Πολιτικη & Οικονομια

Στα εγκαίνια του λιμανιού του Αγίου Κωνσταντίνου ο Μητσοτάκης: «Ψηφίδα στο μεγάλο αναπτυξιακό μωσαϊκό»

«Συντελείται μια πραγματική κοσμογονία στις επενδύσεις που κάνουμε στις λιμενικές μας υποδομές»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του λιμανιού του Αγίου Κωνσταντίνου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του λιμανιού του Αγίου Κωνσταντίνου © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΗΣ ΜΑΡΤΑΚΟΣ

Μητσοτάκης στα εγκαίνια του λιμανιού του Αγίου Κωνσταντίνου: Φέρνουμε κοσμογονία στη λιμενική πολιτική

Εγκαινιάζοντας τις νέες λιμενικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου, ξεκίνησε την περιοδεία του στη Φθιώτιδα και τη Φωκίδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, για τις νέες εγκαταστάσεις του λιμανιού, που αποτελεί το κατ΄ εξοχήν ορμητήριο για τις Σποράδες.

Ενημερώθηκε, επίσης, για τα νέα έργα με τα οποία συμπληρώθηκε η υπάρχουσα υποδομή, τα οποία αυξάνουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης σε πλοία και επιβάτες και πολύ δε περισσότερο ανοίγουν τον ορίζοντα ακόμα και για κρουαζιερόπλοια.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Εκδήλωση για την ολοκλήρωση των έργων στον Λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου

«Συντελείται μια πραγματική κοσμογονία στις επενδύσεις που κάνουμε στις λιμενικές μας υποδομές. Μια κοσμογονία που θα έλεγα ότι άργησε. Σκεφτείτε μια χώρα με τόσο μεγάλη και εκτεταμένη ακτογραμμή να έχει τα λιμάνια της ουσιαστικά παρατημένα. Γιατί αυτή ήταν η κατάσταση την οποία βρήκαμε. Κάνουμε σημαντική πρόοδο, το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου είναι μια μόνο ψηφίδα σε αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό μωσαϊκό που αφορά συνολικά τις λιμενικές μας υποδομές», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση για την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης και επέκτασης του Λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου.

Επισήμανε ότι η επένδυση που γίνεται δεν δίνει μόνο τη δυνατότητα σε περισσότερους επισκέπτες να αναχωρήσουν από τον Αγ. Κωνσταντίνο προς προορισμούς στην Εύβοια ή στις Σποράδες, αλλά δίνει τη δυνατότητα στην περιφέρεια της Στερεάς και ειδικά στη Φθιώτιδα να υποδεχθεί και επισκέπτες, καθώς το λιμάνι πια θα μπορεί να είναι προσβάσιμο σε μικρά και μεσαία κρουαζιερόπλοια.

«Σε αυτό τον αναπτυξιακό σχεδιασμό βουνού και θάλασσας πιστεύω ότι ο Άγιος Κωνσταντίνος μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και χαίρομαι που μπορέσαμε μέσα από μια δημόσια επένδυση να συνδράμουμε στην ανάπτυξη της περιοχής προσθέτοντας μια σημαντική λιμενική υποδομή», είπε.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδα τα πλοία που θα χρησιμοποιήσουν το λιμάνι και ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ανάπτυξη της περιοχής μέσα από οδικές διαμορφώσεις.

Στα εγκαίνια του λιμανιού του Αγίου Κωνσταντίνου ο Μητσοτάκης: «Ψηφίδα στο μεγάλο αναπτυξιακό μωσαϊκό»

«Στην αρχή της δεύτερης τετραετίας η έμφαση δίνεται στην δρομολόγηση και την παράδοση των έργων, διότι αυτό το οποίο μετράει είναι το αποτέλεσμα», υπογράμμισε.

Το νέο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, το έργο της αναβάθμισης του λιμανιού έχει προϋπολογισμό 9,8 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που υλοποιεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

«Λίφτινγκ» συνολικότερα στις εγκαταστάσεις του λιμανιού έχει φέρει η επέκταση στον υφιστάμενο χερσαίο χώρο κατά 3.745 τ.μ.

Ετσι λοιπόν, το νέο λιμάνι θα έχει έκταση 6.815 τ.μ. αφού δημιουργήθηκαν νέα κρηπιδώματα, μεγαλύτερο βάθος, έγινε επέκταση της υφιστάμενης αποβάθρας και κατασκευάστηκε νέα προβλήτα, κάθετα στην αποβάθρα, με στόχο να δημιουργηθεί προστατευμένη λιμενολεκάνη από τον βόρειο κυματισμό.

Στα εγκαίνια του λιμανιού του Αγίου Κωνσταντίνου ο Μητσοτάκης: «Ψηφίδα στο μεγάλο αναπτυξιακό μωσαϊκό»

Πλέον η συνολική δυναμικότητα του λιμανιού είναι να έχουν τη δυνατότητα πλαγιοδέτησης δύο υδροπτέρυγα μήκους μέχρι 35 m και πρυμνοδέτηση δυο οχηματαγωγά πλοία μήκους μέχρι 100 m, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι θέσεις ελλιμενισμού.

Όπως χαρακτηριστικά ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, ο Άγιος Κωνσταντίνος για πρώτη φορά με τα συγκεκριμένα έργα αποκτά τη δυνατότητα να εξυπηρετεί μικρά και μεσαία κρουαζιερόπλοια και φιλοδοξεί να χρησιμοποιηθεί για τους επιβάτες τους για την πρόσβαση σε κοντινές περιοχές μεγάλου ενδιαφέροντος όπως είναι οι Δελφοί και οι Θερμοπύλες.

Παράλληλα, βελτιώθηκαν και οι συνθήκες προστασίας αλλά και παροχών στο γειτονικό αλιευτικό καταφύγιο που είναι ένα σημαντικό έργο για την τοπική κοινωνία.

Στα εγκαίνια του λιμανιού του Αγίου Κωνσταντίνου ο Μητσοτάκης: «Ψηφίδα στο μεγάλο αναπτυξιακό μωσαϊκό»

Τη δοξολογία κατά τη διάρκεια των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. κ. Συμεών ενώ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων αλλά και της ενημέρωσης από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό συνόδευε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Φθιώτιδα Γιώργος Κοτρωνιάς, ο νυν δήμαρχος Καμένων Βούρλων Γιάννης Συκιώτης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ηλίας Κυρμανίδης, δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοι της ευρύτερης περιοχής όπως επίσης και εκπρόσωποι φορέων.

Στα Καμένα Βούρλα ο πρωθυπουργός

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στα Καμένα Βούρλα, όπου τον υποδέχθηκαν κάτοικοι, επαγγελματίες και ο δήμαρχος της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί για τα θέματα της περιοχής, ενώ έδειξε ενδιαφέρον και για τα έργα υποδομής που είναι αναγκαία. Αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζητά με εκπροσώπους φορέων, αλλά και κατοίκους σε κεντρικό καφέ των Καμένων Βούρλων

Έπειτα, ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για την Γραβιά, όπου θα επισκεφθεί το έργο που ξεκινά τώρα Μπράλος- Άμφισσα.

Με πληροφορίες & φωτογραφίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ