- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Στουρνάρας: H Ελλάδα είναι μήνες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα
Συνέντευξη του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας στους FT
Στουρνάρας στους FT: H Ελλάδα είναι μήνες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα
Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στους Financial Times «σίγουρος» πως οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα μέσα στους επόμενους μήνες, αν δοθεί το μήνυμα για διατήρηση των μεταρρυθμίσεων και η κυβέρνηση εκμεταλλευτεί το «παράθυρο ευκαιρίας» για τη σημαντική μείωση του δανειακού βάρους της χώρας.
«Πιστεύουμε πως το 2023 θα είναι η χρονιά της επενδυτική βαθμίδας», δήλωσε o διοικητής της ΤτΕ, εκτιμώντας πως το πιο πιθανό είναι η αναβάθμιση να έρθει «ακριβώς μετά τις εκλογές», αλλά δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο οι οίκοι να μην περιμένουν τις εκλογές.
Η Ελλάδα έχασε την επενδυτική βαθμίδα τον Ιανουάριο του 2011. Η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας υποχώρησε έως και το CCC- πριν αρχίσει να αναβαθμίζεται φτάνοντας σήμερα το ΒΒ+, ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα.
«Πριν από μερικά χρόνια, λίγοι περίμεναν ότι η Ελλάδα θα παρέμενε στην Ευρωζώνη. Τώρα όχι μόνο παραμένει, αλλά έχει καλύτερες επιδόσεις από τον μέσο όρο της ζώνης του Ευρώ», δήλωσε ο Κεντρικός Τραπεζίτης. O ίδιος προειδοποίησε πως αυτός ο «ενάρετος κύκλος» δεν πρέπει να σπάσει και κάλεσε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες επενδύσεις στις προβληματικές υποδομές, μετά από το τραγικό δυστύχημα με τη σύγκρουση των τρένων που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 57 άτομα.
«Η Ελλάδα έχει καταφέρει να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των μισθών αλλά η δομική ανταγωνιστικότητα παραμένει χαμηλή σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης», σημείωσε.
Παρά την μείωση των τελευταίων ετών, η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί το υψηλότερο χρέος ως μέρος του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, περίπου στο 170%.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.