Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 8 - 15 Φεβρουαρίου 2023

260.000 δολάρια πουλήθηκε σε δημοπρασία ένα από τα τρία ιδιωτικά αεροσκάφη του Elvis, ο οποίος πάντως είναι γνωστό ότι ζει.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 859
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έλβις και Πρισίλα Πρίσλεϊ
Έλβις και Πρισίλα Πρίσλεϊ © Bettmann / Getty Images

Τα νέα της εβδομάδας 8 - 15 Φεβρουαρίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

700.000 ακίνητα βρίσκονται στα χέρια των servicers, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να κάνουν πλειστηριασμούς, καθώς ο Άριος Πάγος έκρινε ως νόμιμο τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ο αρχηγός του Σύριζα ζητά από τον πρωθυπουργό «να αναστείλει με ΠΝΠ κάθε πλειστηριασμό μέχρι τις εκλογές».

10-15% των ακινήτων θα βγουν σε πλειστηριασμό τα επόμενα 3-5 χρόνια. Μιλάμε για 25.000 ακίνητα τον χρόνο. 

55.900 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είχαν γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως 30 Νοεμβρίου 2022. Χωρίς ο Άρειος Πάγος να δώσει το πράσινο φως στους servicers (που όλοι τους λένε funds). Οι servicers αγόρασαν τα δάνεια και πάλι με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

17.195 πλειστηριασμοί ολοκληρώθηκαν το 2018 από το σύνολο των 29.109 που πραγματοποιήθηκαν. Πιο επίκαιρο από ποτέ το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».


51,97% των ψήφων έλαβε ο Νίκος Χριστουδουλίδης και εξελέγη 8ος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχοντας βγάλει νοκ άουτ τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός) και ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού). 

15.532 ψήφοι ήταν η διαφορά με τον αντίπαλό του στο δεύτερο γύρο, Αν. Μαυρογιάννη. Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν ως προς τον νικητή των εκλογών.

50% γυναίκες θα περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχήμα του νέου προέδρου, σύμφωνα με εξαγγελία του. 


33.000 έχει φθάσει το μακάβριο κοντέρ των απωλειών από τον σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία. Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι οι αγνοούμενοι. 

50.000 νεκροί θα είναι ο τραγικός απολογισμός στις δύο χώρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

2.000 μετασεισμοί έγιναν αισθητοί τις πρώτες 7 ημέρες μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 ρίχτερ. 

574 παιδιά που ανασύρθηκαν από χαλάσματα κτιρίων ήταν ασυνόδευτα. Από αυτά, τα 76 ενώθηκαν τελικά με μέλη της οικογένειάς τους.


177.000 σετ ρομποτικής αναμένεται να παραδοθούν σε σχολεία της χώρας τους επόμενους μήνες. Θα αποτελούνται από δομικά στοιχεία και λογισμικό, που θα επιτρέπουν την κατασκευή και τον προγραμματισμό διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο project.

36.000 διαδραστικοί πίνακες θα παραδοθούν επίσης σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Παιδείας. Υποθέτω ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι υπολογισμοί για το ισοδύναμο των πινάκων σε σχολικά γεύματα για τα παιδάκια που λιγοθυμάνε (sic) στα σχολειά (επίσης sic).


100 τουλάχιστον συνοριοφύλακες από τους συνολικά 250 νεοπροσληφθέντες έχουν υπογράψει σύμφωνα συμβίωσης. Το κράτος –το οποίο σκοτώνει τον έρωτα– διεξάγει έρευνα καθώς με τη σύναψη του εγγράφου κερδίζουν πέντε μόρια και αποφεύγουν τις Φέρες, το Τυχερό και το Σουφλί, καθώς μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης.


9.574 δολάρια κερδίζει η Tesla για κάθε αυτοκίνητο που πουλάει και αυτό εξηγεί εν πολλοίς γιατί οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν την κατάρρευσή της διαψεύσθηκαν.

108 δολάρια ήταν η τιμή εκκίνησης της Tesla στην πρώτη συνεδρίαση του έτους.

194,64 δολάρια κόστιζε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης το βράδυ της Δευτέρας. Γουάου!

973 δολάρια είναι το κέρδος της Volkswagen, αντίστοιχα, για κάθε όχημα που πουλάει. Εντάξει, πουλάει πολλά και κυρίως φθηνότερα οχήματα, αλλά η διαφορά είναι χαώδης. 

762 δολάρια χάνει η Ford για κάθε αυτοκίνητο που πουλιέται και απλά ελπίζει σε καλύτερες ημέρες.

19.141 δολάρια και 11.735 δολάρια, αντίστοιχα, χάνουν οι κινεζικές Nio και Xpeng, οι οποίες κατασκευάζουν ηλεκτρικά οχήματα. Πρόκειται για Startups οπότε οι ιδιοκτήτες τους θεωρούν ότι με την αύξηση των πωλήσεων θα μπορέσουν να βγάλουν κέρδος. 

506% ήταν η άνοδος της μετοχής της Τράπεζας Αττικής από τις 12 Δεκεμβρίου μέχρι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Το γεγονός δεν ανησύχησε κανέναν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

30% έχασε η μετοχή τη Δευτέρα, μετά από μπαράζ δημοσιευμάτων, τότε άρχισε κάτι να σαλεύει στην Επιτροπή.


4.709 πλοία (ενεργά και υπό παραγγελία) απαρτίζουν τον ελληνόκτητο στόλο, γεγονός που τον κατατάσσει στην τρίτη θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα της ValueVessels.

152,69 δισ. δολάρια είναι η συνολική αξία των πλοίων του στόλου ελληνική ιδιοκτησίας. Επίσης κατατάσσεται στην τρίτη θέση από πλευράς αξίας. 

286,11 εκατ. δολάρια είναι η αξία του ακριβότερου πλοίου ελληνικής ιδιοκτησίας. Πρόκειται για το LNG Carrier «Clean Copano», ιδιοκτησίας Dynagas του εφοπλιστή Προκοπίου.

63,28 εκατ. δολάρια είναι η αξία του ακριβότερου πλοίου της ελληνικής ακτοπλοΐας. Πρόκειται για το Blue Star Patmos, ιδιοκτησίας του ομίλου Attica. 


4 μπαλόνια καταρρίφθηκαν τις τελευταίες ημέρες πάνω από ΗΠΑ και Καναδά, προκαλώντας παρ’ ολίγον διπλωματικό επεισόδιο αλλά και υστερία στους ουφολόγους. Υπαίτιος είναι ο Κινέζος καθηγητής αεροναυπηγικής Γου Ζε, ο οποίος έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό stealth μαχητικών.

60.000 πόδια ήταν το ύψος πτήσης των μπαλονιών και μάλιστα ο καθηγητής είχε βγάλει και σχετική ανακοίνωση το 2019, όταν και τα εκτόξευσε. Η Κίνα υποστηρίζει ότι είναι ένα αθώο μπαλόνι και δεν τίθεται θέμα κατασκοπείας. Οι καχύποπτοι δυτικοί είναι φανερό ότι δεν τους πιστεύουν.


260.000 δολάρια πουλήθηκε σε δημοπρασία ένα από τα τρία ιδιωτικά αεροσκάφη του Elvis, ο οποίος πάντως είναι γνωστό ότι ζει.

430.000 δολάρια είχε δαπανήσει για την αγορά του ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, Jim Gagliardi. Δεν το είχε επισκεφθεί ποτέ. 

10.000 ευρώ θα ήταν ένα ικανοποιητικό ποσό για τα γυαλιά του Ανδρέα Παπανδρέου, δήλωσε ο γιος του Νίκος. Τα γυαλιά βγαίνουν σε δημοπρασία από τη φιλανθρωπική οργάνωση της Μαρίνας Βερνίκου, με τα έσοδα να δίνονται στο σύλλογο Ελπίδα. Δείξτε πόσο πρασινοφρουροί είστε, για καλό σκοπό.


Κώστας Μπάρκας   

«Η ανάπτυξη δεν είναι αριθμός».
Ο άνθρωπος που κλήθηκε να αναπληρώσει το κενό των Νάσου Ηλιόπουλου και Παύλου Χαϊκάλη ως υφυπουργός Εργασίας, προχωρά ένα βήμα από το (παρωχημένο) «οι άνθρωποι είναι πάνω από τους αριθμούς». Πλέον, δεν υπάρχουν αριθμοί. Η ανάπτυξη είναι ιδέα, ο πληθωρισμός το δηλητήριο της ψυχής. Όλα είν’ ατμός.

Γιάννης Τσορτέκης 

«Το παιχνίδι είναι στημένο. Τα συμφέροντα είναι τόσο δεδομένα, απλά και μπροστά μας, που το κουτόχορτο πρέπει οπωσδήποτε, με κάποιο τρόπο, να παραδοθεί στο προβατάκι, στον λαό, και αυτός να το μασήσει».
Ο καλός ηθοποιός σηκώνει το λάβαρο της αντίστασης του πνευματικού κόσμου που μάχεται για μια (μη καλλιτεχνική) θέση στο Δημόσιο και επιχειρεί μια πιο λόγια απόδοση της φεϊσμπουκικής φράσης «Μπεε, πρόβατααα».

Roger Waters   

«Κοράκια κάτω τα χέρια από την ΒΙΟΜΕ!»
Αντιπαρέρχομαι του ότι ολόκληρος Waters ασχολείται με μια κατάληψη, αλλά πιστώνω στον Γιάνη ότι ο κοσμοπολιτισμός του έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ως αντιπολίτευση από τις εμφυλιοπολεμικές κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη ο Waters έχει περιουσία 310 εκ. (σύμφωνα με το Wealthy Gorilla). Δεν θα ήταν τίποτα να αγοράσει ένα κτίριο και να το δώσει στους αλληλέγγυους, θα ήταν μεγάλη μαγκιά του.

Νίκος Παππάς 

«Κατηγορούμαι για ένα διαγωνισμό που το Δημόσιο εισέπραξε χρήματα».
Διερωτώμαι αν διέσχισε το μυαλό του πρώην υπουργού το γεγονός ότι το επιχείρημά του δεν είναι και πολύ στέρεο. Θα μπορούσε για παράδειγμα να εισέπραξε ως αποτέλεσμα παρανομιών του κράτους. Εκτός και αν εκ προοιμίου θεωρούμε το κράτος σοβαρό και τους λειτουργούς του νομοταγείς. Θα μπορούσε επίσης να εισπράξει λιγότερα απ’ όσα έπρεπε, εξαιτίας διαφθοράς. Εκτός κι αν το ηθικό πλεονέκτημα θεωρείται αυτονόητο.

Δήμος Αναστασιάδης 

«Στα 27 μου φλέρταρα μια κοπέλα στο γυμναστήριο. Μου είπε ότι είχαμε δεσμό παλιά και δεν το θυμόμουν».
Ο τραγουδιστής ζήλεψε τη δόξα του Τατσόπουλου αλλά ως προς την απώλεια μνήμης τον έχει προλάβει ο αείμνηστος Γκουσγκούνης, ο οποίος σε μία από τις softcore ταινίες του έχει ρωτήσει μια κυρία «σε έχω ^%$@ εσένα; δεν θυμάμαι». Από εμένα είναι όχι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ