Πολιτικη & Οικονομια

Η (νέα) ώρα της κρίσης για την Εύα Καϊλή

Σήμερα κρίνεται το αίτημα της αποφυλάκισης με βραχιολάκι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εύα Καϊλή
© Menelaos Myrillas / SOOC

Qatargate: Σήμερα θα αποφασίσει το προδικαστικό συμβούλιο για την αποφυλάκιση ή όχι της Εύας Καϊλή - Η υπερασπιστική γραμμή

Στις 10 το πρωί, ώρα Ελλάδος, ξεκινά η ακρόαση της Εύας Καϊλή που θα κριθεί το αίτημά της για αποφυλάκιση.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, η Εύα Καϊλή θα ακολουθήσει την ίδια υπερασπιστική γραμμή με αυτή στις προηγούμενες απολογίες της, δηλαδή αυτή της αθωότητάς της.

Αναμένεται να υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη βαλίτσα και τα χρήματα και ότι δεν έχει καμία σχέση με το κύκλωμα διαφθοράς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cpvj6dxhqosh)

Ωστόσο, αυτό που αποτελεί νέο δεδομένο στην υπόθεση Qatargate είναι η απόφαση του Πιερ Αντόνιο Πάντσερι να υπογράψει συμφωνία με τις βελγικές αρχές δίνοντας ονόματα και διευθύνσεις των εμπλεκόμενων, με αντάλλαγμα ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση για τον ίδιο.

Όπως ανέφερε η εισαγγελία: «Σε υπόθεση που άνοιξε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για ύποπτη απάτη εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανατέθηκε σε ανακριτή των Βρυξελλών, υπήρξε σημαντική εξέλιξη.

»Ένα από τα σημαντικά βασικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο Πιερ Παντσέρι, επικουρούμενος από τους δικηγόρους του, υπέγραψε υπόμνημα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα βάσει των άρθρων 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα άρθρα αυτά αφορούν σε υπόπτους που μετανόησαν για μία υπόθεση».

»Πρόκειται για μια δέσμευση με την οποία ένας μετανοημένος προχωρά σε ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, αληθείς και πλήρεις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή τρίτων και, εάν ισχύουν, τη δική του/της εμπλοκή σχετικά με ποινικά αδικήματα εντός του συγκεκριμένης υπόθεσης».

Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής Μαρκ Άνγκελ (S&D, Λουξεμβούργο) εξελέγη χθες στη θέση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 307 ψήφους, αντικαθιστώντας την Εύα Καϊλή.

Σημειώνεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου. Η ολομέλεια αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παύση των αρμοδιοτήτων της. Συγκεκριμένα, ψήφισε με 625 ψήφους υπέρ, ενώ υπήρξε μία ψήφος κατά και δύο αποχές.

Παράλληλα, χθες η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε ότι έλαβε τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη.

Το αίτημα για την άρση της ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, όπως είπε η πρόεδρος του ΕΚ.

Όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, στα τέλη Δεκεμβρίου, ζήτησε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη, λόγω εικαζόμενης απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η απάτη αυτή συνδέεται με τη διαχείριση της βουλευτικής τους αποζημίωσης και την αμοιβή των διαπιστευμένων βοηθών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση διαφθοράς από το Κατάρ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ