- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Υπουργείο Μετανάστευσης: Μείωση κατά 42,06% στις παράνομες αφίξεις τον Οκτώβριο
Σε πλήρη εγρήγορση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, δηλώνει το Υπουργείο Μετανάστευσης
Οι παράνομες μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, κατά 42,06%
Σημαντική μείωση, κατά 42,06%, καταγράφουν οι ροές παράτυπων μεταναστών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, αναφέρει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε ανακοίνωσή του.
Συγκεκριμένα, τον φετινό Οκτώβριο καταγράφηκαν 6.581 αφίξεις παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα, έναντι 11.470 αφίξεων που είχαν σημειωθεί ένα μήνα νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρει η ίδια πηγή.
Ειδικότερα, οι ροές παράτυπων μεταναστών άρχισαν να αυξάνονται από τα μέσα του 2022. Στην πρώτη κορύφωσή τους έφθασαν τις 2.315 αφίξεις τον μήνα Νοέμβριο του 2022. Ανοδική πορεία ακολούθησαν εκ νέου από τον φετινό Ιούνιο και κορυφώθηκαν τον φετινό Σεπτέμβριο.
Από το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, αναφέρει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ξεκίνησε η σταδιακή και εντεινόμενη αποκλιμάκωσή τους. Ήδη, τα στοιχεία του τελευταίου δεκαημέρου του Οκτωβρίου δείχνουν περαιτέρω πτώση.
Μηδενικές οι ροές στον Έβρο
«Ιδίως, στα ανατολικά χερσαία σύνορα στον Έβρο οι ροές έχουν πρακτικά μηδενιστεί. Η μείωση είναι μεγαλύτερη στο βόρειο Αιγαίο και μικρότερη στο νότιο Αιγαίο. Έτσι, για παράδειγμα, οι διαμένοντες στο ΚΥΤ της Λέσβου στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ) ήταν 5 χιλιάδες στα τέλη Σεπτεμβρίου και έχουν μειωθεί στους 4,1 χιλιάδες σήμερα.
Πίεση συνεχίζουν να υφίστανται, κυρίως, οι ΚΕΔ Σάμου και Κω από όπου γίνονται συνεχείς μεταφορές καταγεγραμμένων αιτούντων άσυλο προς την ενδοχώρα, καθώς έχουν ενισχυθεί με πρόσθετο προσωπικό από την κεντρική υπηρεσία, την ΕΛΑΣ, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EUAA) και τον FRONTEX.
Τις τελευταίες 48 ώρες ολοκληρώνεται και η μεταγωγή, συνοδεία αστυνομικών, των 400 περίπου παράτυπων μεταναστών που συγκεντρώθηκαν στη Ρόδο όλο το προηγούμενο διάστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Αποτελεσματικότερη η φύλαξη των συνόρων
Η αποκλιμάκωση των ροών οφείλεται στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων από την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό και στην καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, υποστηρίζει το υπουργείο, θεωρώντας παράλληλα ότι αποτελεί προϊόν μιας ολοκληρωμένης και πολύ-επίπεδης στρατηγικής αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης.
Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τις αρχές ασφαλείας της χώρας, τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Ευρωπαίους εταίρους μας, δηλώνει ότι βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του μεταναστευτικού απέναντι σε κάθε τυχόν έκτακτη κατάσταση που μπορεί να προκύψει από τις διεθνείς εξελίξεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκανε λόγο για «στοχοποίηση» του ιδίου και της κυβέρνησης - «Πυρά» κατά της αντιπολίτευσης
Aποκλεισμό από αριστερές οργανώσεις καταγγέλλει ο ίδιος
Τρίτο το ΠΑΣΟΚ, δεύτερη ξανά η Πλεύση
Η πλειοψηφία των ειδικών προκρίνει την ενίσχυση της παραγωγικότητας
Επείγουσα η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, τόνισε η τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Μεταλλάσσεται σε αμιγώς προσωποκεντρικό κόμμα»
Στον ναύσταθμο Σαλαμίνος η συνάντηση των δύο υπουργών
Επιχορήγηση 9,56 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το στρατηγικό ενεργειακό έργο
«Η συνεδρίαση ξεκινά σε πολύ βαρύ κλίμα» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής
«Η Ελλάδα δεν αφήνει κανέναν πίσω του», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Συστάσεις σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν τα μέτρα υγιεινής
Μενδώνη: «Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό για όλους»
Στο 20,1% η δυνητική ψήφος για Καρυστιανού
Στο Χ μάλιστα εμφανίζεται να διαβάζει την εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη
Έφυγε στα 40 της η δικηγόρος και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μετά από γενναία μάχη με τον καρκίνο
Διαπιστώθηκε άμεση απειλή περιβαλλοντικής ζημίας
Ανακοίνωση ΚΙΣΕ για την ακύρωση ομιλίας του Σάκη Μουμτζή στην εκδήλωση Μνήμης Ολοκαυτώματος στον Βόλο
Ανταλλαγή βαριών εκφράσεων για Ίμια και γκρίζες ζώνες, αίτημα ΠΑΣΟΚ για προ ημερησίας περί Κράτους Δικαίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.