Πολιτικη & Οικονομια

Συγκρουσιακό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή Τζουμάκα

Στο στόχαστρο η απόφαση Κασσελάκη και η απάντηση από την Κουμουνδρούρου

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Συγκρούσεις μετά τη διαγραφή Τζουμάκα - Οι αντιδράσεις και οι επικρίσεις από την Κουμουνδούρου - Το χρονικό του ανοιχτού πολέμου
ΣΥΡΙΖΑ: Συγκρούσεις μετά τη διαγραφή Τζουμάκα - Οι αντιδράσεις και οι επικρίσεις από την Κουμουνδούρου - Το χρονικό του ανοιχτού πολέμου © ΑΠΕ / ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκρούσεις μετά τη διαγραφή Τζουμάκα - Οι αντιδράσεις και οι επικρίσεις από την Κουμουνδούρου - Το χρονικό του ανοιχτού πολέμου

Βαθαίνει το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα από τον Στέφανο Κασσελάκη. Την απόφαση του προέδρου του κόμματος δεν δίστασαν να επικρίνουν ή και να αμφισβητήσουν ανοιχτά κορυφαία στελέχη, με πρώτο τον Νίκο Φίλη, για τον οποίο πηγές της Κουμουνδούρου άφησαν εμμέσως πλην σαφώς «ανοιχτή την πόρτα». Έντονα αντέδρασε και ο ίδιος ο Στέφανος Τζουμάκας.

«Ομπρέλα» για Κασσελάκη: Να διαβάσει το καταστατικό

Στελέχη της «Ομπρέλας» σχολιάζουν χαρακτηριστικά ότι ο κ. Κασσελάκης για μια ακόμη φορά ακολουθεί την αντίστροφη φορά των πραγμάτων σε σχέση με τα όσα προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία, όπως λένε, με την οποία έθεσε τα πράγματα στη δήλωση της διαγραφής Τζουμάκα δεν υφίσταται και δεν μπορεί ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να τον παραπέμψει «στην επιτροπή δεοντολογίας για τα περαιτέρω».

Σχολιάζοντας τις νέες πρωτοβουλίες του κ. Κασσελάκη και πάλι μέσω των social media,κορυφαίο στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι «του συστήνουμε να διαβάσει το καταστατικό» σχολιάζοντας παράλληλα με ειρωνεία όσους τον συμβουλεύουν.

Η στήριξη Φίλη στον διαγραφέντα και η απάντηση της Κουμουνδούρου

Σε έντονο ύφος ο Νίκος Φίλης σχολίασε τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα, επικρίνοντας την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη. Σημείωσε ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν γνωρίζει το καταστατικό και τη δημοκρατική κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: «Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τον Στέφανο Τζουμάκα και να μην επιτρέψουμε τον περαιτέρω εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Νίκου Φίλη:

«Ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε μια απαράδεκτη ενέργεια απέναντι στον Στέφανο Τζουμάκα, που βαθαίνει την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Προφανώς δεν γνωρίζει το καταστατικό και τη δημοκρατική κουλτούρα του κόμματός μας. Στην ουσία επιθυμεί τη διαγραφή του αγωνιστή της Δημοκρατίας Στ. Τζουμάκα για την πολιτική κριτική που ασκεί και για όσα είχε αναφέρει την εποχή που διεκδικούσε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά και προχθές στην Πολιτική Γραμματεία χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση.

Με ανάρτηση από το Μαϊάμι ο κ. Κασσελάκης δείχνει πως εννοεί την περιβόητη «αδιαμεσολάβητη εκπροσώπηση» των μελών του κόμματος. Δείχνει επίσης πώς εννοεί το Συνέδριο, τη διεξαγωγή του οποίου συνεχώς αναβάλλει. Με διαγραφές διαφωνούντων!

Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τον Στέφανο Τζουμάκα και να μην επιτρέψουμε τον περαιτέρω εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί το καλύτερο δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε μια απαράδεκτη ενέργεια απέναντι στον Στέφανο Τζουμάκα, που βαθαίνει την κρίση στον...

Posted by Νίκος Φίλης on Friday, October 20, 2023

Δεν έμεινε ωστόσο αναπάντηση η αντίδραση του Νίκου Φίλη στην απόφαση Κασσελάκη, την οποία ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη ενέργεια».

Πηγές από την Κουμουνδούρου σχολίασαν πως «μάλλον ο Νίκος Φίλης δεν είδε, δεν άκουσε, δεν διάβασε την αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα στον ΣΚΑΪ ότι έχει εγκατασταθεί η ολιγαρχία και η διαπλοκή μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ’, στρεφόμενος ευθέως συνολικά εναντίον του κόμματος και των μελών του».

Σημείωσαν δε, χαρακτηριστικά, πως «η επίκληση αυτή του Νίκου Φίλη, ότι η δήλωση του Στέφανου Τζουμάκα αφορούσε πολιτική ή και προσωπική κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι προσχηματική».

Για να διαμηνύσουν προς Φίλη και… πάσα κατεύθυνση εντός κόμμματος: «Αν ο Νίκος Φίλης ή οποιοδήποτε στέλεχος ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμερίζεται την συγκεκριμένη αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα, τίθεται το ερώτημα, γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;».

Η αιχμηρή ανάρτηση του Τσακαλώτου 

Αιχμηρά σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να παραπέμψει τον Στέφανο Τζουμάκα στην επιτροπή δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, με το ερώτημα της διαγραφής. Με μία ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Τσακαλώτος τοποθετήθηκε για τις σημερινές ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση του προέδρου του κόμματος για τις δηλώσεις του κ. Τζουμάκα εναντίον της νέας ηγεσίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει: «Υπάρχει το “θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος”. Υπάρχει επίσης η “παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας”. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω πως τα δυο μπορούν να ισχύουν την ίδια στιγμή. Σημείο των καιρών και αυτό».

Υπάρχει το "θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος". Υπάρχει επίσης η "παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας". Δυσκολεύομαι να κατανοήσω πως τα δυο μπορούν να ισχύουν την ίδια στιγμή. Σημείο των καιρών και αυτό.

Posted by Ευκλείδης Τσακαλώτος on Friday, October 20, 2023

Στην αντεπίθεση ο Στέφανος Τζουμάκας μετά τη διαγραφή του

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ήταν η αντίδραση του Στέφανου Τζουμάκα μετά την διαγραφή του. Έκανε λόγο για «δημοκρατική εκτροπή», σημείωσε ότι «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι».

Παράλληλα, ο Στέφανος Τζουμάκας επισήμανε πως «θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου» και τόνισε πως ο Αλέξης Τσίπρας «θεωρούσε αδιανόητη τη διαγραφή στελέχους για τις απόψεις του».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Στέφανου Τζουμάκα

«Δεν είναι η πρώτη δημοκρατική εκτροπή που γνωρίζω στην πολιτική μου διαδρομήΠρόεδρος κόμματος χωρίς να έχει την αρμοδιότητα και παραβιάζοντας το Καταστατικό, ανακοίνωσε ότι «έθεσα εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», για τις πολιτικές μου απόψεις, τις οποίες πάντα εξέφραζα δημόσια. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο συμπορεύθηκα με έντονες πολιτικές συγκρούσεις και ουδέποτε διανοήθηκε να στραφεί εναντίον μου διοικητικά.

Αλλά και ο προκάτοχος του στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Α. Τσίπρας θεωρούσε αδιανόητη τη διαγραφή στελέχους για τις απόψεις του. Πρόκειται ξεκάθαρα για διοικητικά μέτρα ενάντια σε διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι. Όσοι δεν έχουν αρχές, παίζουν διπλά παιχνίδια. Επειδή γνωρίζουν ότι δεν έχουν αυτή την αρμοδιότητα, παραπέμπουν και στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Θα επικοινωνήσω άμεσα με τον Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής για επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

Όσοι ιστορικά έχουν προβεί σε μεθοδεύσεις επικράτησης μηχανισμών και έχουν ασκήσει Πολιτικές χωρίς αρχές, έχουν υποστεί την απαξίωση από τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις.
Δεν είναι άλλωστε, τυχαία η αποχή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που είναι η νέα αρνητική εκδοχή για τη Δημοκρατία στη χώρα μας.

Τις απόψεις μου τις έχω διατυπώσει τόσο στις δημόσιες παρουσίες μου με την υποψηφιότητα για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και στην τελευταία Σύνοδο της Πολιτικής Γραμματείας.
Ότι δηλαδή το κόμμα διέρχεται κρίση ηγεσίας και πολιτικής συνοχής και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστές οι μεθοδεύσεις της διαπλοκής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όσοι συμμετέχουν σε αυτή την ενέργεια, είναι γνωστοί. Στην παρούσα υπόθεση, συγκρούονται όντως, «δύο κόσμοι».

Έχουμε αποδείξει έμπρακτα και με συνέπειες ποιοι έχουμε αγωνιστεί για αξίες και πολιτικές νίκης και ποιοι είναι οι εκφραστές μεθοδεύσεων, πολιτικών ήττας και εκφυλισμού. Οι πολίτες μας κρίνουν», αναφέρει και κλείνει την έτσι την μακροσκελή ανάρτηση - απάντηση.

Δεν είναι η πρώτη δημοκρατική εκτροπή που γνωρίζω στην πολιτική μου διαδρομή. Πρόεδρος κόμματος χωρίς να έχει την...

Posted by Στέφανος Τζουμάκας on Friday, October 20, 2023

Το χρονικό του ανοιχτού πολέμου στον ΣΥΡΙΖΑ

Όλα ξεκίνησαν όταν νωρίτερα σήμερα (20.10), ο Στέφανος Τζουμάκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αμφισβητώντας ευθέως τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, και την ικανότητά του να οδηγήσει την αξιωματική αντιπολίτευση σε νικηφόρο πορεία εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη.

Η τοποθέτηση Τζουμάκα που έφερε τη διαγραφή του

«Αυτός δεν ήρθε τον φέρανε, τίποτε δεν έρχεται από μόνο του. Εν γνώσει του Τσίπρα ήρθε, άλλο τι στάση κρατάει, το παιδί δεν κάνει, υπάρχει κανείς που δεν το ήξερε; Ψυχραιμία», τόνισε.

«Ο Αλέξης Τσίπρας είπα ότι δεν έπρεπε να παραιτηθεί και θα έχουμε κρίση ηγεσίας και κρίση πολιτικής ενότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διχασμένος πια, γιατί η ηγεσία δεν γίνεται αποδεκτή. Ήδη έχει την πρώτη της πολιτική ήττα στις δημοτικές εκλογές. Πολιτικά έχω πλήρη διαφωνία με την ηγεσία, δεν μπορεί να οδηγήσει. Υπέστη την πρώτη ήττα τώρα πάει για τη δεύτερη στις ευρωεκλογές, αυτή είναι η άποψή μου. Γι’ αυτό έθεσα προχθές στη συνεδρίαση (σ.σ Πολιτική Γραμματεία) ότι πρέπει να εξετάσουμε θέμα πολιτικής ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvrt2u02e2ah)

«Τι βγήκε και είπε η πολιτική ηγεσία το βράδυ των δημοτικών… Λέξη για την πολιτική απομόνωση και το πολιτικό στραπάτσο… ‘’τι έγινε με τον δήμαρχο τάδε και τον τάδε’’ για να αποφύγει το πρόβλημα» σημείωσε ο κ. Τζουμάκας. Ερωτηθείς εξάλλου γιατί ακούστηκαν οι αναφορές των κ. Τσακαλώτου και Σκουρλέτη στην Πολιτική Γραμματεία και όχι η δική του, σχολίασε «δεν είπανε για εμένα γιατί θέλουν να στήσουν το ματς Καρέζη – Βουγιουκλάκη οι ‘’μεν και οι δεν’’».

Μπορεί να αμφισβητηθεί η ηγεσία του κ. Κασσελάκη στο συνέδριο, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες, υποστήριξε. «Ορισμένοι θέλουν διάσπαση και όχι μόνο μέσα από το κόμμα, και από έξω. Η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», εκτίμησε. Εκτίμησε επίσης ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστούν.

Η ανάρτηση Κασσελάκη για τη διαγραφή του Τζουμάκα

«Τιμώ τους αγώνες του Στέφανου Τζουμάκα τόσο κατά την περίοδο της Χούντας όσο και στη Μεταπολίτευση.
Δεν μπορώ όμως να επιτρέψω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζουν στα κανάλια ένα ολόκληρο κόμμα, που έχει μόνη του δύναμη τα μέλη και τους ψηφοφόρους του, ως «ολιγαρχικό» και «διαπλεκόμενο».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwdb86nvd1qp)

Ο κ. Τζουμάκας έθεσε σήμερα τον εαυτό του εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με λύπη τον παραπέμπω στην επιτροπή δεοντολογίας για τα περαιτέρω.

Η παρουσία στα κανάλια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αντί να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιπολιτεύονται το κόμμα τους -προς μεγάλη ικανοποίηση των μεγαλοδημοσιογράφων- σταματάει εδώ», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης στην ανάρτησή του».

Η αντίδραση του Πολάκη

Ο Παύλος Πολάκης δεν έχασε χρόνο και αμέσως σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη δημοσίευση του Στέφανου Κασσελάκη για τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα.

Σε ανάρτησή του στο Facebook τόνισε:

Ήρθε η ώρα!!! Στέφανε Τζουμάκα σε ευχαριστούμε για τους αγώνες σου στο παρελθόν αλλά σημερα εκπέμπεις μόνο δηλητήριο...

Posted by Παυλος Πολακης on Friday, October 20, 2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ