Πολιτικη & Οικονομια

Υποχρεωτική η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές

Τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατεστραμμένος δρόμος από φυσική καταστροφή στη Μαγνησία
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Μητσοτάκης - 87η ΔΕΘ: Τα μέτρα για τις φυσικές καταστροφές - Υποχρεωτική ασφάλιση σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις

Μέτρα για τις φυσικές καταστροφές ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στην 87η ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στις καταστροφές που βίωσε η Ελλάδα με τις φωτιές στον Έβρο και τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. 

«Τα δεδομένα με καλούν να ξεκινήσω εντελώς διαφορετικά. Ο τόπος γνώρισε τη μεγαλύτερη καταστροφική πυρκαγιά και αμέσως μετά τη μεγαλύτερη πλημμύρα της ιστορίας του. Δύο είναι οι δεσμεύσεις μου: ό,τι χάσαμε ως Πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί. Αλλά θα το ξαναχτίσουμε καλύτερα, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Δεύτερη δέσμευση, θα κάνουμε τα πάντα ώστε η άνιση μάχη μας με την Κλιματική Κρίση να μην γίνει μία μάχη χαμένη», είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εικόνα αποσυντονισμού, αλλά και ηρωισμού στο πεδίο της μάχης στις φωτιές και τις πλημμύρες, τονίζοντας ότι η εικόνα του εθελοντισμού είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας «και όχι η δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά». Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να πει ευχαριστώ σε όλους όσοι βρέθηκαν ως εθελοντές στα σημεία όπου κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, ζώα και ο φυσικός μας πλούτος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο κόστος αποκατάστασης των ζημιών και παραδέχθηκε ότι θα είναι υψηλό. Όπως είπε, οι πρώτες πληρωμές σε 5.000 δικαιούχους από το πρόγραμμα αρωγής των πληγέντων ξεκίνησαν ήδη από εχθές. «Επείγουσα είναι η ανασυγκρότηση των υποδομών», σχολίασε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι αυτές θα πρέπει να φτιάχνουν γρήγορα, αλλά με νέες προδιαγραφές. «Η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες της παθογένειες ετών», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις «όμως αν αυτό έγιναν σωστά θα το δείξει η έρευνα. Λείπει ο σχεδιασμός και η γρήγορη κατασκευή και ωρίμανση».

Κυριάκος Μητσοτάκης - ΔΕΘ: Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

  • Συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας υπό τα Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, με σκοπό τον κεντρικό σχεδιασμό και την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων. Ταυτόχρονα, θα γίνουν εισηγήσεις για μόνιμες λύσεις στην άρδευση.
  • Υποχρεωτική η ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις για φυσικές καταστροφές. Προχωρά και η αναδιάρθρωση της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής.
  • Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές, στο πλαίσιο συστήματος κινήτρων και αντικινήτρων που θα ενθαρρύνουν την ασφάλιση.
  • Διπλασιάζεται από το 2024 το Αποθεματικό για Φυσικές Καταστροφές από τα 300 στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόσθετο ποσό θα προέλθει από αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής από 1 έως 6 ευρώ, ιδίως σε πολυτελή ξενοδοχεία.
  • Πρόσληψη πυροσβεστών και δασικών.
  • Ταχεία εκτέλεση του προγράμματος «Αιγίς» και πιο συστηματική συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, με συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα ενεργοποιούνται προληπτικά.
  • Προμήθειες σε drones εντοπισμού της φωτιάς, με αισθητήρες θερμότητας και με κάμερες στα σημεία κινδύνου.
  • Στη Θεσσαλία, άρχισαν την Παρασκευή οι πρώτες πληρωμές από την κρατική αρωγή.
  • Ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη για την ανασυγκρότηση των βαρέων υποδομών στις μεταφορές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ