Πολιτικη & Οικονομια

Σε δύο μέτωπα ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι τάσσονται υπέρ και κατά Κασσελάκη

Πώς σχολιάζουν τις εξελίξεις στελέχη και μέλη του κόμματος

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης σε δηλώσεις του στις τηλεοπτικές κάμερες
Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ © Menelaos Myrillas / SOOC

ΣΥΡΙΖΑ: Δύο μέτωπα μετά τις εξελίξεις - Η θέση που τηρούν βουλευτές και μέλη του κόμματος, η στήριξη και οι αιχμές στον Στέφανο Κασσελάκη

Δύο μέτωπα έχουν δημιουργηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα διέρχεται σε μία από τις πιο κρίσιμες καμπές του, με τους φόβους για διάσπαση να είναι κάτι παραπάνω από φανεροί. Το σκηνικό στην Κουμουνδούρου μοιάζει «εμφυλιοπολεμικό» μετά και τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις. Σήμερα Τρίτη (24.10) στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν ευθέως θέση υπέρ ή κατά της απόφασης του Στέφανου Κασσελάκη να οδηγήσει προς τη διαγραφή τον Δημήτρη Βίτσα, τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Νίκο Φίλη, οι οποίοι συνεχίζουν να στρέφονται κατά του αρχηγού του κόμματος. 

Πριν από λίγη ώρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, υποστήριξε ότι η παραπομπή των τριών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς διαγραφή ήταν «περισσότερο “διαπίστωση” παρά απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ». Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Πέτρος Παππάς διευκρίνισε: «Είναι μια διαπίστωση την οποία νομίζω μπορεί να κάνει κάθε λογικός άνθρωπος, όταν υπάρχουν στελέχη τα οποία μιλούν για ίδρυση ενός νέου κόμματος, τα οποία μάλιστα βρίσκουν και το όνομα του. Όταν υπάρχουν στελέχη τα οποία λένε ότι θα αμφισβητήσουν τον άρτι εκλεγμένο πρόεδρο και θα θέσουν θέματα ηγεσίας. Όταν υπάρχουν στελέχη τα οποία γενικά κάνουν δηλώσεις που οι ίδιοι θεωρούν τον εαυτό τους στην ουσία εκτός κόμματος δεν αποτελεί και έκπληξη το να διαπιστώσει κάποιος αυτό το οποίο διαπιστώσαμε όλοι, ότι αυτά τα στελέχη πλέον, οι ίδιοι επέλεξαν να βρίσκονται εκτός κομματικής διαδικασίας. (…) Όταν ένα στέλεχος λέει ότι έχει και το όνομα του κόμματος, ο κ. Βίτσας συγκεκριμένα, το οποίο θα ιδρύσει, δεν νομίζω ότι χρειάζεται και κάποια ιδιαίτερη σκέψη για να διαπιστώσει κανείς ότι αυτός ο άνθρωπος πλέον δεν είναι κομμάτι του όλου ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τίθεται νομίζω καν θέμα διαγραφής. Είναι μια διαπιστωτική πράξη».

Αυλωνίτου: «Μιλάνε για διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι, κύριοι, για ανακαίνιση πρόκειται»

Η Ελένη Αυλωνίτου πήρε θέση μέσω X για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την εικόνα που παρουσιάζει το κόμμα. «Μιλάνε για διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οχι κύριοι, για ανακαίνιση πρόκειται. Το κόμμα απο τσίρκο Medrano, μεταμορφώνεται σ’ ένα κόμμα ανοικτό στη κοινωνία και δημοκρατικό, που σέβεται τις αποφάσεις των μελών του!», σχολιάζει η Ελένη Αυλωνίτου. 

Στην ανάρτηση της κ. Αυλωνίτου απάντησε ο Γιώργος Κυρίτσης, σημειώνοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα ήταν τσίρκο Μεντράνο μας λέει εδώ η κ. Αυλωνίτου. Στον Τσίπρα δεν θυμάμαι να έλεγε τέτοιες μαγκιές βέβαια» απάντησε ο Γιώργος Κυρίτσης.

Γιώργος Τσίπρας: «Είναι προφανές ότι θέλουν νέο κόμμα»

Ο Γιώργος Τσίπρας απάντησε σήμερα μέσω του ΣΚΑΪ στις δηλώσεις που είχαν κάνει Βίτσας, Σκουρλέτης και Φίλης κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «πόλεμο καταστροφής» του κόμματος. «Το λένε καθαρά ότι πάμε για διάλυση. Δεν είναι θέμα διαφωνίας ή αντιπολίτευσης, υπάρχει μια μη αποδοχή της εκλογής Κασσελάκη από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ», είπε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας «προσχηματικά» όσα λέγονται για τον νέο πρόεδρο του κόμματος.

«Ακόμα και αν ήθελε ο Κασσελάκης να το μεταλλάξουμε δεν έχουμε προλάβει να το κάνουμε σε έναν μήνα. Περίμεναν τη δεύτερη Κυριακή των Αυτοδιοικητικών εκλογών για να ξεκινήσει ένας πόλεμος καταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι προφανές», συνέχισε ο Γιώργος Τσίπρας.

Κατά την εκτίμησή του το άλλο κόμμα θα φτιάξουν τα στελέχη που κάνουν τις δηλώσεις αυτές λέγοντας χαρακτηριστικά «ε, δεν ανήκουν οι Φίλης Σκουρλέτης σε αυτούς που κάνουν απαράδεκτες δηλώσεις;». Όπως είπε «οι κριτικές είναι ευπρόσδεκτες ειδικά αν γίνονται ιδιωτικά. Οι καθημερινές δηλώσεις είναι πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ».

Στο ερώτημα αν πρέπει τα στελέχη αυτά να διαγραφούν, ο Γιώργος Τσίπρας απάντησε «οι ίδιοι θέλουν να φύγουν. Υπάρχει ένα αίσθημα ιδιοκτησίας του κόμματος και πλέον δεν αφήνουν πολλά περιθώρια συντροφικής συζήτησης». Επιπλέον, έκανε λόγο για «πρωτοφανή κατάσταση πολέμου καθώς θέλουν να φτιάξουν νέο κόμμα και γι' αυτό θέλουν τη μεγαλύτερη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Κασσελάκη. Είναι καταθλιπτική κατάσταση που πρέπει να την ξεπεράσουμε. Υπήρχε όλος ο δημοκρατικός χώρος να μπουν οι διαφορετικές απόψεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ειλημμένη απόφαση να γίνεται ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwgisiyq7fe1)

Κώστας Ζαχαριάδης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας»

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, προβλέπει δυσοίωνο το μέλλον του κόμματος. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, σημείωσε πως «όταν ένα κόμμα μπαίνει σε μια διαδικασία συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της Πολιτικής Γραμματείας ή κάνει συνέδριο, προφανώς έχει εσωτερικές αντιθέσεις, προφανώς έχει διαφορετικές απόψεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάει να κάνει αντιπολίτευση και όλη την ώρα αυτοβασανίζεται και αυτομαχαιρώνεται», προσθέτοντας πως: «Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει και πρέπει να σταματήσει χθες. Και πρέπει να εξαντληθούν τα όρια και τα περιθώρια να γεφυρωθεί πρώτα από όλα το ψυχολογικό χάσμα. Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή».

«Είναι αντικειμενικό το επιχείρημα αυτό και στην πολιτική κατά τη γνώμη μου τίποτα δεν είναι προσωπικό, όλα είναι πολιτικά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη να γίνει σοβαρή και με σχέδιο αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ στην κατάσταση που βρίσκεται, δεν το κάνει και αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορούμε να πάμε μέχρι τον Φλεβάρη με αυτό τον τρόπο» τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Όλγα Γεροβασίλη: «Ξεπεράστηκαν τα όρια της κριτικής στον Κασσελάκη»

Η βουλεύτρια Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, ζητά από τους «διαφωνούντες» να σταματήσουν οι εκφράσεις που υπερβαίνουν τα όρια. «Από την ημέρα εκλογής του νέου προέδρου περνάμε μια σύνθετη και δύσκολη πραγματικά φάση», ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Εγώ είμαι με τον ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύω όλοι είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ θα ήθελα από εδώ και την ευκαιρία που μου δίνεται να κάνω μια έκκληση ότι πρέπει να σταματήσει αυτός ο διάλογος, με τον τρόπο που γίνεται και αυτά τα αποτελέσματα που παράγονται με τον τρόπο που παράγονται. Από τη μια έχουμε έναν νέο πρόεδρο, έχει ψηφιστεί με τις δημοκρατικές διαδικασίες ανεξάρτητα αν κάποιος διαφωνούσε ή συμφωνούσε. Αλλά στα κόμματα δεν είμαστε εδώ μια παρέα. Υπάρχουν συγκλίσεις, αποκλίσεις. Πάντα υπήρχαν θέματα διαφορετικών προσεγγίσεων, αλλά, άλλοτε πιο δύσκολα, άλλοτε πιο εύκολα, πάντα φτάναμε σε κάποιες συγκλίσεις, ανεξάρτητα αν κάποιος έμενε και ελαφρώς δυσαρεστημένος. Αυτό πρέπει να το ξέρουμε όλοι μας».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της, η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε: «Ξεπεράστηκαν τα όρια κριτικής στον νέο πρόεδρο από τη μια πλευρά, και βεβαίως δεν μπορεί αυτοί που επικαλούνται τις συζητήσεις εντός των κομμάτων και εντός των οργάνων, όργανο να εννοούν δημοσιογραφικές εκπομπές. Πρέπει να σχολιάζουμε εκεί που πρέπει να το κάνουμε. Δεν μπορεί να πάει μακριά αυτό, αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwggs7tbksnt)

Αριστείδης Μπαλτάς: «Αστείες οι διαγραφές Κασσελάκη»

Ο Αριστείδης Μπαλτάς είδε ως «αστείο» τις διαγραφές Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα από τον Στέφανο Κασσελάκη, διευκρινίζοντας ότι «είναι διαταγές διαγραφών προς την επιτροπή δεοντολογίας».

«Αν δεν του αρέσουν οι αποφάσεις της επιτροπής αυτής, θα τη διαγράψει; Δεν ξέρω πού πηγαίνουμε με αυτή την πορεία» αναρωτήθηκε, επίσης, το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Action 24. Ο Αριστείδης Μπαλτάς σημείωσε ότι «δεν έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετάλλαξη έχει τεθεί θέμα με την καταλληλότητα του κ. Κασσελάκη να προΐσταται σε ένα τέτοιο κόμμα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwgfkgax6oxt)

Για την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη για τις διαγραφές των τριών στελεχών, στελέχη και μέλη του κόμματος εξέφρασαν στα social media τις σφοδρές αντιδράσεις τους. 

«Δεν είσαι CEO σε πολυεθνική, κάπως λάθος στα είπανε» έγραψε χαρακτηριστικά η Αννέτα Καββαδία για τον Στέφανο Κασσελάκη. 

Σε δύο μέτωπα ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι τάσσονται υπέρ και κατά Κασσελάκη

«Αυτά τα l' etat c' est moi (σ.σ. το κράτος είμαι εγώ») δεν πρόκειται να περάσουν από τα αρμόδια όργανα, θα γίνει καταγέλαστος ο πρόεδρος» σχολίασε ο Γιώργος Κυρίτσης.

Σε δύο μέτωπα ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι τάσσονται υπέρ και κατά Κασσελάκη


«Το ανέκδοτο της πενταετίας: Κασσελάκης "διαγράφει" από την Αριστερά Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα» σημείωσε, από την πλευρά του, ο Τάκης Κατσαρός, στενός συνεργάτης του Νίκου Φίλη.

Σε δύο μέτωπα ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι τάσσονται υπέρ και κατά Κασσελάκη

Διαβάστε περισσότερα για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ