Πολιτικη & Οικονομια

Τσακαλώτος: «Ναι» σε debate υποψηφίων, «όχι» στο να ψηφίσουν φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ

Τι λέει για την επόμενη μέρα της Κουμουνδούρου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσακαλώτος: «Ναι» σε debate υποψηφίων, «όχι» στο να ψηφίσουν φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Τσακαλώτος: Ανοιχτός σε debate υποψηφίων αλλά υπό όρους – Τι λέει για τη διαδικασία εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ

Το πώς αντιλαμβάνεται τη «νέα σελίδα» του ΣΥΡΙΖΑ σκιαγράφησε, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προτάσσοντας τη στρατηγική για ιδεολογικές μάχες και την παραγωγή πολιτικής.

Κάνοντας λόγο για ένα «επιτελικό κόμμα που ξέρει να συντονίζει και να ακούει», υπογράμμισε ότι οι σημαντικές αλλαγές που απαιτούνται σε σειρά από ζητήματα δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την Αριστερά και δεν μπορεί κι από μόνη της η Αριστερά - «γι’ αυτό πρέπει να κάνεις και συμμαχίες, κοινωνικές και πολιτικές».

Αναφερόμενος στη εκλογική συντριβή και συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος πρόεδρος, παραδέχτηκε ότι και ο ίδιος αιφνιδιάστηκε. Σχετικά με την απλή αναλογική, ο υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Τσίπρα εκτίμησε ότι ίσως η διάθεση προοδευτικών συνεργασιών θα έπρεπε να έχει επικοινωνηθεί από την προεκλογική ΔΕΘ, βάζοντας και χρονικό όριο ενός μήνα για τη διαβούλευση.

Θετικός στη διεξαγωγή debate

Ως προς το detate των υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ανεπιφύλακτα «ναι». Ωστόσο, στάθηκε στο format μιας τηλεμαχίας και τάχθηκε υπέρ μιας ελεύθερης κουβέντας με θεματικές δεδομένου ότι «δεν είμαστε αντίπαλοι». «Απευθυνόμαστε και στην κοινωνία και στους ανθρώπους που θα ψηφίσουν, οι οποίοι θέλουν να ακούσουν τι λέμε για το μέλλον» σημείωσε.

Για την πρόταση να ανοίξει η διαδικασία εκλογής προέδρου και σε φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως θεωρεί ότι το πιο σωστό και το πιο δεοντολογικό -αφού έτσι προβλέπει το καταστατικό- είναι να ισχύσει η διαδικασία που έγινε και στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδειξε να παίρνει τις τάσεις και να μιλά για ρεύματα ιδεών και όχι μηχανισμούς συσχετισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο ζήτημα του debate φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των «διαδόχων» του Αλέξη Τσίπρα.

Υπέρ του να ψηφίσουν και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ η Αχτσιόγλου

Χθες η Έφη Αχτσιόγλου έκανε άνοιγμα στους πολίτες λέγοντας «ναι» στο σενάριο να προσέλθουν στην κάλπη όχι μόνο μέλη αλλά και «φίλοι», κατά αναλογία διαδικασιών που έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ειδικότερα, σε χθεσινή της συνέντευξη στο Open, ερωτηθείσα στο εάν συμφωνεί να προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες και αυτοί που προσέρχονται ως «φίλοι» του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: 

«Εμείς πρέπει ως ΣΥΡΙΖΑ, εμείς να πάμε στις ζωές των πολιτών, όχι να περιμένουμε τους πολίτες να έρθουν στις διαδικασίες μας, τι σημαίνει αυτό ότι σε μια περίοδο που οι πολίτες έχουν μια απαξίωση για την κοινωνική συμμετοχή, μια απαξίωση για την λειτουργία των κομμάτων εγώ θα ήμουν υπέρ μιας οποιασδήποτε διαδικασίας θα τους δώσει τη δυνατότητα να εμπλακούν, έστω και λίγο. Άρα ναι, δεν έχω διαφωνία σε αυτό». Όπως ανέφερε είναι σημαντικό οι πολίτες να έρθουν να ψηφίσουν, είναι «σημαντικό να εκφραστούν και να γίνουν συνοδοιπόροι αυτής της πορείας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ