Κοσμος

Qatargate: Ξεκίνησαν τα «αλληλομαχαιρώματα» όσο προχωρούν οι καταθέσεις (βίντεο)

Αθώος δηλώνει ο Ταραμπέλα, έτοιμος να συνεργαστεί ο Παντσέρι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Qatargate κλονίζει την εμπιστοσύνη των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Το Qatargate κλονίζει την εμπιστοσύνη των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση © europarl.europa.eu/EPA/Antonello Nusca

Qatargate - Ο Μαρκ Ταραμπέλα «αδειάζει» τον Αντόνιο Παντσέρι για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο με το Κατάρ 

Στην πολύκροτη υπόθεση του Qatargate, ο Bέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, την άρση της ασυλίας του οποίου έχει ζητήσει η δικαιοσύνη στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλώνει αθώος και καταγγέλλει την ομολογία βασικού υπόπτου «προς υπεράσπιση ιδίου συμφέροντος» με ηλεκτρονικό του μήνυμα προς την Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Μαρκ Ταραμπέλα αποκλείστηκε την Τετάρτη (18/1) από την ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα όσο διαρκεί η έρευνα.

Ο πρώην ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με τις βελγικές αρχές, υποδεικνύοντας τον «δρόμο του χρήματος» που ακολούθησαν τα πετροδόλαρα από το Κατάρ μέχρι τις Βρυξέλλες.

Δημοσίευμα στη βελγική εφημερίδα «L' Echo» αναφέρει ότι ο Παντσέρι αποκάλυψε πως αυτός ήταν που έδωσε στον Βέλγο ευρωβουλευτή ποσό ύψους «120.000 έως 140.000 ευρώ»  κάτι το οποίο αρνείται ο Βέλγος ευρωβουλευτής.

«Μέχρι σήμερα εξακολουθώ να μην έχω το δικαίωμα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Δηλώνω και θα δηλώνω αθώος. Δεν έλαβα ποτέ χρήματα ή δώρα με αντάλλαγμα τις πολιτικές μου απόψεις» ισχυρίστηκε ο Ταραμπέλα, ο οποίος ερευνάται για εμπλοκή στο σκάνδαλο Qatargate.

Και πρόσθεσε: «Κρίνομαι από την κοινή γνώμη ή από ορισμένους συναδέλφους μου με βάση δημοσιεύματα του Τύπου ή την ομολογία προς υπεράσπιση ίδιων συμφερόντων φυλακισμένων, ομολογία που όπως φαίνεται μεταβλήθηκε στο πέρασμα του χρόνου, αντίθετα με τη δική μου θέση».

Qatargate: Αποκαλύψεις Παντσέρι για χρηματισμό Ταραμπέλα | 18/01/2023 | ΕΡΤ

«Προστατευόμενος μάρτυρας» ο Παντσέρι στην υπόθεση με το Qatargate

Ο Αντόνιο Παντσέρι, κεντρικό πρόσωπο στο Qatargate, έχει έρθει σε συμφωνία με τη βελγική δικαιοσύνη, βάσει της οποίας δεσμεύεται να δώσει πληροφορίες στους ανακριτές με αντάλλαγμα την επιβολή μειωμένης ποινής φυλάκισης. Πρόκειται για καθεστώς «προστατευόμενου μάρτυρα», αντίστοιχου με το ισχύον στην πρακτική κατά της Μαφίας στην Ιταλία.

Η κατοικία του Μαρκ Ταραμπέλα στη περιοχή της Λιέγης έχει ερευνηθεί εξονυχιστικά από τις 10 Δεκεμβρίου 2022. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν μετρητά, όπως συνέβη με τη βαλίτσα με τα χρήματα στο σπίτι της Εύας Καϊλή.

Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αποφανθεί για τα αιτήματα άρσης ασυλίας του Μαρκ Ταραμπέλα και του άλλου σοσιαλιστή ευρωβουλευτή, του Ιταλού Αντρέα Κοτσολίνο, που διαβιβάστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου από τη βελγική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή, η Επιτροπή είχε την πρόθεση να καλέσει τον Ταραμπέλα για ακρόαση την Τρίτη (17/1). Κάτι τέτοιο, όμως, τελικά δεν συνέβη.

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής αρνήθηκε την κλήση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα μιλήσει στον Τύπο ή οποιονδήποτε άλλον πριν πει ό,τι ξέρει στις δικαστικές αρχές, «οι οποίες είναι οι μόνες που είναι σε θέση να εγγυηθούν την ποιότητα και την αμεροληψία της διαδικασίας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Θεωρώ εξ άλλου ότι το θέμα της άρσης της ασυλίας μου δεν θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης... Πρέπει, φυσικά, να αρθεί» κατέληξε, μιλώντας για το Qatargate και την έρευνα σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι η λογίστρια του Αντόνιο Παντσέρι έχει συλληφθεί, βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό και κατηγορείται για εγκληματική συνωμοσία, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Εν τω μεταξύ, με την έρευνα για το Qatargate σε πλήρη εξέλιξη, μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται η απόφαση για την αποφυλάκιση (ή μη) της Εύας Καϊλή, η οποία έχει ζητήσει να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι για την παρακολούθησή της από τις βελγικές αρχές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ