Πολιτικη & Οικονομια

Δημοσκόπηση Alco: Ισχυρή αυτοδυναμία για τη ΝΔ σε επτακομματική Βουλή

Εκτός κοινοβουλίου το ΜέΡΑ25 - Οι τάσεις για τις δεύτερες κάλπες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημοσκόπηση
© EUROKINISSI (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Εκλογές 2023 – Δημοσκόπηση Alco: Διευρύνει το προβάδισμά της η Νέα Δημοκρατία κερδίζοντας ισχυρή αυτοδυναμία σε επτακομματική Βουλή.

Στις 21,7 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για λογαριασμό του Alpha, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 39,9%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 18,2%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 10,8% και το ΚΚΕ με 6,1%, ενώ ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας με 4,4%, το «Νίκη» με 3,4% και έβδομη κοινοβουλευτική δύναμη είναι η Ελληνική Λύση με ποσοστό 3,3%.

Δημοσκόπηση Alco: Ισχυρή αυτοδυναμία για τη ΝΔ σε επτακομματική Βουλή

Η αυτοδυναμία της ΝΔ, σύμφωνα με τα ευρήματα της Alco, είναι 165 εδρών και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 53 έδρες, το ΠΑΣΟΚ με 31 έδρες, το ΚΚΕ με 18 έδρες, η Πλεύση Ελευθερίας με 13 έδρες, το «Νίκη» με 10 έδρες και η Ελληνική Λύση εκπροσωπείται επίσης από 10 βουλευτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 49% των ερωτώμενων τάσσεται υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Το κυρίαρχο συναίσθημα από το αποτέλεσμα του Μαΐου

Το 31% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου προκάλεσαν το συναίσθημα της απογοήτευσης, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται το συναίσθημα της σιγουριάς με 22%. Ακολουθούν τα συναισθήματα της ανακούφισης, της ελπίδας και της ανασφάλειας, ενώ μόλις το 5% δηλώνει φόβο.

Τι ψήφισαν στις κάλπες της 21ης Μαΐου οι αναποφάσιστοι

Στο ερώτημα προς τους αναποφάσιστους τι ψήφισαν τον Μάιο το 40% δεν απαντά, το 16% δηλώνει Νέα Δημοκρατία, από 7% ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25, ενώ το 6% απαντά ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα, στην ερώτηση εάν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα ψηφίσετε για να επιβεβαιώσετε ή για να διορθώσετε το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, απάντησαν:

  • Να επιβεβαιώσουν: 64%
  • Να διορθώσουν: 24%
  • Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ: 12%
Δημοσκόπηση Alco: Ισχυρή αυτοδυναμία για τη ΝΔ σε επτακομματική Βουλή

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η συσπείρωση της ΝΔ είναι σχεδόν καθολική αγγίζοντας το 96%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 89%, το ΚΚΕ με 88%, το «Νίκη» με 87% και το ΠΑΣΟΚ με 85%. Μικρές απώλειες έχουν η Ελληνική Λύση με 76% και η Πλεύση Ελευθερίας με 66%, ενώ τις χαμηλότερες πτήσεις καταγράφει το ΜέΡΑ25 με 45%.

Από πού κερδίζει η Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζεται πέμπτη κοινοβουλευτική δύναμη, καθώς κερδίζει έναν στους τρεις ψηφοφόρους οι οποίοι στις 21 Μαΐου επέλεξε το ΜέΡΑ25. Συγκεκριμένα η Πλεύση Ελευθερίας παίρνει 32% των ψηφοφόρων του ΜέΡΑ25, το 4% της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, 4% από άλλα κόμματα και 0,5% από τη Νέα Δημοκρατία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctasyuuxvqw1)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ