- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η κακοκαιρία Daniel αλλάζει την ατζέντα του πρωθυπουργού για τη ΔΕΘ
Έμφαση στην πολιτική προστασία και την αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού
Οι πλημμύρες, αλλά και οι πυρκαγιές θέτουν στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας το ζήτημα της πολιτικής προστασίας
Αλλάζει την ατζέντα της ΔΕΘ το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στη ΔΕΘ, ανεβάζοντας ψηλά στις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη το ζήτημα της πολιτικής προστασίας και της αναδιοργάνωσης όλου του κρατικού μηχανισμού.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε αυτά τα δύο θέματα θα αφιερώσει μεγάλο μέρος της ομιλίας του στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Εξάλλου, ο ίδιος έχει τονίσει ότι το κράτος έχει υποχρέωση σε όλες του τις εκφάνσεις να γίνεται σε όλα τα επίπεδα όλο και περισσότερο ανθεκτικό.
Στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ελέω της κλιματικής αλλαγής, να επικαιροποιηθεί όλος ο σχεδιασμός πολιτικής προστασίας, αλλά και να αναδιοργανωθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός που συμβάλλει στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών είτε αυτές προέρχονται από καταστροφικές πυρκαγιές, είτε από πλημμυρικά ή άλλου είδους καταστροφικά φυσικά φαινόμενα.
Την κύρια ευθύνη και το βάρος αυτής της αναδιοργάνωσης αναμένεται να επωμιστούν, εκτός από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Μεταφορών και Υποδομών, αλλά και το υπουργείο Άμυνας.
Από το βήμα της ΔΕΘ, αναμένεται να γίνουν συγκεκριμένες αναφορές και στα μέτρα πρόληψης για τις υπόλοιπες φυσικές καταστροφές που μπορεί να πλήξουν τη χώρα και απαιτούν την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας. Μέτρα που θα έχουν στο επίκεντρό τους την ασφάλεια του πολίτη, την ενίσχυση των υποδομών, κρατικών και ιδιωτικών, αλλά και την ενεργή εμπλοκή και των συντονισμό των περιφερειών, των δήμων και της κοινωνίας των πολιτών έναντι της κλιματικής αλλαγής και των φαινομένων που προκαλεί.
Αναδιοργάνωση του Δημοσίου και των ΟΤΑ
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η αναδιάρθρωση κρίσιμων κρατικών δομών ξεκινάει από τον δημόσιο τομέα, που καλείται να δώσει σε βάθος χρόνου καλύτερα στελέχη. Ως εκ τούτου, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει αναλυτικά για την ανάγκη αναδιοργάνωσης του Δημοσίου, με την εισαγωγή νέων διαδικασιών πρόσληψης, αξιολόγησης και χρηματικής επιβράβευσης για την αποτελεσματικότητα ή αντίστοιχα ποινών για την αναποτελεσματικότητα των στελεχών.
Ετερος βασικός στόχος που μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα είναι η αναμόρφωση της διακυβέρνησης των ΟΤΑ, όπως φάνηκε και από την αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, όταν είπε πως οι στόχοι των δήμων θα αναρτώνται πλέον δημόσια και ανάλογα τα αποτελέσματα θα λαμβάνουν χρηματοδότηση.
Τέλος, και οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές αναμένται να κυριαρχήσουν στην ομιλία του πρωθυπουργού. Ήδη, ο σχεδιασμός για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχουν συζητηθεί ήδη στην πολιτική σκηνή και η κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει το επικαιροποιημένο πλάνο της με το σχέδιο πολιτικής προστασίας «ΑΙΓΙΣ» συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δις ευρώ.
Σημειώνεται πως αναμένεται εντός των επόμενων ωρών επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Βόλο και τη Μαγνησία, ενώ κλιμάκιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης -υπό τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο- βρίσκεται ήδη στην περιοχή και διαβεβαιώνει πως θα κινηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες για να δοθούν οι αποζημιώσεις.
Με πληροφορίες από Καθημερινή, ΣΚΑΪ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Γάλλος πρόεδρος θα φτάσει στην Κύπρο, λίγες ημέρες μετά την επίθεση με drone στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι
Η κυριακάτικη ανασκόπηση του πρωθυπουργού
Οι ευχές του πρωθυπουργού για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Aντικαθιστά μετά από σχεδόν 30 χρόνια λειτουργίας το πρώην ΣΔΟΕ
Βασικό ζήτημα οι τιμές της ενέργειας εν μέσω πολέμου στη Μέση Ανατολή
«Ντροπή», έγραψε χαρακτηριστικά η σύζυγος του πρωθυπουργού
Ο ηθοποιός πέθανε σε ηλικία 82 ετών
Δημοσίευμα παρουσίαζε την κόρη του πρωθυπουργού να έχει επιστρέψει με ιδιωτικό τζετ και κόστος 50.000 ευρώ
Η αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ μετά την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου για τη Χρυσή Αυγή
Ισχυρή επίδοση της ελληνικής οικονομίας – Επενδύσεις +9%, μισθοί +6,6% και βελτίωση εμπορικού ισοζυγίου
Kαταβάλλονται 70 εκατ. ευρώ σε 73.000 δικαιούχους – Αναλυτικά όλα τα ποσά
Ανάρτηση του πρωθυπουργού για τη νέα ρύθμιση που θα ισχύσει από τις επόμενες εθνικές εκλογές
Κλιμάκωση ΗΠΑ - Ιράν και φόβοι για κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ωθούν το Brent σε νέα άνοδο
Συντονισμένη επιχείρηση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και της ΕΛ.ΑΣ. σε Πάτρα, Κάτω Αχαΐα, Κόρινθο και Κατερίνη
Η υπουργός παρουσιάζει την ψηφιακή δράση που στοχεύει στην εκπαίδευση 10.000 ωφελούμενων
Ιστορικό ρεκόρ στην ασφαλιστική αγορά με παραγωγή άνω των 6 δισ. ευρώ και πρόστιμα 55 εκατ. ευρώ για τους παραβάτες
«Ανέδειξε τον πολιτισμό σε κεντρικό στοιχείο για την Ελλάδα της Αλλαγής» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Με αφορμή τη μεταφορά πυραύλων Patriot στην Κάρπαθο
Τι αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.