Πολιτικη & Οικονομια

Συναισθηματική η ψήφος στον Στέφανο Κασσελάκη - Τι θέλουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ από τον νέο πρόεδρο

Ο σύμβουλος στρατηγικής Γιώργος Φλέσσας αναλύει στην ATHENS VOICE το αποτέλεσμα της Κυριακής

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συναισθηματική η ψήφος στον Στέφανο Κασσελάκη - Τι θέλουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ από τον νέο πρόεδρο
Οι τρεις πρωτιές του Στέφανου Κασσελάκη και τα στοιχήματα της επόμενης ημέρας © Menelaos Myrillas / SOOC

Στέφανος Κασσελάκης: Η ψυχολογία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογικές ήττες και η δεύτερη ανάγνωση στην εκλογή νέου προέδρου - Ο σύμβουλος στρατηγικής Γιώργος Φλέσσας αναλύει στην ATHENS VOICE τα κίνητρα πίσω από την ψήφο της Κυριακής

Εδώ και λίγα 24ωρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει στην «εποχή Κασσελάκη». Ο πολιτικός - «φαινόμενο» των τελευταίων εβδομάδων κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα σχεδιάζει το μέλλον του κόμματος της Αριστεράς, έχοντας να αντιμετωπίσει μία σειρά από εσωκομματικές αντιδράσεις και να συστηθεί σε ιστορικά, παλιά και νέα στελέχη της Κουμουνδούρου. Για τον σύμβουλο στρατηγικής και επικοινωνίας, Γιώργο Φλέσσα, η ψήφος στον Στέφανο Κασσελάκη ήταν συναισθηματική. Όπως σχολιάζει στην ATHENS VOICE, o νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ενσάρκωσε την ελπίδα, που δεν εξέφραζαν οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την προεδρία».

Πώς «διαβάζουμε», λοιπόν, σήμερα την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη; Μπορούν τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου προέδρου να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τη νέα πορεία που θα χαράξει το κόμμα εντός, αλλά και εκτός Βουλής; Ο Γιώργος Φλέσσας μάς βοηθά να μπούμε στη θέση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στις κάλπες και αναλύει στην ATHENS VOICE τις τρεις πρωτιές του κ. Κασσελάκη.

Κανένα πολιτικό κριτήριο πίσω από την επιλογή Κασσελάκη

«Για τη μεγάλη μερίδα των μελών και των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετείχαν στις εκλογές, η επιλογή Κασσελάκη υπήρξε μια απολύτως συναισθηματική επιλογή –θα μπορούσε να πει κανείς ενστικτώδης– και καθόλου ορθολογική. Δεν φαίνεται να υπήρξε κανένα πολιτικό κριτήριο, καμιά πολιτική ανάλυση στο μυαλό τους στην επιλογή αυτή», μας λέει ο κ. Φλέσσας και εξηγεί ότι νέα και παλιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προσήλθαν στις κάλπες υπό το βάρος μιας τριπλής απογοήτευσης: «Τις συντετριμμένες προσδοκίες ότι δήθεν η κυβέρνηση πέφτει κι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών, την κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στο 17,8% και την αυτοδυναμία και παντοδυναμία της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, «χωρίς καμιά ελπίδα πουθενά, κανένα εμπνευσμένο αφήγημα για την επόμενη μέρα του κόμματος» οι ψηφοφόροι είχαν να επιλέξουν –μέχρι τα μέσα Αυγούστου- ανάμεσα σε «υποψηφιότητες για την ηγεσία δεν προοιωνίζονταν κάποια θεαματική ανάκαμψη. Μέχρι που εμφανίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης… Νέος, εμφανίσιμος, cool, μοντέρνος, διαφορετικός, με γκελ στα media, με διεθνές προφίλ, χωρίς να κουβαλάει βαρίδια του παρελθόντος, ούτε ευθύνες για τα λάθη και την ήττα. Να λοιπόν μια υποψηφιότητα, που μπορούσε να ενσαρκώσει την ελπίδα, την οποία δεν εξέφραζαν οι λοιποί υποψήφιοι», σημειώνει ο κ. Φλέσσας και υπογραμμίζει τη σημασία που έπαιξε η «επαγγελματική» -όπως τη χαρακτηρίζει- χρήση των social media από τον κ. Κασσελάκη, αλλά και «η κατάλληλη υπόγεια υποστήριξη».

«Πολλοί σκέφτηκαν: αν ξορκίσουμε το κακό παρελθόν / αν απαλλαγούμε απ’ τους παλιούς / αν μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη / αν μας ξαναφέρει στην εξουσία; Όλα είναι δυνατά! Κι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε το νέο του πρόεδρο», αναλύει ο σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας.

Οι πρώτες του Στέφανου Κασσελάκη

Ο διεθνής Τύπος, μεταφέροντας την είδηση για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, στέκεται στην «άνευ προηγούμενου άνοδό του από το “πουθενά”». Ήδη ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγράψει τρεις πρωτιές στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας: «Η πρώτη είναι ότι είναι ο άνθρωπος, ο οποίος όντας, μέχρι πριν λίγο, άγνωστος, χωρίς κομματικές περγαμηνές, μέσα σε πέντε εβδομάδες πήρε την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η δεύτερη είναι ότι κέρδισε, χωρίς να διατυπώσει πολιτικές θέσεις, χωρίς ιδεολογικές αναφορές, χωρίς περιεχόμενο, αλλά μόνο με γενικολογίες σε όρους lifestyle, και εμφανίσεις στα media και στα social media. Και η τρίτη, ότι είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός, που δήλωσε ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος. Γεγονός που συνιστά πρόοδο για τη χώρα μας, από όποια πλευρά και να το δει κανείς» υπογραμμίζει ο Γιώργος Φλέσσας.

Απάντηση ΝΔ σε Κασσελάκη: Δεν δώσαμε ποτέ στήριξη στον Μπέο, για να την άρουμε
Απάντηση ΝΔ σε Κασσελάκη: Δεν δώσαμε ποτέ στήριξη στον Μπέο, για να την άρουμε © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ σε τρία μέτωπα

Ο Στέφανος Κασσελάκης μετρά ώρες στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεδιπλώσει τις προθέσεις του ενόψει και των Ευρωεκλογών. O Γιώργος Φλέσσας κάνει την πρόγνωσή του για τη στάση που θα τηρήσει ο νέος πρόεδρος. «Τους επόμενους μήνες θα δούμε να εκτυλίσσεται μία τριπλή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ: εντός Βουλής, εντός του κόμματος και εκτός Βουλής. Την τελευταία –επιτρέψτε μου την πρόγνωση– θα τη μονοπωλεί ο κ. Κασσελάκης, με γενικολογίες, με όρους lifestyle, με δήθεν έκφραση του νέου, χωρίς θέσεις, χωρίς ιδιαίτερο περιεχόμενο, με απολιτίκ συμπεριφορά, με άφθονα συνθήματα και λαϊκισμό.

»Τώρα, αν ο κ. Κασσελάκης κάνει την έκπληξη, τότε θα προβεί στην ενδελεχή ανάλυση των αιτίων της εκλογικής ήττας και της πτώσης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των λόγων της απώλειας επαφής με μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος. Στη συνέχεια, θα διερευνήσει τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και μετά θα αξιολογήσει τις διαθέσιμες –στο πλαίσιο της ιδεολογίας του ΣΥΡΙΖΑ και της κεντροαριστεράς– θέσεις. Έτσι, θα μπορέσει να προσδιορίσει τη νέα του ταυτότητα, ώστε να επαναλανσαριστεί ως αξιόπιστος φορέας εναλλακτικής πολιτικής. Μόνον σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ελκύσει το ενδιαφέρον των πολιτών και να ξαναμπεί στο παιχνίδι εξουσίας».

Ο σύμβουλος στρατηγικής εκφράζει την ελπίδα του «τα άλλα κόμματα και ιδίως η Νέα Δημοκρατία να μην προσπαθήσουν να μιμηθούν τον κ. Κασσελάκη. Ακόμη περισσότερο ελπίζω να μην μπουν στη λογική των επιθέσεων εναντίον του».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ