Πολιτικη & Οικονομια

Πώς η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώνει την αξιωματική αντιπολίτευση

Το δεύτερο ηχηρό μήνυμα της κάλπης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώνει την αξιωματική αντιπολίτευση
© ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΩΡΤΖΙΝΗΣ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκλογές 2023: Πώς η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώνει την αντιπολίτευση

Κυρίαρχη και αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία είναι το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, με τη διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώνεται στις 22,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Στον αντίποδα της ιστορικής νίκης της ΝΔ και επανεκλογής της ως κυβερνών κόμμα βρίσκεται η πρωτοφανής συρρίκνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ κοινοβουλευτική δύναμη μόλις 48 βουλευτών, καταγράφοντας πτώση τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστό.

Πρακτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται όχι μόνο σε αυτοκριτική και αποτίμηση της συντριπτικής ήττας του -με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον Αλέξη Τσίπρα που έθεσε αυτόν στην κρίση των μελών του κόμματος- αλλά και στη «διάνοιξη» του δρόμου των συγκλίσεων μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων εντός της νέας οκτακομματικής Βουλής. 

Το εκλογικό αποτέλεσμα καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ ανίκανο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης χωρίς τη στήριξη τουλάχιστον άλλου κόμματος της αντιπολίτευση, καθώς βάσει Κανονισμού της Βουλής απαιτείται η συναίνεση του 1/6 του Σώματος, δηλαδή η υπογραφή τουλάχιστον 50 βουλευτών.

Ένα ακόμα εργαλείο κοινοβουλευτικού ελέγχου που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει χάσει, είναι η δυνατότητα πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, διότι και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να να υπογράφεται από 1/5 τoυ Σώματος, δηλαδή τουλάχιστον 60 βουλευτές.

Εκτίμηση ποσοστών και εδρών βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων

Νέα Δημοκρατία: 40,5% και 158 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 17,8% και 48 έδρες

ΠΑΣΟΚ: 11,9% και 32 έδρες

ΚΚΕ: 7,7% και 20 έδρες

Σπαρτιάτες: 4,7% και 12 έδρες

Ελληνική Λύση: 4,45% και 12 έδρες

Νίκη: 3,7% και 10 έδρες

Πλεύση Ελευθερίας: 3,15% και 8 έδρες

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ