Πολιτικη & Οικονομια

Ρίχνει γέφυρες στην ομάδα Αχτσιόγλου ο Στέφανος Κασσελάκης

Ενότητα και συσπείρωση, τα μηνύματα από το Εκτελεστικό Γραφείο

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρώτος και κύριος στόχος μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να νικήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές, δηλώνει ο Στέφανος Κασσελάκης
Πρώτος και κύριος στόχος μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να νικήσει στις επόμενες εθνικές εκλογές, δηλώνει ο Στέφανος Κασσελάκης ©Dimitris Kapantais / SOOC

ΣΥΡΙΖΑ: Μήνυμα υπέρ της ενότητας εξέπεμψε το Εκτελεστικό Γραφείο, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης ρίχνει γέφυρες στην ομάδα Αχτσιόγλου

Την ανάγκη για ενότητα και συσπείρωση «σε αυτή τη δύσκολη για το κόμμα συγκυρία» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, επαναλαμβάνοντας ότι «σταθερά τείνει χείρα φιλίας».

Το μήνυμα αφορούσε την ομάδα Αχτσιόγλου κατά κύριο λόγο, αλλά και το Δίκτυο Τεμπονέρα, που έχουν ανεβάσει τους τόνους της κριτικής έναντι του προέδρου μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας από το κόμμα. 

Οι αποχωρήσεις συνεχίστηκαν και σήμερα, Τετάρτη (15/11) στον απόηχο της εκρηκτικής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου. Σήμερα, δόθηκε στη δημοσιότητα και το κείμενο της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, το οποίο είναι ιδιαίτερα αιχμηρό έναντι εκείνων που αμφισβήτησαν τον Στέφανο Κασσελάκη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwznmc2br7sp)

«Υπερασπιζόμαστε το κόμμα μας έναντι συκοφαντιών»

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι «οφείλουμε να συζητήσουμε ανοιχτά και δημοκρατικά στον δρόμο προς το Συνέδριο. Και αυτή η συζήτηση να είναι ειλικρινής, ουσιαστική, ολοκληρωμένη και, κυρίως, πολιτική. Η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να ξεκινά ούτε να καταλήγει σε ανταλλαγή ύβρεων στα κοινωνικά δίκτυα ή σε απαράδεκτες κατηγορίες στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συζητήσουν για το πολιτικό σχέδιο και την στρατηγική του Κόμματος, οφείλουμε να υπερασπιστούμε το ίδιο το Κόμμα μας απέναντι σε φαινόμενα που απαξιώνουν τη συλλογική μας προσπάθεια και διαλύουν την ενότητα του Κόμματος».

Επιπλέον αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η εκτόξευση, από σειρά στελεχών μας, και μάλιστα από τηλεοράσεως, ασύστολων ψευδών, συκοφαντιών, κατηγοριών περί δήθεν "άλωσης" του κόμματος από επιχειρηματικά συμφέροντα και τη διαπλοκή, η λάσπη ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος είναι "φυτευτό" από συμφέροντα, αλλά και η άρνηση αποδοχής του αδιαμφισβήτητου αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών και της ανάδειξης του Στέφανου Κασσελάκη, είναι φαινόμενα απολύτως καταδικαστέα και οι συμπεριφορές αυτές δεν συνάδουν με συμπεριφορές μελών συντεταγμένου κόμματος. Πλήττουν την εικόνα και την αξιοπιστία του κόμματος, δημιουργούν ένα κλίμα απογοήτευσης και αποστροφής στα δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ είναι σε απόλυτη αναντιστοιχία με τις ανάγκες της κοινωνίας».

Τονίζεται ότι «όσοι και όσες εκτοξεύουν τέτοιες προσωπικές ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα» και πως «οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται μόνον από την Επιτροπή Δεοντολογίας».

Σε σχέση με την αποχώρηση μελών της ΚΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρεται ότι «είναι μακριά από τις ανάγκες και τις προσδοκίες του δημοκρατικού αριστερού και προοδευτικού κόσμου. Είναι σε αντίθεση με την προοπτική μιας ισχυρής κυβερνώσας αριστεράς η οποία θα σταθεί επάξια απέναντι στην αυταρχική και αντιλαϊκή δεξιά της ΝΔ».

Ο οδικος χάρτης έως το Συνέδριο

Το πολυσέλιδο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επανεκκίνηση του κόμματος και τον οδικό χάρτη προς το Συνέδριο.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για τις κεντρικές κομματικές διεργασίες που θα κορυφωθούν με τη διεξαγωγή του «μεγάλου και ενωτικού Συνεδρίου Ανασυγκρότησης/επανεκκίνησης του κόμματος», προτείνονται οι εξής σταθμοί:

- Εκκίνηση των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων καθώς και των θεματικών προσυνεδρίων στις 18 Νοεμβρίου.

- Νέα σύγκληση της Κ.Ε. στις 9 και 10 Δεκεμβρίου για τον ορισμό της επιτροπής θέσεων του Συνεδρίου και ορισμού ΚΟΕΣ.

- Ολοκλήρωση περιφερειακών και θεματικών συνεδρίων μέχρι 12 Ιανουαρίου 2024.

- Τελική σύγκληση της Κ.Ε. στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2024 για την έγκριση των κειμένων και έναρξη προσυνεδριακού διαλόγου.

- Διεξαγωγή Συνεδρίου την 23η, 24η και 25η Φεβρουαρίου 2024.

Το χρονοδιάγραμμα και ο οδικός χάρτης προς το Συνέδριο συζητήθηκαν αναλυτικότερα στη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwzlxqwajczt)

«Χείρα φιλίας» προς την ομάδα Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, χωρίς αυτό να παραπέμπει σε κάποιου είδους πολιτικό μήνυμα προς τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως συμφωνεί και η ηγετική ομάδα, παρά το γεγονός ότι το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι ηλεκτρισμένο μετά τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, στη σκιά των πληροφοριών ότι τα στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου συνεδριάζουν μέσα στα επόμενα 24ωρα προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, επισήμανε ότι «σταθερά τείνει χείρα φιλίας».

Σε αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε και το δείπνο των Αλέξη Χαρίτση, Νάσου Ηλιόπουλου με τους γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη. Οι δύο πλευρές δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συνάντηση, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν πολλοί αυτόπτες μάρτυρες του δείπνου.

Αναλυτές επισημαίνουν πως η συνάντηση έγινε σε μια προσπάθεια να σταματήσει ο σχεδιασμός της πιθανής αποχώρηση των 6+6 από τον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας την έξοδο της «Ομπρέλας».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwzlbhbma6bd)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ