίς Τιμωρία

Η ετερόκλιτη σύγκλιση της κυβέρνησης με το ΚΚΕ δεν θα επιτρέψει τον καταλογισμό ευθυνών στα πολιτικά πρόσωπα που είχαν την ευθύνη

106960-212121.JPG
Μιλένα Αποστολάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έγκλημα χωρίς Τιμωρία
© Λεωνίδας Τζέκας / Eurokinissi

Το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή στο δυστύχημα των Τεμπών, η πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική και οι πολιτικές ερμηνείες γύρω από αυτές τις εξελίξεις

Η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει το σιδηροδρομικό ατύχημα στα Τέμπη θα αθροιστεί από τον ιστορικό του μέλλοντος στις όχι σπάνιες πρωτοβουλίες της δογματικής αριστεράς, με στόχο την παροχή διεξόδου στη συντηρητική παράταξη. Δεν είναι τυχαίο οτι η ΝΔ έσπευσε να υιοθετήσει μια πρόταση που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο πραγματικός ένοχος πίσω από το δυστύχημα στα Τέμπη είναι η ίδια η πολιτική της ΕΕ για τους σιδηροδρόμους, η πολιτική της απελευθέρωσης των συγκοινωνιών»!

Το ΚΚΕ παρέχει συνειδητά στην κυβέρνηση μια διέξοδο διαφυγής, γιατί εκτιμά ότι η διατήρηση της πολιτικής της ηγεμονίας συμβάλει στην άνοδο των εκλογικών του ποσοστών. Είναι στρατηγική του επιλογή η συμψηφιστική στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ και το ξέπλυμα των κυβερνητικών ευθυνών διατηρώντας για τον εαυτό του το μονοπώλιο της προστασίας των λαϊκών συμφερόντων.

Της πρωτοβουλίας του ΚΚΕ είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της κατάθεσης αιτήματος από το ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη, βασιζόμενη στο πόρισμα του αρμόδιου Ευρωπαίου Εισαγγελέα.

Ποια είναι η όμως η δικονομική διαφορά ανάμεσα στις δυο Επιτροπές που το Σύνταγμα( αρ 68 παρ 2,3, 86 παρ 3) και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπουν;

Η εξεταστική επιτροπή που πρότεινε το ΚΚΕ, ερευνά συνολικά την υπόθεση και όχι ειδικά ποινικές ευθύνες. Η προανακριτική επιτροπή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, διερευνά συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες, οι οποίες αναφέρονται στο κείμενο που κατατέθηκε υπογεγραμμένο από την κοινοβουλευτική ομάδα και με το οποίο ζητείται η συγκρότηση της. Η προανακριτική επιτροπή έχει ρόλο και αρμοδιότητες Εισαγγελέα για τα πολιτικά πρόσωπα που εξετάζονται και μπορεί να διατάξει ακόμη και τη βίαιη προσαγωγή μάρτυρα, αλλά και να ασκήσει διώξεις κάτι που δε μπορεί να κάνει η Εξεταστική.

Καθώς λοιπόν το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα διαπιστώνει καθυστερήσεις στην υλοποίηση της σύμβασης 717/14 για την τηλεδιοίκηση του σιδηροδρόμου. Καθώς λόγω της φερόμενης κακοδιαχείρισης στην υλοποίηση της σύμβασης, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκριναν ως μη επιλέξιμο το έργο και ως επιστρεπτέο το ποσό των 14.463.599,42 ευρώ, με διαφαινόμενη βλάβη των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, αφού επρόκειτο για συγχρηματοδοτούμενο έργο από ευρωπαϊκά κονδύλια και εθνικούς πόρους.

Καθώς διαβιβάστηκε στη Βουλή ποινική δικογραφία και 13 συνοδευτικά έγγραφα, όπως αυτά υποβλήθηκαν από την Ευρωπαία Εντεταλμένη Εισαγγελέα κατά του πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρίστου Σπίρτζη και του πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνου Καραμανλή για πράξεις και παραλείψεις που συνιστούν την αντικειμενική υπόσταση της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας ,η ανάγκη εξέτασης της συνδρομής ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των δυο μελών διαδοχικών Ελληνικών Κυβερνήσεων, σύμφωνα με τα ευρήματα και τα δεδομένα της σχετικής εισαγγελικής έρευνας, συνιστά πολιτική, θεσμική και ηθική υποχρέωση. Συνιστά την ενδεδειγμένη νομικά και πολιτικά οδό για τον έγκαιρη διακρίβωση και τον καταλογισμό των ευθυνών προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Στον αντίποδα η πρόταση του ΚΚΕ που έσπευσε να υιοθετήσει η κυβέρνηση παραβλέπει τα συντριπτικά στοιχεία της διαβιβασθείσας στη Βουλή ποινικής δικογραφίας και διαχέει στο απώτερο παρελθόν τις ευθύνες. Ένας τακτικισμός που προσφέρει πολύτιμες παράπλευρες ωφέλειες στην κυβερνητική πλειοψηφία η οποία θα οδηγήσει την εξεταστική σε διαδικαστικό εκφυλισμό που θα αποτυπωθεί σε πολλαπλά πορίσματα με μηδενικό πολιτικό και ποινικό αποτύπωμα. 

Είναι κοινός τόπος πως αν είχαμε τηλεδιοίκηση, αν δηλαδή η 717/14 σύμβαση είχε υλοποιηθεί, το ατύχημα των Τεμπών δεν θα είχε συμβεί, 57 άνθρωποι δεν θα είχαν χάσει τη ζωή τους. Η αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στα ευρήματα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα και στη μοιραία σύγκρουση είναι πρόδηλη και δεν αμφισβητείται. Όμως η ετερόκλιτη σύγκλιση της κυβέρνησης με το ΚΚΕ δεν θα επιτρέψει τον καταλογισμό ευθυνών στα πολιτικά πρόσωπα που είχαν την ευθύνη, δηλαδή δεν θα επιτρέψουν την απονομή της δικαιοσύνης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ