Πολιτικη & Οικονομια

Εκκίνηση για τη νέα θητεία Μητσοτάκη: Ορκωμοσία του πρωθυπουργού και ανακοίνωση της κυβέρνησης

Ποια πρόσωπα αναμένεται να συνθέσουν το Υπουργικό Συμβούλιο

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με υψωμένο το χέρι χαιρετά τους φίλους και τα στελέχη της ΝΔ που συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς μετά το εκλογικό αποτέλεσμα
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Εκλογές 2023: Η ορκωμοσία Μητσοτάκη, το στίγμα της νέας τετραετίας και ο σχηματισμός κυβέρνησης

Ιστορική νίκη με συντριπτικό ποσοστό για τη Νέα Δημοκρατία από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου 2023. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχθηκε πρωθυπουργός και αναμένεται να βρεθεί και πάλι από σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η πρώτη μετεκλογική εβδομάδα φέρνει πολιτικές εξελίξεις, αφού μέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί και το νέο κυβερνητικό σχήμα, με το οποίο η Πειραιώς καλείται να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Βέβαια, ραγδαίες πρόκειται να είναι και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δεύτερη εκλογική ήττα που γνώρισε η Κουμουνδούρου σε λιγότερο από ενάμιση μήνα. Ήδη από το βράδυ των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας «έθεσε εαυτόν» στην κρίση των μελών του κόμματος. 

Η ημέρα είναι πυκνή σε πολιτικά γεγονότα. Η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, νωρίς το πρωί αναμένεται να παραδώσει τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στον Κωνσταντίνο Τασούλα. Συγκεκριμένα, στις 9 αύριο το πρωί η κ. Σπανού θα μεταβεί στο Μέγαρο της Βουλής όπου θα επιδώσει τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο κ. Τασούλας με τη σειρά του θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει σχετικώς, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος. Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο, και μερικές ώρες μετά, αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctm0giqa87zd)

Πότε ορκίζονται οι βουλευτές

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Ποια τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Δευτέρα (26.6) τα πρόσωπα που θα ενταχθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο - όπως έχει δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης- θα έχει περισσότερες γυναίκες, αλλά και ένα νέο χαρτοφυλάκιο, εκείνο του Υπουργείου Οικογένειας. 

Σύμφωνα με διαρροές, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα είναι εκείνος που θα ανακοινώσει τους υπουργούς της δεύτερης θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης φαίνεται ότι θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιου του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο προκάτοχός του, Νίκος Δένδιας, αναλαμβάνει το Εθνικής Άμυνας. Στο Υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί ο Κωστής Χατζηδάκης, με αναπληρωτή τον Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Νίκη Κεραμέως θα είναι η υπουργός που θα αναλάβει να μας οδηγήσει στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Οκτώβρη αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Εσωτερικών, με αναπληρωτή τον Θόδωρο Λιβάνιο

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ για το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αναπληρώτρια την Ειρήνη Αγαπηδάκη. Στο Υπουργείο Παιδείας μετακινείται ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αφήνοντας στη θέση στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου. Στο Υπουργείο Αθλητισμού ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ στο Υπουργείο Πολιτισμού για μία ακόμη θητεία η Λίνα Μενδώνη. 

Στο Υπουργείο Επενδύσεων ο Κώστας Σκρέκας, στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο Βασίλης Κικίλιας, στο Υπουργείο Τουρισμού η Όλγα Κεφαλογιάννη, στο νέο Υπουργείο Οικογένειας η Σοφία Ζαχαράκη, στο Υπουργείο Εργασίας ο Άδωνις Γεωργιάδης, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο Χρήστος Σταϊκούρας, στο Υπουργείο Ναυτιλίας ο Νότης Μηταράκης, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο Υπουργείο Μετανάστευσης ακούγεται τόσο το όνομα του Δημήτρη Καιρίδη, όσο και εκείνο του Τάκη Θεοδωρικάκου. Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να δούμε είτε τον Γ. Φλωρίδη, είτε την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Ο Μάκης Βορίδης θα είναι υπουργός Επικρατείας.

H ορκωμοσία των νέων υπουργών δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και μέσα στην ημέρα, αν και οι αρχικές πληροφορίες ανάφεραν ότι αναμένεται να γίνει αύριο Τρίτη 27 Ιουνίου 2023. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctm0eqqe91c1)

Το στίγμα Μητσοτάκη για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από την πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος θέλησε να δώσει το στίγμα της νέας κυβερνητικής του θητείας. «Με το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα, η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο στην πορεία της», ήταν τα πρώτα του λόγια έξω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς. Ο Κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να είναι «πρωθυπουργός όλων των πολιτών», αφού - όπως είπε- «τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα». 

«Οι στόχοι μας είναι υψηλοί και πρέπει να είναι υψηλοί, σε μια δεύτερη θητεία που μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα. Με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα αυξήσουν τους μισθούς και θα μειώσουν τις ανισότητες. Με καλύτερη δημόσια και δωρεάν υγεία. Με ένα πιο αποτελεσματικό και ψηφιακό κράτος. Και μία ισχυρή πατρίδα, στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Έχουμε και το σχέδιο και την εμπειρία να τα κάνουμε όλα αυτά πράξη. Από αύριο κιόλας η νέα κυβέρνηση καλείται να αποτυπώσει σε έργο την επικράτηση των ιδεών και των πολιτικών συμπεριφορών που δικαίωσε η κάλπη. Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Γι’ αυτό και θα επιδιώκω πάντα ευρύτερες συναινέσεις. Όμως ο λαός μάς έδωσε μια ασφαλή πλειοψηφία. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, λοιπόν, θα προχωρήσουν με ταχύτητα, καθώς αυτό απαιτεί η επιλογή τού ελληνικού λαού. Και θα την τιμήσω στο ακέραιο. Απευθύνομαι και σε όσους συμπολίτες μας σήμερα δεν μας ψήφισαν, αλλά και σε όσους δυστυχώς δεν έπραξαν το καθήκον τους, αυξάνοντας σημαντικά την αποχή σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, για να τους υποσχεθώ ακόμα μια φορά ότι θα είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και οι πολίτες, ιδίως οι πιο αδύναμοι, πρέπει να αισθάνονται το κράτος δίπλα τους σε κάθε δυσκολία», σημείωσε στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctlxssjplkkp)

Την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης »»» Εκλογές 2023


 
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ