Πολιτικη & Οικονομια

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τις ελληνικές εκλογές: Συντριπτική νίκη Μητσοτάκη

Πώς βλέπουν τις εξελίξεις στη χώρα μας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές 2023 - Διεθνή ΜΜΕ: Συντριπτική νίκη Μητσοτάκη
© EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Εκλογές 2023 - Διεθνή ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα: «Συντριπτική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη»

Τις εξελίξεις στη χώρα μας μετά τα αποτελέσματα των exit polls, που προοικονόμησαν την ξεκάθαρη νίκη και αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζουν τα διεθνή Μέσα

Το BBC αναφέρει ότι ο Έλληνας συντηρητικός ηγέτης Κυριάκος Μητσοτάκης θα κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός και την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα exit polls. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νίκησε τον Μάιο τον κεντροαριστερό αντίπαλό του, Αλέξη Τσίπρα, αλλά προκήρυξε νέες εκλογές σε μια προσπάθεια να κερδίσει αρκετές έδρες για να κυβερνήσει μόνος του.

Το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, προβλέπεται να κερδίσει το 40-44% των ψήφων, πολύ μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται στο 16,1-19,1%.

Από την πλευρά του, το Reuters τονίζει ότι το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα είχε ένα επιβλητικό προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής (25/6), όπως έδειξαν τα exit polls, με τον πρώην πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κατακτά μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα.

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 40-44% των ψήφων, με τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 16,1-19,1%, όπως έδειξε το exit poll που διεξήχθη από κοινού από έξι εταιρείες δημοσκοπήσεων για τους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το Bloomberg αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος για μια σαρωτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής (25/6) -τη δεύτερη ψηφοφορία στη χώρα μέσα σε λίγο περισσότερο από έναν μήνα- και ο πρώην πρωθυπουργός θα κερδίσει πιθανότατα αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο για να μπορέσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση.

Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη θα κερδίσει μεταξύ 40% και 44% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit polls. Το νέο εκλογικό σύστημα της Ελλάδας απονέμει έως και 50 έδρες στον νικητή, πράγμα που σημαίνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα έχει μια άνετη πλειοψηφία στην αίθουσα των 300 εδρών.

Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, βυθίστηκε, λαμβάνοντας ποσοστό από 16,1% έως 19,1%.

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τις ελληνικές εκλογές: Συντριπτική νίκη Μητσοτάκη

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι Έλληνες ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές την Κυριακή για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε εβδομάδες, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το συντηρητικό κόμμα του, τη Νέα Δημοκρατία, να αναμένεται να κερδίσουν μια άνετη πλειοψηφία στη Βουλή.

Η Νέα Δημοκρατία ήρθε πρώτη στις εκλογές στην Ελλάδα στα τέλη Μαΐου με 41% των ψήφων, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών.

Οι εκλογές της Κυριακής διεξάγονται με διαφορετικό εκλογικό σύστημα, το οποίο είναι πιθανό να δώσει στο κόμμα του Μητσοτάκη απόλυτη πλειοψηφία, εκτός αν σημειωθεί κάποια μεγάλη ανατροπή.

Οι δημοσκοπήσεις και οι αναλυτές κάνουν λόγο για μεγαλύτερη νίκη της Νέας Δημοκρατίας από ό,τι το 2019, όταν το κεντροδεξιό κόμμα κέρδισε την εξουσία από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητσοτάκης έχει διευρύνει τη δημοτικότητά του από τότε, ενώ βελτιώνεται η οικονομία, διατηρώντας παράλληλα σκληρές μεταναστευτικές πολιτικές και τηρώντας σταθερή γραμμή στις σχέσεις με τη γείτονα χώρα, την Τουρκία.

Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τις ελληνικές εκλογές: Συντριπτική νίκη Μητσοτάκη

Στην Ιταλία, η εφημερίδα La Repubblica, σε μια πρώτη αναφορά στις σημερινές εκλογές στη χώρα μας, γράφει στη διαδικτυακή της πύλη ότι «στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα exit polls, η νίκη του Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρη».

«Το συντηρητικό κόμμα του Έλληνα πρωθυπουργού επιβεβαιώνει την επιτυχία των εκλογών του Μαΐου, αλλά αυτή τη φορά, με τον νέο εκλογικό νόμο, θα μπορέσει να συνθέσει κυβέρνηση», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.

Παράλληλα, το Aljazeera, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα, έχει ένα επιβλητικό προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές της χώρας, όπως έδειξαν τα exit poll, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κατακτά μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα.

Το κόμμα της ΝΔ προβλεπόταν την Κυριακή ότι θα κερδίσει την ψηφοφορία με σαφή πλειοψηφία. Το exit poll έδωσε στη Νέα Δημοκρατία 40-44% των ψήφων, έναντι 16,1-19,1% για το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο κυβέρνησε τη χώρα την περίοδο 2015-2019.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ