Πολιτικη & Οικονομια

«Πράσινο και Μωβ», μια εκλογική συμμαχία που επιδιώκει να προκαλέσει ευπρόσδεκτο πολιτικό σεισμό

Εφτά κόμματα και κινήσεις επιδιώκουν να εκπροσωπήσουν μια άλλη πολιτική κουλτούρα

54424-119414.jpg
Νίκος Χρυσόγελος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πράσινο και Μωβ

«Πράσινο και Μωβ»: Η κάθοδος στις εκλογές 2023 και ο στόχος των κομμάτων της συμμαχίας

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπίπτουν σε κάτι: απαξιώνουν, με τον δικό τους τρόπο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Ο Κ. Μητσοτάκης απορρίπτει τη δημοκρατική έκφραση της κοινωνίας, αν δεν του δώσει αυτοδυναμία. Δηλώνει ευθαρσώς ότι θα παραδώσει την εντολή για να προκαλέσει νέες εκλογές. Στόχος του είναι μια “αυτοδύναμη κυβέρνηση” που δεν θα προκύψει όμως από τη βούλησης των πολιτών αλλά από έναν άδικο εκλογικό νόμο που “χαρίζει” πλειοψηφία σε ένα κόμμα στο όνομα της “σταθερότητας”. Πώς όμως την διασφαλίζει μια πλειοψηφία 51-55% σε έδρες που, όμως, στις εκλογές έχει λάβει την εμπιστοσύνη του 38% των ψηφισάντων, που είναι το 70% των ψηφοφόρων; Δεν ήταν αυτοδύναμη η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία ή άφησε την Ηλεία να καεί; Δεν είχε αυτοδυναμία η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη που άφησε να καεί η μισή Εύβοια, να εκτοξευθεί στα ύψη η ακρίβεια και ανέπτυξε ένα -αδιανόητο για δημοκρατική χώρα- σύστημα παρακολούθησης ακόμα και αξιωματικών, υπουργών και συζύγων;

Ο Α. Τσίπρας δηλώνει, παρόλο που προώθησε την απλή αναλογική, ότι δεν θα σχηματίσει «κυβέρνηση ηττημένων». Αλλά οι κυβερνήσεις είτε λαμβάνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο και μπορούν να εκπροσωπήσουν κοινωνικές πλειοψηφίες ή δεν έχουν την αναγκαία κοινοβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη και καταρρέουν. Τι σημαίνει, λοιπόν, «κυβέρνηση ηττημένων»;

Μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας αναζητά λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει και θέλει από τους πολιτικούς να είναι χρήσιμοι, δεν στοιχίζεται για πάντα πίσω από ένα κόμμα. Αν ήθελε να εμπιστευτεί ένα μόνο κόμμα, θα το έκανε. Το γεγονός ότι δεν φαίνεται κάποιο κόμμα να συγκεντρώνει πάνω από 35%, δεν είναι ένδειξη ότι η πλειοψηφία δεν εμπιστεύεται την διακυβέρνηση της χώρας σε ένα μόνο κόμμα;

Εμείς κινούμαστε σε άλλη κατεύθυνση. 7 κόμματα και κινήσεις επιδιώκουν να εκπροσωπήσουν μια άλλη πολιτική κουλτούρα. Συγκρότησαν την εκλογική συμμαχία «ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ», που περιλαμβάνει κόμματα, κινήματα και ενεργούς πολίτες που εκπροσωπούν την πολιτική οικολογία και τις πράσινες προτάσεις μαζί με νέα πανευρωπαϊκά πολιτικά ρεύματα της ανοικτής κοινωνίας και της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως των Πειρατών, της Πολιτικής Φιλοζωίας, του Βολτ, του οικοφεμινισμού. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στεγάζονται στην Ομάδα των Πράσινων / EFA. Στόχος είναι η, μετά από 10 χρόνια, αυτόνομη και ενιαία παρουσία στις εθνικές εκλογές όλου του χώρου της σοβαρής πράσινης πολιτικής αλλά και η διεύρυνση της θεματολογίας και του κοινωνικού – πολιτικού χώρου στον οποίο απευθύνονται.

Μετά από συστηματικές συζητήσεις οι φορείς αυτοί, αν και ξεκινάνε από διαφορετικές προτεραιότητες, ένωσαν τις δυνάμεις τους στη βάση συμφωνημένου συνεκτικού πολιτικού προγράμματος και νέου οργανωτικού σχήματος, ώστε να δώσουν φωνή σε όσους, όσες και όσα σήμερα δεν εκπροσωπούνται στην πολιτική ζωή. Η συμμαχία «ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ» φιλοδοξεί να συμμετάσχει στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές και να εκλέξει νέα πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης. Η συμπόρευση αυτή αποδεικνύει κατ’ αρχάς ότι η συνεργασία και η σύνθεση στην πολιτική είναι εφικτές και όσοι κινδυνολογούν το κάνουν μόνο για στενούς κομματικούς λόγους, όχι γιατί οι συνεργασίες δεν είναι εφικτές.

Οι συνεργασίες σε προγραμματική βάση είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση. Σήμερα οι Πράσινοι συμμετέχουν σε 8 κυβερνήσεις στη βάση δεσμευτικών αναλυτικών προγραμματικών συμφωνιών. Και αλλάζουν την πολιτική.

Εκφράζουμε το τμήμα της κοινωνίας που ασφυκτιά στο σημερινό τοξικό περιβάλλον διχαστικής πολιτικής, λαϊκισμού, πελατειακής διαχείρισης, διάχυτης διαφθοράς, διολίσθησης της δημοκρατίας, δυσπιστίας και γενικευμένης απαισιοδοξίας. Δεν θέλουμε, όμως, να μας επιλέξουν στις εκλογές ως το μη χείρον αλλά θετικά, για το ρόλο που μπορούμε να παίξουμε με την είσοδό μας στη Βουλή και την εκλογή 8-12 βουλευτών.

Εκφράζουμε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει, με συγκεκριμένες δομικές μεταρρυθμίσεις, που θα σχεδιαστούν προσεκτικά, με διαβούλευση και συμμετοχή και θα αποφασιστούν με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. 

Στη χώρα μας πολλές κυβερνήσεις, αυτοδύναμες ή με συμμαχίες, υποσχέθηκαν βαθιές αλλαγές, όμως τα σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας παραμένουν. Θέλουμε, λοιπόν, να είμαστε χρήσιμοι. Διεκδικούμε να αλλάξουμε την χώρα μέσα από την κατάθεση νέων πολιτικών προτάσεων και λύσεων. Σεβόμαστε πλήρως όσους διαφωνούν μαζί μας, αλλά εμείς θέλουμε με τη συμμετοχή μας στη Βουλή, να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται σήμερα η πολιτική – κάτι και δεν τολμούν να κάνουν τα κόμματα.

Επιπλέον της πράσινης ατζέντας, για την οποία πολλοί πολίτες αναγνωρίζουν ότι είναι το «δυνατό χαρτί» μας, δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση και αξιοπιστία των θεσμών, με δεδομένο ότι κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να προωθηθούν χωρίς ενδυναμωμένους δημοκρατικούς θεσμούς, αναδιοργάνωση της διοίκησης και πολυεπίπεδο και αξιόπιστο διάλογο. 

Η πολιτική μας ζωή έχει κλονιστεί βαθύτατα από τα σκάνδαλο των υποκλοπών, των παράνομων επαναπροωθήσεων και την απροθυμία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες κρατικών αξιωματούχων. Η διεθνής εικόνα της χώρας έχει τραυματιστεί από την έλλειψη σοβαρής διερεύνησης πιθανών σοβαρών κακουργημάτων.

Τα 2 κόμματα εξουσίας θα ήθελαν να πάρουμε ένα καλό ποσοστό αλλά να μείνουμε εκτός Βουλής. Οι πολίτες, όμως, που θέλουν αλλαγές και ανατριχιάζουν με το τοξικό κλίμα που επικρατεί αλλά και την διολίσθηση της ποιότητας της δημοκρατίας μας, θα ήθελαν το “Πράσινο και Μωβ” να παίξει ρόλο καταλύτη για πολιτικό διάλογο και λύσεις. Οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και σε κυβερνήσεις και σε συμβούλια προωθούν θετικές αλλαγές μέσα από ευρύτερες πλειοψηφίες. Είναι μέσα στην κουλτούρα μας να κάνουμε πολιτική στοχευμένη σε λύσεις. 

Η είσοδος στη Βουλή και η εκλογική μας δύναμη θα είναι εγγύηση ότι θα αγωνιστούμε για την προώθηση ρεαλιστικών, με όραμα και διάλογο, βαθιών αλλαγών. Στο ερώτημα με ποιους θα πάμε, αν θα συμμετάσχουμε ή όχι σε κυβέρνηση συνεργασίας, εμείς αλλάξουμε το ερώτημα. Με βάση τις προτάσεις μας για βαθιές αλλαγές και τις κόκκινες γραμμές μας σε θέματα οικονομίας, περιβάλλοντος, κλίματος, ενεργειακής μετάβασης, εξορύξεων, κοινωνικής συνοχής, δημοκρατικών θεσμών, δικαιωμάτων, πολιτικών για υγεία και τη νεολαία, θέτουμε το ερώτημα ποιοι είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν, στο πλαίσιο μιας μετεκλογικής προγραμματικής συμφωνίας, τις αλλαγές που προτείνουμε. Δεν είμαστε δεδομένοι αλλά ούτε λέμε εκ των προτέρων όχι σε όλα. Οι συνεργασίες, λέμε, πρέπει να βασίζονται σε αναλυτική προγραμματική συμφωνία μετά τις εκλογές και σε δεσμεύσεις για αλλαγές στις πολιτικές.

Η συμμετοχή μας στη Βουλή αλλάζει το παιχνίδι. Με την δική μας παρουσία ανατρέπεται το σενάριο δεύτερων εκλογών και αυτοδυναμίας ενός κόμματος με εκβιασμό του εκλογικού σώματος και την βοήθεια ενός άδικου εκλογικού νόμου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ