- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δημοσκόπηση RASS: Στις 5,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Τα ποσοστά συσπείρωσης και οι διαρροές των κομμάτων
Εκλογές 2023 - Δημοσκόπηση RASS: Στις 5,1 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ
Στις 5,1 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την πανελλήνια δημοσκόπηση της RASS για λογαριασμό του Action24.
Πιο συγκεκριμένα, η ΝΔ εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 28,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,1%, το ΠΑΣΟΚ 11,4%, το ΚΚΕ 6,8%, η Ελληνική λύση 4,8% και το ΜέΡΑ25 4,4%.
Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους δείκτες η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη υπερέχει αυτής του Αλέξη Τσίπρα. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 16,4% έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Ο νυν πρωθυπουργός παίρνει ποσοστό 42,9%, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ 26,5% ενώ ο κανένας έχει ποσοστό 28,8%.
Αναφορικά με τις συσπειρώσεις, η ΝΔ είναι στο 69,5% και οι διαρροές είναι προς το ΠΑΣΟΚ (4,7%), στον ΣΥΡΙΖΑ (3,6%) στην Ελληνική Λύση (3,3%) ενώ προς την αδιευκρίνιστη ψήφο είναι το 13,6%. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, φτάνει στο 58,5% με το 9,1% να πηγαίνει προς τη ΝΔ, το 8,5% προς το ΠΑΣΟΚ, το 5,8% προς το ΜέΡΑ 25.
Για την πρόταση Ανδρουλάκη: «Ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» το 55,6% διαφωνεί, ενώ θετικά τη βλέπει το 38,8%.
Στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε ότι μπορεί να κάνει πιο σωστή διαχείριση της οικονομίας προς όφελος των πολιτών, το 37,5% λέει ο Κ. Μητσοτάκης, το 23,4% ο Αλέξης Τσίπρας, το 10.2% ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ στο ερώτημα «με ποιο κόμμα στο τιμόνι της χώρας αισθάνεστε μεγαλύτερη ασφάλεια το 33,7% λέει με τη ΝΔ, το 18,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 9,6% με το ΠΑΣΟΚ αλλά και το 27,6% με κανένα.
Παράλληλα, για το ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το δυστύχημα στα Τέμπη, το 42,5% λέει συνολικά το πολικό σύστημα. Το 27,6% ρίχνει την ευθύνη στην κυβέρνηση, το 13,8% στον ΟΣΕ, το 11,8% στους ανθρώπους που διαχειρίστηκαν το συμβάν.
Για το ποιος μπορεί να προστατέψει την ποιότητα της Δημοκρατίας οι πολίτες επιλέγουν τον Κ. Μητσοτάκη με ποσοστό 34,8%, στη δεύτερη θέση είναι ο Κανένας με 31,9% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 26,4%.
Το 27,2% λέει ότι θα ήθελε αυτοδύναμη ΝΔ, το 13,4% θέλει κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, το 11,5% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 9,3% ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και το 3,6% αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, με βάση την έρευνα της RASS, ο Κ. Μητσοτάκης έχει 53,1% αρνητικές γνώμες και 35,9% θετικές, ο Δ. Κουτσούμπας έχει 46,6% αρνητικές και 28,4% θετικές, ο Αλέξης Τσίπρας έχει 58,5% αρνητικές και 26,4% θετικές, ο Νίκος Ανδρουλάκης 44% αρνητικές και 24,3% θετικές, ο Γ. Βαρουφάκης 58% αρνητικές και 22,1% θετικές και ο Κ. Βελόπουλος 64,6% αρνητικές και 14,1% θετικές.
Σημειώνεται ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε κατά μία μονάδα σε σχέση με την δημοσκόπηση του Ιανουαρίου της ίδιας εταιρείας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα διαφορετικό wrap από την επίσκεψη της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στη Βόρεια Ελλάδα
Oι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών
Υψηλότερο εισοδηματικό όριο, πρόσβαση χωρίς κριτήρια για τρίτεκνους και πολύτεκνους και αυξημένο voucher
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής διπλωματίας
Το σίγουρο είναι ότι το νομικό τοπίο έχει αλλάξει δραστικά από την εποχή της Χρυσής Αυγής
Η 90ή ΔΕΘ βρίσκει την ελληνική οικονομία στο τέλος μιας ιστορικής περιόδου χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και μπροστά στο δύσκολο τεστ της επόμενης ημέρας.
Από τα πρώτα περίπτερα του 1926 και τη μεταπολεμική έκρηξη έως τη σημερινή οικονομική και πολιτική σκηνή της χώρας, η ΔΕΘ συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και ετοιμάζεται για το μέλλον
Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των αναλυτών
Ποιες περιοχές εντάσσονται στο πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων
Ο «πελάτης» αξιολογεί τη σχέση του με την εξουσία με βάση το προσωπικό όφελος. Ο «πολίτης» ενδιαφέρεται και για πράγματα που δεν μεταφράζονται άμεσα σε ευρώ στην τσέπη του
Η αναφορά στον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη
Με αιχμή τον συνεδριακό, γαστρονομικό, πολιτιστικό και ιαματικό τουρισμό, η Θεσσαλονίκη αξιοποιεί τη θέση της και εξελίσσεται σε έναν ολοκληρωμένο διεθνή προορισμό
Η θερμή υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η ιδιωτική κλινική ήταν δηλωμένη ως απλό παθολογικό ιατρείο
Επισκέφτηκε το πάρκο βιοτεχνολογίας Athens LifeTech Park στα Σπάτα
«Έχει κριθεί πολλάκις με την ίδια ετυμηγορία, αυτή του αποτυχημένου πρωθυπουργού»
Ποιες περιοχές ωφελούνται από τον επιμερισμό του ειδικού τέλους
«Το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά εύνοια. Απαιτεί κανόνες. Και όταν παραβιάζονται, θα το λέμε με το όνομά του» σημειώνει η πρώην υπουργός
«Πορεύθηκε με το ταλέντο του, με ειλικρίνεια και με γνήσιο αυθορμητισμό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.