Πολιτικη & Οικονομια

Η κάλπη έβγαλε ισχυρή αυτοδυναμία ΝΔ και οκτακομματική Βουλή

Η «ακτινογραφία» του εκλογικού αποτελέσματος

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η κάλπη έβγαλε ισχυρή αυτοδυναμία ΝΔ και οκτακομματική Βουλή
© Dimitris Kapantais / SOOC

Εκλογές 2023: Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, ήττα ΣΥΡΙΖΑ και 8κομματική Βουλή - Κατακερματισμός της αντιπολίτευσης και ενίσχυση ακροδεξιών κομμάτων - Η «ακτινογραφία» του εκλογικού αποτελέσματος

Ένα νέο πολιτικό τοπίο προέκυψε μετά τους δύο γύρους των εθνικών εκλογών. Η κάλπη της 25ης Ιουνίου «έβγαλε» μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, επιβεβαίωσε τη συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατέδειξε την ενίσχυση ακροδεξιών κομμάτων.

Η Νέα Δημοκρατία διατήρησε τις δυνάμεις της, τόσο σε σχέση με την αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, όσο και με το 2019, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τη διακυβέρνηση με ποσοστό 39,8%. Πρόκειται για μια ιστορική νίκη για την κεντροδεξιά παράταξη, που επιπλέον αναδεικνύεται στο πιο ισχυρό μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Το επίσημο εκλογικό αποτέλεσμα, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, δίνει στη ΝΔ ποσοστό 40,6% και αυτοδυναμία 158 εδρών, καθώς επίσης αύξηση της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με τον «α' γύρο» των εθνικών εκλογών σε 22,8 μονάδες. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε σε ολική κατάρρευση, μη καταφέροντας να συγκρατήσει τις δυνάμεις του συγκριτικά με τον «α' γύρο» της εκλογικής αναμέτρησης, πολύ περισσότερο να κερδίσει το στοίχημα του κεντρώου χώρου και της αξιόπιστης αντιπολίτευσης έναντι του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε αποδυνάμωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 17,8% και 47 έδρες, και το ΠΑΣΟΚ 11,9% και 32 έδρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε το κλείσιμο ενός ιστορικού κύκλου για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο ίδιος απέφυγε -για άλλη μια φορά- να παραιτηθεί· αντιθέτως έθεσε εαυτόν στην κρίση των μελών του κόμματος, (και όχι απλώς των οργάνων), κάτι που αναλυτές μεταφράζουν σε προσπάθεια να διατηρηθεί στην ηγεσία του κόμματος μέσω της διεύρυνσης του σώματος που θα κληθεί να τον κρίνει.

Από το εκλογικό αποτέλεσμα προκύπτει οκτακομματική Βουλή, με κατακερματισμό της αντιπολίτευσης και αύξηση του ποσοστιαίου «αποτυπώματος» της ακροδεξιάς σε σχέση με το 2019, που επιστρέφει στα επίπεδα του 2012. Στη Βουλή εισέρχονται -με τη στήριξη του καταδικασμένου για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη- οι «Σπαρτιάτες» ως 5ο σε δύναμη κόμμα, η «Νίκη», καθώς και η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Εντός Βουλής παραμένει η Ελληνική Λύση, ενώ εκτός τίθεται το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Το εκλογικό αποτέλεσμα

Αναλυτικότερα, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, το εκλογικό αποτέλεσμα έχει ως εξής:

ΝΔ: 40,6% και 158 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 17,8% και 47 έδρες

ΠΑΣΟΚ: 11,9% και 32 έδρες

ΚΚΕ: 7,7% και 20 έδρες

Σπαρτιάτες: 4,7% και 12 έδρες

Ελληνική Λύση: 4,5% και 12 έδρες

Νίκη: 3,7% και 10 έδρες

Πλεύση Ελευθερίας: 3,17% και 8 έδρες

Μητσοτάκης: Ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών

Το στίγμα της νέας θητείας του έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, κάνοντας λόγο για ισχυρή εντολή για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.

«Με το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα, η Ελλάδα ανοίγει ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο στην πορεία της. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι πολίτες δεν έστειλαν μόνο ένα μήνυμα συνέχειας στη διαδρομή που χαράξαμε πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά μας έδωσαν ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στον δρόμο των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.

Με ηχηρό και ώριμο τρόπο έκλεισαν οριστικά έναν τραυματικό κύκλο ψέματος και τοξικότητας που κράτησαν πίσω τη χώρα και δίχασαν την κοινωνία, εδραιώνοντας έτσι την εποχή της αληθινής προόδου.

Ευχαριστώ και ευγνωμονώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για την εμπιστοσύνη τους. Αυτή η απλόχερη στήριξη αυξάνει την ευθύνη να ανταποκριθούμε στις ελπίδες τους.

Ενώ και εγώ προσωπικά νιώθω τώρα βαρύτερο το χρέος να υπηρετήσω την πατρίδα με όλες μου τις δυνάμεις. Ποτέ δεν υπόσχομαι θαύματα. Σας βεβαιώνω, όμως, ότι θα μείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον, με σχέδιο, αφοσίωση και κυρίως με σκληρή δουλειά. Χωρίς να ανεχθώ καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά.

Είμαστε, εξάλλου, απέναντι στα προβλήματα και δίπλα σε όλους τους πολίτες. Όσο σημασία, λοιπόν, αποδίδω στην αποτελεσματικότητα της νέας διακυβέρνησης, άλλο τόσο θα πολεμήσω κάθε στάση που θα περιφρονεί την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Οι στόχοι μας είναι υψηλοί και πρέπει να είναι υψηλοί, σε μια δεύτερη θητεία που μπορεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα. Με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα αυξήσουν τους μισθούς και θα μειώσουν τις ανισότητες. Με καλύτερη δημόσια και δωρεάν υγεία. Με ένα πιο αποτελεσματικό και ψηφιακό κράτος. Και μία ισχυρή πατρίδα, στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Έχουμε και το σχέδιο και την εμπειρία να τα κάνουμε όλα αυτά πράξη.

Από αύριο κιόλας η νέα κυβέρνηση καλείται να αποτυπώσει σε έργο την επικράτηση των ιδεών και των πολιτικών συμπεριφορών που δικαίωσε η κάλπη.

Γνωρίζω ότι οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Γι’ αυτό και θα επιδιώκω πάντα ευρύτερες συναινέσεις. Όμως ο λαός μάς έδωσε μια ασφαλή πλειοψηφία. Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, λοιπόν, θα προχωρήσουν με ταχύτητα, καθώς αυτό απαιτεί η επιλογή τού ελληνικού λαού. Και θα την τιμήσω στο ακέραιο.

Απευθύνομαι και σε όσους συμπολίτες μας σήμερα δεν μας ψήφισαν, αλλά και σε όσους δυστυχώς δεν έπραξαν το καθήκον τους, αυξάνοντας σημαντικά την αποχή σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, για να τους υποσχεθώ ακόμα μια φορά ότι θα είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Γιατί τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα και οι πολίτες, ιδίως οι πιο αδύναμοι, πρέπει να αισθάνονται το κράτος δίπλα τους σε κάθε δυσκολία.

Επιτρέψτε μου, τέλος, να κλείσω με μία πιο προσωπική αναφορά. Όταν, πριν από 20 χρόνια, έκανα τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι σήμερα θα βρισκόμουν μπροστά σας να έχω αυτή την μεγάλη τιμή, αυτή την μεγάλη ευθύνη, εκλεγμένος για δεύτερη φορά αυτοδύναμος Πρωθυπουργός, και μάλιστα με μία ισχυρή εντολή.

Δούλεψα πολύ σκληρά για να φτάσω ως εδώ, προσπαθώντας συνέχεια να γίνομαι καλύτερος και να μαθαίνω από τα λάθη μου. Δεν θα τα είχα καταφέρει, όμως, χωρίς τους συνεργάτες μου, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς. Όμως το μεγάλο «ευχαριστώ» το οφείλω στην οικογένειά μου, στη Μαρέβα, στη Σοφία, στον Κωνσταντίνο, στη Δάφνη. Με τον τρόπο τους με κράτησαν πάντα προσγειωμένο, ώστε να μπορώ να ακολουθώ όσο μπορώ τους στίχους τού ποιητή: να ονειρεύεσαι μπορείς, χωρίς να γίνεις δούλος των ονείρων. Και κυρίως με τα πλήθη να μιλάς και να κρατάς την αρετή σου.

Σήμερα θα χαρούμε για λίγο τη νίκη μας. Από αύριο πρωί, όμως, σηκώνουμε ξανά τα μανίκια και ξεκινάμε την προσπάθεια να χτίσουμε μαζί μία ισχυρή Ελλάδα, μία πατρίδα με περισσότερη ευημερία, με περισσότερη δικαιοσύνη για όλους.

Ευχαριστώ και πάλι για τη μεγάλη τιμή. Ξημερώνει για όλους αύριο μία ακόμα καλύτερη μέρα.»

Διαβάστε επίσης: 

Τσίπρας: «Θέτω εαυτόν στην κρίση των μελών του κόμματος»

Ανδρουλάκης: «Η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ θα είναι γερή και στιβαρή»

Κουτσούμπας: Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή

«Σπαρτιάτες»: Ευχαρίστησε τον Κασιδιάρη ο επικεφαλής του κόμματος

Βελόπουλος: Η Ελληνική Λύση απέδειξε πως είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει

Νατσιός: Με φόβο θεού θα πορευθούμε μαχόμενοι για τη νίκη του ελληνισμού

Κωνσταντοπούλου: Εγώ κάνω για 100 βουλευτές, θα είμαι η υπεράσπιση των πολιτών

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.