Πολιτικη & Οικονομια

Η γυναίκα παλεύει ακόμα για τη θέση της στην ελληνική κοινωνία

«Το ΠΑΣΟΚ ήταν το Κίνημα εκείνο που άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο συντηρούσε διακρίσεις λόγω φύλου»

Μάρα Κουκουδάκη
Μάρα Κουκουδάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η γυναίκα παλεύει ακόμα για τη θέση της στην ελληνική κοινωνία
© pikisuperstar / Freepik

Η έμφυλη βία στην Ελλάδα, οι πολιτικές πρόληψης, προστασίας και υποστήριξης, η καμπάνια του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής.

Η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια φαίνεται να προσπαθεί να κάνει σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού εγκαταλείποντας μέρος των συντηρητικών της στοιχείων. Πάρα ταύτα η έμφυλη ανισότητα καλά κρατεί και αναπαράγεται μέσω των στερεοτυπικών στάσεων και αντιλήψεων που εμπεριέχονται εντός της και διαχέονται σε ολόκληρο τον κοινωνικό κορμό.

Οι σύγχρονες γυναίκες μεγαλώνουν σε κοινωνίες κατεξοχήν παραδοσιακές οι οποίες τις κρίνουν για κάθε πράξη τους που αντίκεινται στις άτυπες νόρμες που τις χαρακτηρίζουν. Υπάρχει για το γυναικείο φύλο σχεδόν πάντοτε μια γυάλινη οροφή, ένα «ταβάνι», καταδεικνύοντας σιωπηλά τα όρια που είναι ανεκτά να φτάσει και όχι που πραγματικά μπορεί.

Επακόλουθο αυτού αποτελεί στη χώρα μας το μείζον πρόβλημα της έμφυλης βίας, που ολοένα και γιγαντώνεται χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για την αντιμετώπιση του μέσω της δημιουργίας δομών, μέσω της πρόσβασης των γυναικών σε δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη, μέσω της διασφάλισης της βιωσιμότητάς τους την επόμενη ημέρα. Αποτελεί αναγκαιότητα να αναπτυχθούν πολιτικές πρόληψης, προστασίας και υποστήριξης ώστε να υπάρξει ουσιαστική αποδόμηση του φαινομένου.

Η δυσμενής θέση του γυναικείου φύλου σήμερα επιφέρει σημαντικό αντίκτυπο και στο δημογραφικό πρόβλημα, καθώς οι γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με το δίλλημα συνέχισης της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας ή της αποχώρησης τους από την αγορά εργασίας όταν γίνουν πλέον μητέρες. Η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιδρά προσαυξητικά στην όξυνση αυτού του φαινομένου καθώς το κράτος απουσιάζει παντελώς και δεν παρέχει πρόσφορες πολιτικές για την διευκόλυνση των εργαζόμενων με παιδιά γυναικών.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν το Κίνημα εκείνο που άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο συντηρούσε διακρίσεις λόγω φύλου, ήταν αυτό που ενίσχυσε την κοινωνική υποστήριξη της γυναίκας διαμορφώνοντας νέες, προοδευτικές αντιλήψεις για το ρόλο των δύο φύλων και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αρκείται στην επικοινωνιακή διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με παρεμβάσεις για την ισότητα. Με ανεπαρκείς πολιτικές παρεμβάσεις που αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση δεν πιστεύει στην ισότητα, αντιθέτως επιθυμεί να συντηρεί ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πολιτών-πελατών. Επικαλείται πιλοτικές δράσεις, όπως το κακοσχεδιασμένο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς», που αφορά σε κάποιους δήμους της χώρας και για κανέναν λόγο δεν αποτελεί ολοκληρωμένη παρέμβαση. Εμείς προτείνουμε την ενίσχυση των ασφαλών δομών φύλαξης των παιδιών αλλά και φροντίδας των ηλικιωμένων.

Αξίζει να αναφερθεί πως ήμασταν οι πρώτοι που φέραμε το θέμα της έμφυλης βίας στο προσκήνιο δημιουργώντας καμπάνια μέσω της ψηφιακής κοινωνίας και του digitalsociety.gr, με στόχο να σπάσει η σιωπή.

Για το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής η ισότητα αποτελεί μια συλλογική κοινωνική επιδίωξη και το ολοκληρωμένο πλαίσιο των προτάσεών μας στοχεύει στην ανάδειξή της ως βασικού πυλώνα του σύγχρονου κοινωνικού κράτους, της δημοκρατίας και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.