Πολιτικη & Οικονομια

Ξεκαθαρίζει η εικόνα των υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Περιοδεία Αχτσιόγλου στη Βόρεια Ελλάδα - Ποιοι άλλοι ανοίγουν τα χαρτιά τους

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ξεκαθαρίζει η εικόνα των υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκαθαρίζει η εικόνα των υποψηφίων για την ηγεσία - H Έφη Αχτσιόγλου αρχίζει εκστρατεία στη Βόρεια Ελλάδα, ποιοι άλλοι ετοιμάζουν ανακοινώσεις

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα. Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είτε αρχίζουν την προεκλογική εκστρατεία τους, είτε οριστικοποιούν τις προθέσεις τους.

Οι προθέσεις Τεμπονέρα και Φάμελλου

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Διονύσης Τεμπονέρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος έβαλε «φρένο» στα σενάρια περί δικής του υποψηφιότητας.

«Δεν σκέφτομαι μια προσωπική εμπλοκή», δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτοντας τα σενάρια για δική του υποψηφιότητα και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντί να συζητάμε μόνο για το πρόσωπο, οι υποψήφιοι πρέπει να βάλουν στην κουβέντα και αυτά τα δύο ζητήματα. Οι μοναχικές πορείες μέχρι το συνέδριο, χωρίς να κάνουμε έναν διάλογο για το νέο κόμμα δεν φτάνει“, είπε.

Την ίδια στιγμή, ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ: «Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων τρέχει μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου.. Έως τότε μπορεί οποιοσδήποτε να υποβάλλει υποψηφιότητα και να την καταθέσει στα αρμόδια όργανα του κόμματος.»

Ξεκαθαρίζει η εικόνα των υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
© ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Περιοδείες Αχτσιόγλου στη Βόρεια Ελλάδα

Περιοδείες στη Β. Ελλάδα ξεκινά την Τετάρτη η Έφη Αχτσιόγλου, με το σύνθημα «Μαζί φτιάχνουμε το μέλλον». Η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, την Έδεσσα, τα Γιαννιτσά, την Καβάλα και τη Βέροια.

«Προσπάθησα να βάλω ένα τέλος σε μια συζήτηση ταυτοτήτων που δεν έχει περιεχόμενο, κάπως άγονη, αντιπαραγωγική και οπωσδήποτε αχρείαστα διαιρετική για το κόμμα μας. Δεν βοηθάει η πλειοδοσία για το ποιος είναι πιο αριστερός, εκείνος που θέλει να πάει το κόμμα προς το Κέντρο, εκείνος που θέλει να πάει το κόμμα σε πιο ριζοσπαστικούς δρόμους κ.λπ., αυτές είναι απλά δηλώσεις, λίγη σχέση έχουν με την ουσία» υποστήριξε σχετικά με το ζήτημα του πολιτικού στίγματος η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο «Βήμα». Αντίθετα, για την κ. Αχτσιόγλου, η αξιωματική αντιπολίτευση απευθύνεται σήμερα σε έναν «ευρύ κόσμο που αναζητεί μια άλλη προοπτική πέρα από εκείνη που του προσφέρει μια Δεξιά, όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη». Επιδιώκοντας τη συζήτηση με τον «ευρύ» αυτό κόσμο, η κ. Αχτσιόγλου ξεκινά αύριο από τη Θεσσαλονίκη τον κύκλο περιοδειών της ανά την Ελλάδα με κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής της καμπάνιας: «Μαζί φτιάχνουμε το μέλλον». Με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα, η κ. Αχτσιόγλου θα βρεθεί μετά τη Θεσσαλονίκη, στην Έδεσσα, στη γενέτειρά της, τα Γιαννιτσά, την Καβάλα και τη Βέροια, ανεβάζοντας ρυθμούς στην εσωκομματική αναμέτρηση.

Παππάς: Υπέρ μετασχηματισμού του κόμματος

Με αναφορές στη δημοκρατική προοδευτική παράταξη συνοδεύτηκε το χθεσινό μήνυμα του υποψήφιου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, με αφορμή την 49η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. «Και φέτος, 49 χρόνια μετά, δηλώνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε σε ένα μέτωπο δημοκρατίας ενάντια στους υμνητές της, στην ακροδεξιά που βγαίνει και πάλι από το περιθώριο και σε όσους συναγελάζονται μαζί τους.

»Και φέτος, 49 χρόνια μετά, δηλώνουμε ότι όλες και όλοι μαζί οι δημοκράτες πολίτες, με την κοινή ιστορική μας παράδοση, θα κάνουμε το χρέος μας απέναντι στην ιστορία, στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, στις παρακαταθήκες τους» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς, καταλήγοντας πως: «Οι αγώνες συνεχίζονται».

Θέση του Νίκου Παππά είναι πως πρέπει «ο ΣΥΡΙΖΑ να φύγει από τη ζεστή φωλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς», όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» και τάχθηκε υπέρ του μετασχηματισμού του κόμματος.

Τσακαλώτος: Συγκεκριμένες θέσεις και χρονοδιάγραμμα

Ώρα Ελλάδος - OPEN

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να είναι αξιόπιστο κόμμα θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες θέσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να μπορεί να είναι πιστευτό, τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ατζέντα της αριστεράς δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει απεύθυνση και στους φιλελεύθερους, όπως για παράδειγμα σε ζητήματα κοινωνικών δικαιωμάτων. Όπως είπε, υπάρχουν πολλά θέματα (όπως οι υποκλοπές, η δημοκρατία, το κράτος δικαίου) που θα μπορούσαν να υπάρξουν συναινέσεις.

Σχετικά, τέλος, με το ερώτημα αριστερά ή κέντρο, ανέφερε ότι «κάθε κόμμα πρέπει να έχει μια ξεκάθαρη ταυτότητα και αφετηρία. Δεν μπορεί να είναι όλοι και αριστεροί και σοσιαλδημοκράτες και δεξιοί. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος του λαϊκισμού: ένα κόμμα να λέει ναι σε όλους και πρακτικά να υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να κάνει. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι κόμμα πλειοψηφίας, καθώς σε πολλά θέματα πλέον η αριστερά φαίνεται να δικαιώνεται», κατέληξε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ