Κοσμος

Ξεκινά την Τετάρτη η διαδικασία για άρση ασυλίας Καϊλή και Σπυράκη

Τροποποιήθηκε ο κανονισμός

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εύα Καϊλή - Μαρία Σπυράκη: Αρχίζει η διαδικασία για άρση ασυλίας τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
© Theodore Manolopoulos / SOOC

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πιθανότατα αύριο, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, θα ανακοινωθεί η έναρξη της διαδικασίας για την άρση της ασυλίας της Ε. Καϊλή και της Μ. Σπυράκη

Οι ευρωβουλευτές σήμερα, Τρίτη (17/1) ψήφισαν υπέρ της τροποποίησης του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ασυλία, κάτι το οποίο ανοίγει το δρόμο στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ανακοινώσει το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη.

Συγκεκριμένα, με 610 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 9 αποχές, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν σήμερα στο Στρασβούργο την τροποποίηση του άρθρου 7 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αφορά την υπεράσπιση των προνομίων και ασυλιών και του άρθρου 9 που αφορά τις διαδικασίες σχετικά με την ασυλία. Το ΕΚ προχώρησε στην τροποποίηση αυτή του κανονισμού του για να ευθυγραμμιστεί με την εντολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στα τέλη Δεκεμβρίου, ζήτησε την άρση της ασυλίας της Εύας Καϊλή και της Μαρίας Σπυράκη, λόγω εικαζόμενης απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η απάτη αυτή συνδέεται με τη διαχείριση της βουλευτικής τους αποζημίωσης και την αμοιβή των διαπιστευμένων βοηθών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση διαφθοράς από το Κατάρ.

Σύμφωνα με πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά πάσα πιθανότητα αύριο η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, θα ανακοινώσει στην Ολομέλεια το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και την έναρξη της διαδικασίας για την άρση της ασυλίας των δύο Ελληνίδων ευρωβουλευτών.

Qatargate: Στο δικαστικό συμβούλιο ο Παντσέρι για την επανεξέταση της προφυλάκισής του

Σημειώνεται ότι ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, κεντρικό πρόσωπο της πολύκροτης υπόθεσης, θα βρεθεί σήμερα ξανά ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής έχει ακρόαση στο δικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών, προκειμένου να επανεξεταστεί η προφυλάκισή του.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζεται ως ο «εγκέφαλος» του Qatargate, του σκανδάλου διαφοράς στο Ευρωκοινοβούλιο για το οποίο έχει προφυλακιστεί και η Εύα Καϊλή.

«Σήμερα δεν θα προβούμε σε κανενός είδους σχόλια, όλες οι δηλώσεις θα γίνουν ενώπιον της δικαιοσύνης» δήλωσε ο δικηγόρος του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, Laurent Kennes, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Στις δηλώσεις του, ο δικηγόρος του πρώην ευρωβουλευτή εξέφρασε και την έντονη ενόχληση για τις διαρροές στην υπόθεση του Qatargate, από την έναρξη των ερευνών.«Μέσα σε είκοσι πέντε χρόνια, σπάνια έχω δει (διαρροές) όπως αυτές που είδα σε αυτόν τον φάκελο, γι’ αυτό και αποφάσισα να μην σχολιάσω, γιατί πιστεύουμε ότι μολύνει την έρευνα», είπε χαρακτηριστικά.

«Διαβάζοντας τις εφημερίδες La Repubblica και Le Soir ανακαλύψαμε πράγματα που δεν γνωρίζαμε, είναι κάτι εντελώς εξαιρετικά ασυνήθιστο», τόνισε ο δικηγόρος του, με κίνδυνο όχι μόνο «η έρευνα να διαταραχθεί», αλλά οι διαρροές να επηρεάσουν επίσης «τα δύο άτομα για τα οποία έχει ζητηθεί ασυλία, τα οποία δεν έχουν ακόμη ανακριθεί και που θα ανακριθούν αργότερα» – δηλαδή τους ευρωβουλευτές Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα, όπως διευκρινίζει το πρακτορείο ANSA.

«Τα στοιχεία του φακέλου για τα οποία θα ερωτηθούν εν μέρει έχουν ήδη αποκαλυφθεί και αυτό βλάπτει την ποιότητα της έρευνας και την αξιοπιστία της» είπε ο συνήγορος του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, που ανέφερε ότι «όταν ένας επαγγελματίας αποκαλύπτει πληροφορίες χωρίς να έχει την άδεια του δικαστηρίου ή των συνηγόρων υπεράσπισης προς το συμφέρον του πελάτη του, διαπράττει ποινικό αδίκημα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.