- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δημοσκόπηση GPO: 24,1 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου
Ποιο είναι το βασικότερο διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης
Εκλογές 2023 - Δημοσκόπηση GPO: 24,1 μονάδες μπροστά η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου
Στις 24,1 μονάδες φτάνει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πλέον στο 41,9% αυξάνοντας την επιρροή της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 17,8% διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Αντίστοιχα στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 44,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,9, ανεβάζοντας την απόστασή τους στο 25,6%.
Με βάση αυτό το εύρημα η ΝΔ θα λάμβανε στη νέα Βουλή 164 έδρες έναντι 53 του ΣΥΡΙΖΑ.
Η δημοσκόπηση δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει αυτή τη στιγμή μάχη οπισθοφυλακής προσπαθώντας να διατηρήσει τα ποσοστά του Μαΐου και μια απόσταση ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ το οποίο μένει στο 11,7% στην πρόθεση ψήφου.Το ΚΚΕ διατηρεί και αυτό τις δυνάμεις του χωρίς μεταβολές στο 6,5%, ενώ στα μικρότερα κόμμα γίνεται μεγάλη μάχη.
Η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να χάνει σχεδόν μια μονάδα σε σχέση με άλλες δημοσκοπήσεις και ισοβαθμεί με την Ελληνική Λύση στο 3,5%. Η Νίκη είναι λίγο πίσω από τα δύο αυτά κόμματα με ποσοστό 2,9% , ενώ εμφανίζονται για πρώτη φορά το κόμα «Σπαρτιάτες» με 2,1% που στηρίζονται από τον Ηλία Κασιδιάρη. Το ΜέΡΑ25 φτάνει στο 2,5%.
Το διακύβευμα των εκλογών και η επόμενη κυβέρνηση
Το αίτημα για σταθερότητα είναι πλειοψηφικό με 44,2%, ενώ το ποσοστό όσω θεωρούν ότι το βασικότερο διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης ανέρχεται στο 46,3%.
Στην ερώτηση για το είδος της κυβέρνησης που θα ήθελαν οι πολίτες να προκύψει μετά τις εκλογές, το 45,9% απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, το 21,8% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, και το 9,4% συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει στη συγκεκριμένη ερώτηση η ανάλυση των φηψοφόρων με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν σε ποσοστό 70,5% ότι επιθυμούν μια κυβέρνηση συνεργασίας του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι 18,9%.
Διάθεση αλλαγής ψήφου στις επερχόμενες εκλογές εκφράζει το 17,1% του συνόλου με τον δείκτη μεταβλητότητας να καταγράφεται υψηλότερα στον ΣΥΡΙΖΑ με 17,1 και στο ΠΑΣΟΚ με 18%. Στον αντίποδα μόλις το 5% των ψηφοφόρων της ΝΔ τον Μάιο σκέφτεται τώρα να κάνει άλλη επιλογή στην κάλπη.
Παράλληλα, η δημοφιλία του Κυριάκου Μητστοτάκη παραμένει σε υψηλά επίπεδα (53,9%) τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 26,6% των θετικών απόψεων που τον κατατάσσει στην 5η θέση του πίνακα δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών πίσω από Κουτσούμπα, Ανδρουλάκη και Κωνσταντοπούλου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Περίπου 500.000 πολίτες στη χώρα παραμένουν αδιάγνωστοι
Η διαδρομή θα εκτείνεται σε μήκος 12.500 χιλιομέτρων
Πώς κερδίζετε έκπτωση έως 4% στον φόρο εισοδήματος
Αναλυτικά τα στοιχεία για την Αττική - Τι είναι το «Θερμόμετρο» ακινήτων
Με ποια κριτήρια καθορίζεται η σειρά πληρωμής
Επιδοτήσεις μόνο με απόδειξη παρουσίας στο χωράφι
«Η ελληνική οικονομία έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει πρόσθετα μέτρα» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης
Επίσκεψη εργασίας στο Κισινάου από την Υπουργό Πολιτισμού
Για τις διαρροές μετά την εκλογή συνέδρων
«Αναγκαία τα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αυξημένη κατά 25% η χρηματοδότηση για καθαρισμούς, εξοπλισμό και δράσεις πρόληψης πυρκαγιών
Τι ισχύει με τις συνδρομές σε Netflix, Spotify, Apple TV και HBO Max
Ασχέτως αποτελέσματος, η κυβέρνηση θα δείξει ότι νοιάζεται για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του ίντερνετ σε όσους δεν έχουν ιδέα πώς (και αν) αυτή μπορεί να επιτευχθεί
Θετικά τα στοιχεία για τον τουρισμό μέχρι τώρα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Τα περιθώρια κέρδους ανά λίτρο και ο καβγάς για το ΦΠΑ
Μέχρι πότε πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση
Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση που σχεδόν διπλασιάζει το επίδομα ανεργίας
«Πραγματικός εμετός» αναφέρει ο υπουργός Υγείας σε ανάρτησή του
Νέα στοιχεία για την τρομοκρατική οργάνωση στο ντοκιμαντέρ του Αλέξη Παπαχελά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.