Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης στην 87η ΔΕΘ: «Ό,τι χάσαμε ως Πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί»

Το ξεπάγωμα των τριετιών, τα μέτρα και οι απαντήσεις για τις καταστροφές

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 87η ΔΕΘ
© ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ομιλία του πρωθυπουργού στην 87η ΔΕΘ από το συνεδριακό κέντρο 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε το βράδυ του Σαββάτου (16.9) την καθιερωμένη ομιλία του στην 87η ΔΕΘ, στη σκιά των καταστροφικών και φονικών πλημμυρών στη Θεσσαλία.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» λίγο πριν τις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου (16.9), δίχως να έχει μαζί του συνοδεία πολλών υπουργών, όπως ακριβώς είχε διαρρεύσει.  

«Τα δεδομένα με καλούν να ξεκινήσω εντελώς διαφορετικά. Ο τόπος γνώρισε τη μεγαλύτερη καταστροφική πυρκαγιά και αμέσως μετά τη μεγαλύτερη πλημμύρα της ιστορίας του. Δύο είναι οι δεσμεύσεις μου: ό,τι χάσαμε ως Πολιτεία και πολίτες θα το ξαναχτίσουμε μαζί. Αλλά θα το ξαναχτίσουμε καλύτερα, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Δεύτερη δέσμευση, θα κάνουμε τα πάντα ώστε η άνιση μάχη μας με την Κλιματική Κρίση να μην γίνει μία μάχη χαμένη», είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εικόνα αποσυντονισμού, αλλά και ηρωισμού στο πεδίο της μάχης στις φωτιές και τις πλημμύρες, τονίζοντας ότι η εικόνα του εθελοντισμού είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας «και όχι η δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά». Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να πει ευχαριστώ σε όλους όσοι βρέθηκαν ως εθελοντές στα σημεία όπου κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, ζώα και ο φυσικός μας πλούτος. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο κόστος αποκατάστασης των ζημιών και παραδέχθηκε ότι θα είναι υψηλό. Όπως είπε, οι πρώτες πληρωμές σε 5.000 δικαιούχους από το πρόγραμμα αρωγής των πληγέντων ξεκίνησαν ήδη από εχθές. «Επείγουσα είναι η ανασυγκρότηση των υποδομών», σχολίασε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι αυτές θα πρέπει να φτιάχνουν γρήγορα, αλλά με νέες προδιαγραφές. «Η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες της παθογένειες ετών», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις «όμως αν αυτό έγιναν σωστά θα το δείξει η έρευνα. Λείπει ο σχεδιασμός και η γρήγορη κατασκευή και ωρίμανση».

Συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τη συγκρότηση Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ο οποίος θα υπάγεται στο ΥΠΕΝ και το Υπ. Υποδομών. «Ο όγκος νερού που έπεσε στη Θεσσαλία είναι έξω από κάθε σχεδιασμό. Δεν είναι άλλοθι, αλλά είναι προειδοποίηση για φαινόμενα που με βεβαιότητα θα χτυπήσουν. Οφείλει και η κοινωνία στο σύνολό της να λάβει μέτρα για την άμυνά της. Η Κλιματική Κρίση είναι εδώ. Μας υποχρεώνει να τα δούμε όλα διαφορετικά. Και το ζήτημα των αποζημιώσεων. Έχουμε ανακοινώσει έκπτωση 10% σε όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους. Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να γίνει υποχρεωτική. Θα προχωρήσει και η ασφάλιση στην αγροτική παραγωγή. Πρέπει να ξεκινήσει δημοσίως διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση, όλων των περιουσιών, από φυσικές καταστροφές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Είναι ένα στοίχημα που βάζουμε με τους εαυτούς μας. Θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων. Πρέπει να βρούμε μόνιμες λύσεις στον τομέα της άρδευσης». 

Μητσοτάκης: Δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα - Οι τρεις επισημάνσεις

Ο πρωθυπουργός τελειώνοντας με το εισαγωγικό κομμάτι της ομιλίας του, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανακοινώσει πομπώδεις παροχές και υποστήριξε ότι «δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα». Στη συνέχεια, σε προσωπικό τόνο είπε: «Ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο. Αλλά και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια, όσο ανυπέρβλητα κι αν φαίνονταν».

«Το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. Έχουμε δημιουργήσει αποθεματικό για τις φυσικές καταστροφές ύψους 300 εκατ. ευρώ. Από το 2024 θα είναι 600 εκατ. ευρώ. Τα πρόσθετα χρήματα θα προέλθουν από αύξηση φόρου διαμονής, ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία. Η πολιτεία θα απαιτήσει και τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. Και με κεφάλαια. Να γίνουν ανάδοχοι σε έργα, να δοθούν εκπτώσεις, ακμαία οργανισμοί όπως η Ένωση Τραπεζών που συνεισέφερε 50 εκατ. ευρώ, η Ένωση Εφοπλιστών, οι Βιομήχανοι, οι απόδημοι, να χρηματοδοτήσουν εθελοντικά. Μίλησα αρκετά για τη Θεσσαλία. Να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας στον Έβρο ότι θα ισχύσουν τα ίδια. Δεν θα επαναλάβω το σχέδιο, να γνωρίζουν πως θα προχωρήσει η φύλαξη από τις παράνομες ροές. Η επέκταση του φράχτη στον Έβρο θα ολοκληρωθεί», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν με απασχολεί το πολιτικό κόστος. Όσα πω θα αποτελούν την αλήθεια. Τις επιτυχίες μας και τις υστερήσεις μας. Θα ξεβολέψουν μερικούς, αλλά θα ευνοήσουν τους πολλούς. Έχω εντολή μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αυτές κάνω.Υλοποιήθηκε το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων ύψους 4,4 δισ. ευρώ. Αύξηση στους δημόσιους υπαλλήλους μετά από 10 χρόνια. Αποκτούν ένα πρόσθετο μισθό τον χρόνο. Το αφορολόγητο αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, για να στηριχθεί η οικογένεια. Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Η επόμενη τετραετία θα είναι περίοδος επένδυσης στο αύριο της χώρας, στη δημιουργία πλούτου. Να γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση για καιρό ακόμα θα στοχοποιείται αυτόματα για όποια αστοχία. Όσοι ασκούν κριτική ας αφιερώσουν λίγο από τη σκέψη τους σε όσους είναι στην αρένα. Να το δουν οι διάφοροι αυτόκλητοι πυροσβέστες του καναπέ, οι μεταρρυθμιστές της φακής»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 87η ΔΕΘ
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Ξεπαγώνουν οι 3ετίες - Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι το Market Pass θα επεκταθεί μέχρι το τέλος του 2023 μόνο για τον Έβρο και τη Θεσσαλία. 
  • Από 1η Ιανουαρίου 2024 ξεπαγώνουν οι 3ετίες και κάθε επίδομα που ήταν σε αναστολή από το 2012.
  • Από τον Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 7% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Θα καταβληθεί και πάλι έκτακτη βοήθεια τα Χριστούγεννα, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους
  • Tέλος τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων
  • Αποδεσμεύονται 2.500 αστυνομικοί τον επόμενο μήνα από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. «Πρώτη η δική μου φύλαξη, μειώνεται στο μισό», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 
  • Μία και μόνη αναβολή στις δίκες
  • Το Youth Pass με 150 ευρώ σε 200.000 νέους.
  • Διπλασιάζουμε το πρόγραμμα «Σπίτι Μου». Στόχος να αποκτήσουν σπίτι 10.000 νέοι. Θα ευνοηθούν περίπου 150.000 συμπολίτες μας. Σταθερή και αδιαπραγμάτευτη η βοήθεια στους ευάλωτους.
  • Θα καταβληθεί πριν το τέλος του χρόνου, έκτακτη βοήθεια, σε όσους αδικεί η προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου.
  • Από τον Ιανουάριο νέα αύξηση στους συνταξιούχους.
  • Το επόμενο διάστημα η επιστροφή στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Παραμένει η επέκταση στο επίδομα θέρμανσης και βοήθεια για τους ευάλωτους στο ρεύμα.
  • Οι συνταξιούχοι που εργάζονται δεν θα επιβαρύνονται με μείωση αποδοχών 30%. Θα καταβάλουν εισφορά 10% με πλαφόν.
  • Τον Απρίλιο θα υπάρξει νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.
  • Εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων και από μη τραπεζικούς φορείς
  • Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης
  • Μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών
  • Ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθειας

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα για την Οικονομία και τη Φορολογία που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ