Πολιτικη & Οικονομια

Η Μιλένα Αποστολάκη στην AV: «Το ΠΑΣΟΚ είναι η Μελίνα, όχι η Καϊλή»

Επιστροφή στην ενεργό πολιτική δράση μετά από 10 και πλέον χρόνια

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μιλένα Αποστολάκη
Η Μιλένα Αποστολάκη μιλά στην ATHENS VOICE για την επιστροφή της στην ενεργό πολιτική δράση και την υποψηφιότητά της με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές 2023

Μιλένα Αποστολάκη: Η συνέντευξη της υποψήφιας βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην ATHENS VOICE για την 10ετή απουσία της, τους πολιτικούς συσχετισμούς και το κόμμα σήμερα

Το ΠΑΣΟΚ είναι ίσως το κόμμα που γνώρισε την τελευταία δεκαετία τις περισσότερες αλλαγές: έγινε ΚΙΝΑΛ, άλλαξε αρχηγούς, έχασε αρκετά στελέχη του και σε κρίσιμες περιόδους κάποιοι επέλεξαν να αποδράσουν από την «κομματική βάρκα». Η Μιλένα Αποστολάκη μπορεί να μην εγκατέλειψε ποτέ τη βάρκα, αλλά για πολλά χρόνια είχε επιλέξει να απέχει από την ενεργό πολιτική δράση. Πλέον ετοιμάζεται να «βουτήξει» και πάλι στα «βαθιά, προεκλογικά νερά» του Βόρειου Τομέα της Β' Αθηνών. Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της επανόδου της στην κεντρική πολιτική σκηνή μίλησε στην ATHENS VOICE και ξεκαθάρισε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η Καϊλή, αλλά η Μελίνα και ο Γεννηματάς». 

Η απόφαση της Μιλένας Αποστολάκη να πολιτευθεί ξανά μετά από 10 και πλέον χρόνια απουσίας και ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν εύκολη, αλλά - όπως λέει στην AV-  «τώρα πια έχουμε όλοι ξανασυστηθεί». 

Μιλένα Αποστολάκη: «Πιο χρήσιμος από ποτέ ο ιστορικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ»

«Στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση θα διαμορφωθούν εκείνοι οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί που θα σφραγίσουν το πέρασμα της Ελλάδας στην επόμενη της μεταπολίτευσης ιστορική περίοδο. Έχουμε όλοι ξανασυστηθεί. Η Νέα Δημοκρατία που δια του Προέδρου της επεδίωξε να φιλοτεχνήσει ένα κεντρώο φιλελεύθερο προφίλ, με εκσυγχρονιστικό προσανατολισμό και κοινωνικές ευαισθησίες, αλλά ήλθε το σκάνδαλο των υποκλοπών, η κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, οπότε το αφήγημα κλονίστηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε να συγκυβερνήσει με ένα ακροδεξιό κόμμα, πολιτεύτηκε με ασύγγνωστο δημαγωγικό λαϊκισμό, δίχασε την κοινωνία και επιχείρησε να χειραγωγήσει τους  θεσμούς. Αυτές ήταν οι εναλλακτικές που η κρίση γέννησε ως λύση, ως απάντηση στο υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας Λύσεις πρόδηλα όχι επαρκείς και αδιέξοδες», σημειώνει η Μιλένα Αποστολάκη, ασκώντας κριτική σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προσθέτει ότι είναι κρίσιμο, στις επικείμενες εκλογές, οι πολίτες να μην ψηφίσουν «το μη χείρον βέλτιστον». 

«Είναι κρίσιμο από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση να μην προκύψει ένα αποτέλεσμα που θα στηρίζεται στην αρνητική εμπειρία των πολιτών, οι οποίοι θα ψηφίσουν "το μη χείρον βέλτιστον". Είναι χρήσιμο για τη χώρα μια παράταξη που τώρα που ξανασυστηθήκαμε δεν βαρύνεται από την άδικη κρίση της ιστορίας, αλλά αντιθέτως η συλλογική μνήμη της πιστώνει πολλά, να αναδιατάξει τον σημερινό χωλό και αδιέξοδο δικομματισμό που δεν παράγει αξιόπιστες λύσεις. Ανήκω σε αυτήν την παράταξη. Πιστεύω ότι ο ιστορικός της ρόλος για τη θεσμική, την πολιτική και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι περισσότερο χρήσιμος από ποτέ και θα βοηθήσω σε αυτή την κρίσιμη μάχη με όλες μου τις δυνάμεις». 

Μιλένα Αποστολάκη

«Μητέρα, γυναίκα, εργαζόμενη, πολιτικός» - Ποια είναι η Μιλένα Αποστολάκη σήμερα; 

Φυσικά, αλλαγές δεν καταγράφηκαν μόνο στο ΠΑΣΟΚ. Μετά από 10 και πλέον χρόνια απουσίας, η Μιλένα Αποστολάκη θα πρέπει σε κάποιους -ίσως στους νεότερους- να ξανασυστηθεί. Η ίδια απαντά στην ATHENS VOICE για τη ζωή της σήμερα και τους τέσσερις ρόλους που κρατά στη ζωή της. «Μητέρα, γυναίκα, εργαζόμενη, πολιτικός. Σε αυτό το τετράπτυχο περικλείονται πολλά ταυτοτικά μου στοιχεία. Οι πολλαπλοί ρόλοι είναι πλούτος, γιατί εμπεριέχουν πρόσθετη προσπάθεια και άθροισμα εμπειριών, οι οποίες σε κάνουν πληρέστερο άνθρωπο. Ασχολούμαι ενεργά με τη δικηγορία και παράλληλα διευθύνω τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΕΟΔΙΔ) ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που έχει ως αντικείμενο την παροχή στην Ελλάδα και το εξωτερικό υπηρεσιών διαιτησίας και διαμεσολάβησης, καθώς επίσης και τη διάδοση, προβολή προώθηση των θεσμών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επίλυσή τους. Πρόκειται για αλλαγή υποδείγματος με πολλαπλό αποτύπωμα, αναπτυξιακό, οικονομικό και κοινωνικό. Η υπέρβαση της διελκυστίνδας μιας αντιδικίας μέσω της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών θα επιφέρει πολλά οφέλη στην εθνική οικονομία. Αλλά και στον τομέα της λειτουργίας μας ως κοινωνία η ανατροπή της κουλτούρας της σύγκρουσης θα έχει σημαντικά οφέλη στη συλλογική  μας συγκρότηση και τον πολιτισμό της καθημερινότητας μας. Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή προς όφελος της ζωής των ανθρώπων. Ότι δηλαδή  η πολιτική με τις παρεμβάσεις της οφείλει να στοχεύει και να υπηρετεί», δηλώνει στην ATHENS VOICE η Μιλένα Αποστολάκη

Πόσο διαφορετικό είναι το ΠΑΣΟΚ σήμερα; - «Δεν ήταν η αιτία της χρεοκοπίας, όπως επιχείρησαν να το παρουσιάσουν»

Για τη Μιλένα Αποστολάκη, το ΠΑΣΟΚ βγήκε μεν πληγωμένο από την κρίση που «έπληξε» την Ελλάδα, αλλά «όρθιο». Η πολιτικός και υποψήφια στον Βόρειο Τομέα της Β' Αθήνας σημειώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι παρόν» και «αποτελεί σήμερα αυθεντική εκδοχή της σύγχρονης δημοκρατικής παράταξης». 

Η Μιλένα Αποστολάκη είναι ξεκάθαρη: «Το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε η αιτία της χρεοκοπίας όπως η δεξιά και η αριστερή δημαγωγία επιχείρησαν να παρουσιάσουν. Αντίθετα, έκλεισε με πολιτική ευθύνη και γενναιότητα εν τοις πράγμασιν τον κύκλο της αμέριμνης δημαγωγίας που αρκετές φορές κυριάρχησε στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ασφαλώς το πλήρωσε, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν ακολούθησε τον δρόμο της ευθύνης όπως έκαναν οι χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου, ο δε ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε σκόπιμα στο κύμα της οργής, εξαπάτησε με άκρατο λαϊκισμό τους πολίτες και επιχείρησε να εκφράσει λαθραία τη μεγάλη κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, που δοκιμάστηκε τα μνημονιακά χρόνια. Τώρα όμως όλοι γνωρίζουν. Το ΠΑΣΟΚ είναι παρόν. Δεν εξαερώθηκε όπως το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα, αλλά αποτελεί σήμερα αυθεντική εκδοχή της σύγχρονης δημοκρατικής παράταξης. Μακριά από λαϊκισμούς, διχαστικό λόγο και ανέξοδη συνθηματολογία. Με προτεραιότητες την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τη μείωση των ανισοτήτων, τον εκσυγχρονισμό, τις ίσες ευκαιρίες και την προστασία του κράτους δικαίου και των θεσμών». 

Άλλωστε για την ίδια, όσες αλλαγές κι αν συντελέστηκαν το προηγούμενο διάστημα, αποτελούν «πολιτική προστιθέμενη αξία, όπως έχει οτιδήποτε ενώνει και μεγαλώνει την κοινή προσπάθεια».

Οι προσδοκίες του ΠΑΣΟΚ για τις κάλπες της Άνοιξης

Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, τον Ιούλιο του 2019, το –τότε- ΚΙΝΑΛ έλαβε το 8,1% των ψήφων. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ έχει ως στόχο ότι θα συγκεντρώσει το εκλογικό ποσοστό «που θα φανερώνει ότι απαντήσαμε στους πολίτες που κάτι αναζητούν και περιμένουν»

«Το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό. Είναι συσχετισμοί που δεν προέκυψαν από τη δημιουργία πολιτικών σχηματισμών που εξέφρασαν με σύγχρονο τρόπο τις νέες ανάγκες της κοινωνίας. Προέκυψαν από τις βίαιες αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων που επέφερε η μνημονιακή κρίση, δίνοντας χώρο στον αριστερό και το δεξιό λαϊκισμό. Ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών από την κυβέρνηση στους περισσότερους τομείς της πολιτικής της είναι χαμηλός. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι πολίτες κάτι αναζητούν και περιμένουν. Αυτός είναι ο εκλογικός στόχος. Ένα εκλογικό ποσοστό που θα φανερώνει ότι απαντήσαμε σε αυτή την προσδοκία», δηλώνει η Μιλένα Αποστολάκη στην ATHENS VOICE και προσθέτει: 

«Διεκδικούμε ένα ισχυρό ποσοστό για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα μας που υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών. Σε πείσμα του διχαστικού μηνύματος που εκπέμπει ο Πρωθυπουργός: "ή εγώ ή το χάος" και απέναντι στον δημαγωγικό λαϊκισμό που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ του "ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν", υπάρχει τρίτος δρόμος. Είναι ο δρόμος της ευθύνης, της δημοκρατικής συναίνεσης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της θεσμικής προσήλωσης. Ο λαός με την ψήφο του θα εμποδίσει την περιπέτεια της αστάθειας και θα υπαγορεύσει τις συγκλίσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία». 

Μιλένα Αποστολάκη
«Το ΠΑΣΟΚ είναι οι χιλιάδες έντιμοι άνθρωποι που το υπηρέτησαν με αξιοπρέπεια»

Τον τελευταίο καιρό το ΠΑΣΟΚ «σκιάζεται» από την εμπλοκή της Εύας Καϊλή στην υπόθεση Qatargate, αλλά και τις αποχωρήσεις στελεχών από τη Χαριλάου Τρικούπη. Όλες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις, λαβώνουν το ΠΑΣΟΚ; Η Μιλένα Αποστολάκη απαντά: «Κατά τη διάρκεια της συγκρότησης των ψηφοδελτίων μπορεί να υπάρξουν πικρίες. Είναι μια διαδικασία που ορισμένες φορές γεννά δυσαρέσκεια και απογοήτευση. Είναι ανθρώπινο και κατανοητό, όχι όμως κάτι με ευρύτερο αποτύπωμα. Το σκάνδαλο του Κατάρ πλήττει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θέτει με επίταση την ανάγκη θεσμικών αντίβαρων και αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών απέναντι στη βιομηχανία του lobbying. Πρόκειται για ένα πολυπλόκαμο δίκτυο που δρούσε ανενόχλητο με εκτελεστικούς βραχίονες σε διάφορες χώρες. Το ΠΑΣΟΚ έδρασε άμεσα μόλις προέκυψαν οι θλιβερές αποκαλύψεις. Και βεβαίως η κ. Καϊλή, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο Γεννηματάς, ο Αυγερινός, ο Πεπονής, η Μελίνα και χιλιάδες ανιδιοτελείς και έντιμοι άνθρωποι που το υπηρέτησαν με εντιμότητα και αξιοπρέπεια...»

Ο προεκλογικός αγώνας για τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει. Η Μιλένα Αποστολάκη έχει ως κύριο μέλημα της όλες αυτές τις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις κάλπες να προτάξει την προσωπική επαφή με τους πολίτες. «...τη συνάντηση μου μαζί τους, μέσα από την οποία με διάλογο και επιχειρήματα θα γεννηθεί ελπίδα και εμπιστοσύνη. Θα τους πείσει κατ' αρχήν για την αξία, τη σημασία και τη δύναμη της ψήφου τους με την οποία μπορούν να στείλουν το μήνυμά τους. Θα τους πείσει για την ανάγκη να ανατραπούν οι σημερινοί συσχετισμοί στο πολιτικό σκηνικό που παράγουν έναν αδιέξοδο δικομματισμό. Θα τους πείσει να εμπιστευτούν ξανά το ΠΑΣΟΚ και να βάλουν τα θεμέλια για την αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος». 

* Η Μιλένα Αποστολάκη είναι υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον Βόρειο Τομέα της Β' Αθήνας. 

Διαβάστε ακόμη »»» Είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ; Οι παλιοί γνώριμοι και τα νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ