Πολιτικη & Οικονομια

Σε ρόλο «ειρηνοποιού» ο Τσίπρας καθώς φυλλορροεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Συναντήσεις με τις δύο πλευρές πριν από το (δεύτερο) κρίσιμο Σαββατοκύριακο

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H ενότητα στο επίκεντρο της νέας συνάντησης Τσίπρα με Κασσελάκη
H ενότητα στο επίκεντρο της νέας συνάντησης Τσίπρα με Κασσελάκη (φωτ. αρχειου) ©ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ: Η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα

Την ώρα που «αδειάζουν» οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ και εν όψει της συνδιάσκεψης της ομάδας Αχτσιόγλου που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, εν μέσω φημολογίας ότι επίκεινται παραιτήσεις βουλευτών του κόμματος, φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να πάρει την υπόθεση «ενότητα» του ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του.

Είθισται, άλλωστε, οι πρώην πρόεδροι των κομμάτων να αναλαμβάνουν τον ρόλο των εγγυητών της ενότητας των κομμάτων. Δεδομένου, δε, ότι ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να πείθει τους εσωκομματικούς «αντιπάλους» για τις αγαθές προθέσεις σχετικά με την «χείρα φιλίας» που τείνει, μετά τα όσα διημείφθησαν στην εκρηκτική Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Σαββατοκύριακου και το «δημοψήφισμα διαγραφών», ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε ρόλο ειρηνοποιού.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx08zocgyuq1)

Τετ α τετ Τσίπρα - Κασσελάκη

Αρχικά, αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείο ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι το τετ α τετ πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιδιώξει να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα πριν από την κρίσμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ωστόσο ο πρώην αρχηγός του κόμματος φαίνεται ότι απέφυγε να εμπλακεί τη στιγμή που η αντιπαράθεση είχε λάβει ακραίες διαστάσεις. Ο ίδιος είχε ήδη διαμηνύσει μέσω στελεχών προς την πλευρά Κασσελάκη ότι ανησυχεί μετά τα όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος για το περίφημο «δημοψήφισμα διαγραφών».

Ωστόσο, με την κατάσταση να βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη -με το μπαράζ των αποχωρήσεων και έπειτα από τις απαξιωτικές δηλώσεις Κασσελάκη για το μαξιλάρι των 37 δισ. της κυβέρνησης Τσίπρα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να συναντηθεί με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Πηγές προσκείμενες στον Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν ότι εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αναταραχή που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι η συνεχιζόμενη διαρροή στελεχών -πολύ περισσότερο αν αποχωρήσουν και βουλευτές- οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη αποδυνάμωση τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κόμμα να «δίνει μάχη» με το ΠΑΣΟΚ για την δεύτερη θέση.

Τόνισε τη σημασία που έχει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στο να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών. «Ενότητα που μπορεί να διαφυλαχτεί, μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και της χάραξης πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος, που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση».

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος είχε ήδη επισημάνει την ανάγκη ενότητας και συσπείρωσης στο κόμμα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου, τόνισε και στον Αλέξη Τσίπρα ότι σταθερά «τείνει χείρα φιλίας» στην ομάδα Αχτσιόγλου.

Συνάντηση Τσίπρα - Ηλιόπουλου

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να διεξαχθεί η διάσκεψη των υποστηρικτών της Έφης Αχτσιόγλου και των «6 + 6» προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από το κόμμα.

Σε αυτό το κλίμα, μετά τον Στέφανο Κασσελάκη, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε κατ' ιδίαν στο γραφείο του με τον βουλευτή και στέλεχος της ομάδας των «6 συν 6», Νάσο Ηλιόπουλο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από  την πλευρά που πρόσκειται στην Έφη Αχτσιόγλου έχουν ξεκινήσει από το βράδυ της Τρίτης μετά τις έντονες φημολογίες πως και αυτή, στην οποία συμπεριλαμβάνονται αρκετοί βουλευτές, θα αποχωρήσει μετά το μπαράζ παραιτήσεων κορυφαίων στελεχών και δεκάδων μελών του κόμματος από Νομαρχιακές Επιτροπές.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cx0ajaxdb2m1)

Ανακοινώνει κόμμα και ο Πέτρος Κόκκαλης

Την ίδια στιγμή, τη δημιουργία νέου κόμματος ανακοινώνει το βράδυ της Πέμπτης (16/11) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα, ο κ. Κόκκαλης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ιδρύσει νέο κόμμα που θα επικεντρώνεται στην κλιματική δράση, μετά τις τελευταίες εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Βίτσας: Περιμένουμε η ομάδα Αχτσιόγλου να βγει από την μέγγενη του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, για δημιουργία κόμματος μιλά τις τελευταίες ημέρες ο Δημήτρης Βίτσας. Ερωτηθείς για το όνομα του νέου κόμματος, δηλωσε στο Mega: «Σαν όνομα δεν έχουμε καταλήξει. Θέλουμε να φτιαχτεί ένας πολιτικός χώρος και έχουν πέσει στο τραπέζι πολλά ονόματα. Δεν πρέπει να έχει μόνο ένα στοιχείο, το στοιχείο της ριζοσπαστικής αριστεράς, σε αυτό πρέπει να προσθέσεις το στοιχείο της αριστερής οικολογίας, τα φεμινιστικά προγράμματα. Να είναι ένας τίτλος μικρός και να κατανοείται εύκολα του τι είναι αυτή η πολιτική δύναμη».

Ερωτηθείς για το αν θα έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ο κ Βίτσας είπε: «Θα σας απαντήσω την Τρίτη, που θα έχει περάσει η συνεδρίαση της ομάδας Αχτσιόγλου. Θα εξαρτηθεί το ποιος έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ποια είναι α βήματα της νέας αυτής προσπάθεια. Θα είναι καλό να έχουμε 8 βουλευτές από εκείνη την ομάδα. Περιμένουμε η ομάδα Αχτσιόγλου να βγει από την μέγγενη του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε στην 4η μέρα από τη λήξη της συνεδρίασης και έχουν συμβεί πάρα πολλά πράγματα. Ευελπιστώ ότι θα συμβούν και άλλα πράγματα και αύριο και τις επόμενες μέρες. Η Έφη Αχτσιόγλου με έναν καλό αριθμό βουλευτών μπορεί να συνεργαστεί με εμάς όντας έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε κοντά στις απόψεις», υπογράμμισε.

Για το αν θα πάρει η ριζοσπαστική αριστερά κάποια μορφή σε σχηματισμό, σημείωσε: «Γενικά ο στόχος στηρίζεται στην εκτίμηση ότι στην παρούσα φάση υπάρχει ένα πολιτικό κενό το οποίο ως τώρα κάλυπτε ο ΣΥΡΙΖΑ με μία συγκεκριμένη πολιτική. Έχει μετακινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο τελευταία συνθετικά του, δηλαδή Ριζοσπαστική Αριστερά έχουν αλλοιωθεί στην πραγματικότητα και έτσι, αυτό είναι πραγματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης "παίζει μπάλα" μόνος του».

«Ο στόχος είναι αυτές οι διάσπαρτες ομάδες της ριζοσπαστικής αριστεράς, αρχής γενομένης από τον ΣΥΡΙΖΑ, να μπορούν να συνεργαστούν και να συνοδοιπορήσουν και σε σχέση με τις ευρωεκλογές τον Μάιο, έτσι ώστε να επιτύχουν πράγματα και για την χώρα μας – εξού και πολλά στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για πατριωτική αριστερά, έναν όρο που δεν χρησιμοποιήσαμε, όχι γιατί είμαστε αντίθετοι με τη λογική του πατριωτισμού. Αντιθέτως, πάντοτε η αριστερά έδινε το αίμα της για να παραμείνει ελεύθερη η χώρα. Η προηγούμενη πολιτική όσο ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα ήταν να βγει η χώρα από τα μνημόνια όρθια. Βγήκε και ανοίχτηκε ένας διάδρομος χωρίς την πίεση των μνημονίων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την εμφάνιση Τσίπρα -που σημαίνει ότι, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, αναλαμβάνει και πρωτοβουλίες- ο Δημήτρης Βίτσας δήλωσε: «Έτσι το ερμηνεύω, δεν ξέρω ποιον άλλον θα δει. Η προσπάθεια να πειστεί η Έφη Αχτσιόγλου και η ομάδα της, να δώσουν την πολιτική μάχη τους όντας μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς συνεχίζουμε αυτή την πολιτική δραστηριότητα, έχουμε αποφασίσει ότι βγαίνουμε έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε τα χέρια μας λυτά και αφορά στην συνολική πολιτική της ριζοσπαστικής αριστεράς».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ