Πολιτικη & Οικονομια

Κασσελάκης: Δύσκολη απόφαση το δημοψήφισμα, αλλά δεν μπορούσα να επιτρέψω υπονόμευση του ΣΥΡΙΖΑ

Τι είπε για τον Αλέξη Τσίπρα, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι τιμά τον Αλέξη Τσίπρα και το έργο του
Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι τιμά τον Αλέξη Τσίπρα και το έργο του ©ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτήρισε την εισήγησή του για δημοψήφισμα δύσκολη, ωστόσο δεν εμφανίστηκε να έχει αλλάξει γνώμη για την απόφαση αυτή

Επιμένει στις αποφάσεις που έλαβε πριν από την εκρηκτική Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Σαββατοκύριακου ο Στέφανος Κασσελάκης. Στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η πρόταση για δημοψήφισμα με το ερώτημα της διαγραφής των «4» δεν ήταν εύκολη απόφαση, ωστόσο δεν μπορούσε να επιτρέψει να συνεχίζεται η υπονόμευση του κόμματος.

Ο ίδιος προχώρησε σε «επίθεση φιλίας» προς την Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση, ενώ εξαπέλυσε νέα «βέλη» κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των «4» που αποχώρησαν από το κόμμα.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση με τον ίδιο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πλέον, ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε τον πήχη για το κόμμα στις ευρωεκλογές στο 17%.

«Θα είναι τιμή μου να μείνει η Έφη»
«Θα είναι τιμή μου να μείνει η Έφη» ©ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Θα είναι τιμή μου να μείνουν», αλλιώς θα είναι «αποστάτες»

Εν μέσω του μπαράζ αποχωρήσεων από το κόμμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ερωτήθηκε για τη στάση της Έφης Αχτσιόγλου, για να τείνει εκ νέου «χείρα φιλίας», όπως την χαρακτήρισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ποσοστό που έλαβε η Έφη Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές, λέγοντας ότι ο κόσμος βασίζεται σε εκείνη για τη συνοχή του κόμματος.

Αποκάλυψε ότι της έχει προτείνει να αναλάβει όποια θέση θα ήθελε μέσα στο κόμμα, όπως είχε προτείνει και τη θέση του τομεάρχη Οικονομικών στον Αλέξη Χαρίτση.

Δεν δίστασε να δηλώσει ότι «θα είναι τιμή μου να μείνουν στο κόμμα» και να τονίσει ότι «μπορούμε να κάνουμε πολλά μαζί». Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι το «νέο πολιτικό κέντρο θα είναι τελείως διαφορετικό από ό,τι έχει συμβεί τους τελευταίους δύο μήνες» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ η ομάδα Αχτσιόγλου.

Παρά ταύτα, άφησε την αιχμή ότι σε περίπτωση που αυτό δεν ισχύσει, τότε θα πρόκειται για αποστάστες. 

«Είχα ζητήσει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να τους μιλήσει»

«Όταν κάποιος από τη δεύτερη μέρα της θητείας μου στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και μου δίνει ονόματα και επίθετα και όλους τους χαρακτηρισμούς που μπορεί να υπάρξουν, προφανώς τι δείχνει αυτό; Δείχνει ότι δεν αποδέχονται τη βάση του κόμματος. Αυτό δείχνει» δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης για την εσωκομματική αμφισβήτηση που δέχθηκε από την έναρξη της θητείας του στην προεδρία του κόμματος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «4» αρκετές φορές, καθώς και ότι ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να τους μιλήσει ώστε να προχωρήσουν σε ανασκευή των δηλώσεών τους, με στόχο να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τού απάντησε πως θα προσπαθήσει, αλλά δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Σημείωσε, δε, ότι το ίδιο ζήτησε και από τον Διονύση Τεμπονέρα.

«Ετεινα χείρα φιλίας» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης και υπογράμμισε ότι από την άλλη πλευρά δεν έγινε η παραμικρή συμβιβαστική κίνηση.

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση το δημοψήφισμα, αλλά...»

«Δεν μπορούσα να επιτρέπω την υπονόμευση του κόμματος, να ροκανίζουν το κόμμα έως τις εκλογές» όπως φάνηκε ότι θα έκαναν, επισήμανε.

Ερωτηθείς εάν το δημοψήφισμα ήταν μια κίνηση ώστε να επιταχύνει τις εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι η απόφαση για να προτείνει δημοψήφισμα για τις διαγραφές δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, ωστόσο δεν έδειξε να έχει αλλάξει γνώμη για την απόφασή του αυτή.

Κύκλοι Τσίπρα στην ΕΡΤ για τις εξελίξεις στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Τιμώ τον Αλέξη Τσίπρα και το έργο του»

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα -που σύμφωνα με τις πληροφορίες εκ μέρους του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η επισήμανση ότι η ενότητα μπορεί να διαφυλαχτεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και της χάραξης πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος, που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση-, ο κ. Κασσελάκης δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με αυτό το περιεχόμενο των διαρροών.

Διέψευσε, δε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να τον συναντήσει πριν από την Κεντρική Επιτροπή. Όπως είπε, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν του έχει αρνηθεί τηλεφωνική ή δια ζώσης επικοινωνία.

Ακόμη, ερωτηθείς σχετικά, αρνήθηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον στήριξε για την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε ότι τον εκτιμά βαθιά, «τον αγαπώ» είπε χαρακτηριστικά.

Στον απόηχο των επικρίσεών του για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ -που θεωρήθηκαν αιχμές τόσο κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου που τότε ήταν υπουργός Οικονομικών, αλλά και κατά του Αλέξη Τσίπρα- ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι οι σχέσεις του με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ καλές.

«Τιμώ τον Αλέξη Τσίπρα και το έργο του» δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ επικέντρωσε τα «βέλη» του κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ζήτημα του «μαξιλαριού». Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει εμμονή με την αύξηση των φόρων, και δήλωσε ότι ο ίδιος είναι αντίθετος με κάτι τέτοιο, ειδικά σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση της μεσαίας τάξης.

«Είμαι απόλυτα αριστερός»

Μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Κασσελάκης αρνήθηκε ότι υπήρξε κάποια στιγμή δεξιός: «Ήμουν με τον Ομπάμα και τον Μπάιντεν», είπε. «Είμαι απόλυτα Αριστερός, το δείχνω έμπρακτα» σημείωσε και πρόσθεσε πως είδε κενό στον προοδευτικό χώρο.

«Είδα ένα κενό για μια αξιόπιστη και υβριδική πρόταση. Μην ξεχνάτε ότι στα εσωκομματικά μας ήμουν ο μόνος υποψήφιος ο οποίος είχε θέση, προτάσεις, στο διαδίκτυο, στην κρίση του λαού, στην κρίση των μελών. Ήμουν πολύ ξεκάθαρος στο τι θέλω να κάνω. Το είχα γράψει μάλιστα και σε εφημερίδες, ναι, θέλω να κάνω ένα μεγάλο προοδευτικό κόμμα. Ακριβώς όπως λέει και η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, που καλύπτει από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο. Αυτό θέλω να κάνω», είπε.

«Ισότητα για όλους»

Για την τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητέρας ζήτησε συγγνώμη από όσους έθιξε με τις δηλώσεις του και σημείωσε πως: «Υπάρχει διαφορά κουλτούρας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης».

Υπογράμμισε, δε, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει την ισότητα».

Για τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη είπε πως συζήτησαν για τον γάμο ομοφύλων, με τον πρωθυπουργό να του λέει πως θα έρθει στη συζήτηση εντός της τετραετίας. «Ισότητα σημαίνει ισότητα, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Όνειρό μου είναι ο κάθε Έλληνας και Ελληνίδα να ζήσει το όνειρό του στη χώρα του».

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα κάνει τη θητεία του στον στρατό, ο Στέφανος Κασσελάκης αποκάλυψε ότι θα πάει την άνοιξη, μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ